Suomen MotoGP-kisassa yksi mutta – rata yhä kesken, rahoitus epäselvä: "Tuskin mikään on pomminvarmaa"

Iittiin rakenteilla oleva Kymi Ring on saamassa lisää valtionapua, mutta se ei riitä kattamaan kaikkia kuluja.

KymiRing-moottoriradan rakennustyömaa kesäkuussa 2017. Kuva: Pasi Tapanainen / Yle

Keskiviikkona julistettiin, että Suomi isännöi vuonna 2019 ratamoottoripyöräilyn kuninkuusluokan MotoGP:n MM-osakilpailua. Suunnitelmassa on vielä yksi mutta. Iittiin rakennettava KymiRing-rata ei ole vielä valmis.

– Tuskin mikään on pomminvarmaa, mutta ainakin se on selvä tavoite, että rata valmistuu ja sen eteen tehdään töitä, KymiRingin hallituksen puheenjohtaja Kari O. Sohlberg sanoi Yle Urheilulle.

KymiRingin rahoituksessa on vielä aukkoja. Vaikka hallitus osoitti hankkeelle lisämäärärahaa 3,5 miljoonaa euroa, valtionavustus ei toteutuessaan riitä kattamaan kaikkia kuluja. Valtionavun ehtona on, että keskuksen koko rahoitus toteutuu ja se pystytään osoittamaan.

– Teemme töitä sen eteen, että ehto purkautuu. Yksityisen rahan osalta sopimusten täytyy olla allekirjoitettuna, Sohlberg totesi.

KymiRingin on arvioitu maksavan noin 25 miljoonaa euroa. Aiemmilla päätöksillä valtionapua on luvattu yhteensä 7 miljoonaa euroa.

– Aina joskus täytyy olla onneakin mukana. Meillä on ollut vähän epäonnea. Esimerkiksi tämä Kouvolan kaupungin myöntämä pääomalaina on edelleen valitusprosessissa.

Sohlbergin mukaan yksityisen rahan suhteen verkkoja on hyvin vesillä, mutta yksityiskohtia hän ei suostu paljastamaan.

– Enempää asioista ei voi julkisesti puhua, koska on mahdollisuus, että menee mönkään.

Lue myös: