Suora

  • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Painin MM, vapaapaini

Miten PSG voi maksaa poskettoman ME-summan Neymarista? Asiantuntija lyttää vanhan myytin

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on poikkeuksellisen vakavissaan siitä, miten PSG aikoo selviytyä Neymarin 222 miljoonan euron siirtosummasta.

urheilu
Neymar.
Neymar.EPA

Ranskalaisen suurseuran PSG:n aikomus hankkia FC Barcelonan Neymar on herättänyt kohua siitä, miten PSG voi hankkia täysin kohtuuttomalta kuulostavalla 222 miljoonan euron siirtosummalla brasilialaistähden.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on painottanut, että seurat eivät voi tehdä taloudellisen reilun pelin sääntöjen mukaan yli 30 miljoonan euron tappioita kolmen vuoden aikana.

BBC:n haastatteleman jalkapallotalouden asiantuntijan Rob Wilsonin mukaan (siirryt toiseen palveluun)PSG pystyykin hoitamaan Neymarin siirtosumman jaottelemalla siirtokustannukset eri vuosille. Näin myös kustannukset pysyvät vuositasollakin maltillisempina.

Wilsonin mukaan maksuvuodet määräytyvät usein pelaajien sopimuksen keston mukaan.

- Jos oletetaan, että PSG maksaa 200 miljoonaa puntaa Neymarista ja Neymar allekirjoittaa 10 vuoden sopimuksen, niin PSG maksaa 20 miljoonaa puntaa vuodessa Barcelonalle. Tietysti myyvän seuran täytyy hyväksyä maksun keston pituus, Wilson havainnollistaa.

Joskus seurat saattavat haluta koko siirtosumman etukäteen. Wilsonin mukaan esimerkiksi Manchester United tahtoi Real Madridilta koko 80 miljoonan punnan siirtosumman Cristiano Ronaldosta ennen kuin siirto vahvistettiin. Wilson kuitenkin uskoo, että Neymarin suuressa siirtosummassa kaikkea ei tarvitse maksa heti.

- Uskon, että ensiksi maksetaan huomattava summa, noin 100 miljoonaa puntaa. Sen jälkeen tehdään vielä muutama maksusuoritus, Wilson arvioi.

Wilsonin mukaan PSG saa Neymarin siirrosta rahaa myös takaisin erilaisten sponsorisopimusten ja kaupallisen yhteistyön kautta. Hänen mukaansa Neymar aiheuttaa yhteistyökumppaneissa suurempaa kiinnostusta PSG:tä kohtaan.

Usein myös supersiirtojen kohdalla puhutaan siitä, kuinka myös paitamyynnit tuovat seuralle runsaasti lisää rahaa.

Wilson tyrmää kuitenkin tämän täytenä myyttinä. Hänen mukaansa paitojen valmistaja ottaa suurimman osan myyntituotoista.

- Esimerkiksi Adidas maksaa Manchester Unitedille 75 miljoonaa puntaa vuodessa etukäteen sovittuna summana. Ei ole väliä, kuinka monta paitaa seura myy tai kuinka monta uutta pelaajaa myynnissä auttaa, niin he saavat vain sen 75 miljoonaa puntaa vuodessa.

Uefan taloudellisen reilun pelin säännöt määrittelevät periaatteessa, että seurojen täytyisi pitää menonsa ja tulonsa tasapainossa.

Kolmen vuoden ja 30 miljoonan euron tappiosumman lisäksi seuran palkkabudjetti ei saa ylittää 70 prosenttia liikevaihdosta. Telegraphin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Neymar ansaitsisi uuden viiden vuoden PSG-sopimuksen aikana parhaimmillaan yhden kauden aikana 90 miljoonaa euroa. Se olisi lähes neljäsosa PSG:n nykyisestä 389,6 miljoonan euron liikevaihdosta.

PSG-fanit
AOP

Telegraphille Uefa kertoi, että se aikookin olla erityisen vakavissaan Neymarin tapauksen kanssa. Liiton johto ei aio kuitenkaan tehdä vielä mitään asiassa. Uefa viestitti uutistoimisto Reutersille, että sille ei ole valitettu ollenkaan PSG:stä. Uefasta myös lisättiin, että se ei aio estää mitään mahdollista kauppaa etukäteen.

- Neymarin siirrolla on vaikutusta PSG:n talouteen useamman vuoden ajan, mutta tuollaisen operaation vaikutusta ei voida tuomita etukäteen. PSG pystyy myymään vielä useita pelaajia merkittävällä summalla, Uefan viestissä Reutersille todettiin.

- Meidän pitäisi siis tehdä laskemat vasta lopussa ja varmistaa, että he kunnioittavat sääntöjä.

PSG:n tiedottaja ei halunnut kommentoida asiaa Reutersille.

Wilson uskoo myös, että PSG siirtyy nyt myyntitalkoisiin.

- PSG:n tilanne taloudellisen reilun pelin suhteen on nyt ok. Mutta odotan, että he myyvät muutaman pelaajan, Wilson toteaa.

Wilsonin mielestä myös PSG:n qatarilaisomistajat voivat kikkailla Neymarin siirtosumman uuden yhteistyökumppanin rahoilla. Kolme vuotta siitten PSG sai 20 miljoonan euron sakot ja sen pelaajamäärää Mestarien liigaan rajoitettiin, koska 200 miljoonan euron vuotuisen yhteistyösopimuksen Qatarin matkailun edistämisen kanssa katsottiin tuovan seuralle epäreilua etua.

- Jos he löytävät uuden kaupallisen kumppanin tai hankkivat uuden sponsorisopimuksen, niin se voi kuitata kustannukset Neymarin kuluista. Voidaan odottaa, että PSG on valmistautunut taloudellisen reilun pelin sääntöjen vähäiseen vaikutukseen siirrossa, Wilson toteaa.

Lue myös:

Neymarin odotetaan saapuvan pian Pariisiin

Lisätietoja Neymarin ME-siirrosta: Viiden vuoden sopimus, 30 miljoonan euron vuosipalkka

Neymarin asianhoitaja: PSG maksaa maailmanennätyshinnan lähitunteina

Neymar sai luvan jäädä pois harjoituksista - kertoi joukkuetovereille jättävänsä seuran

Neymarin maailmanennätyssiirtoa halutaan jarruttaa - La Ligan puheenjohtaja valmis oikeuteen

Neymar hämmentää mediaa hymy huulilla - päivitys Dubaista sai spekulaatiot kiihtymään

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat