Suora

  • Urheilukierros
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JPN - ENG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SCO - ARG
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Naispainin yksinäiset soturit - "Ei painijaksi tulla pelkällä varjopainilla"

Suomalaisyleisö on jo tottunut painija Petra Ollin tekemiseen, seuraava naistähtemme voisi olla esimerkiksi helsinkiläinen Jenna Sihtola.

urheilu
Jenna Sihtola (vihreässä paidassa) sparraa Annimaria Ahon kanssa Tampereen junioreiden MM-paineissa.
Jenna Sihtola (vihreässä paidassa) sparraa Annimaria Ahon kanssa Tampereen junioreiden MM-paineissa. Vesa-Matti Savinen

Sihtola painii Tampereella viikonloppuna huipentuvissa nuorten MM-paineissa viimeistä vuottaan juniorisarjassa. 55-kiloisten sarjassa Sihtolan urakka alkaa perjantaina.

Naispainijat tai teini-ikäiset tyttöpainijat ovat lajivalintansa kanssa isojen kysymysten äärellä. Lajin harrastajia on vanhemmissa ikäluokissa vähän. Sihtolakin on joutunut järjestelemään säännöllisesti harjoituksiaan kauemmas kotihallia harjoitusvastustajien saamiseksi.

- Omanikäisiä ja -kokoisia tyttöjä ei oikein Helsingissä näy, on joutunut Kuortaneelle lähtemään painimaan tai ulkomaille, että löytyisi vastustajia. Kyllä se vaikuttaa. Joutuu suunnittelemaan pikkuisen enemmän aikatauluja, ei voi olla kotona niin paljon kuin haluaisi, Sihtola jatkaa.

- Ei painijaksi tule yksin. Ei se auta, että mä vedän yksin tuolla jotain varjopainia. Mitä kovempi vastustaja, sitä kovemmaksi tulee, Petra Olli muistuttaa treeniporukan tärkeydestä.

Kadettipainien yhden tytönjoukkue kuvaa Ollin mukaan hyvin suomalaisnaisten ja -tyttöjen huolestuttavaa tilannetta.

- Ite peilaan siihen kun olin 15, melkein lähdettiin kadettien ikisoihin täydellä joukkueella. Nyt ainoa tyttöpainija oli Vainionpään Taru. Tosi harmittavaa tällainen, Petra Olli kertoo.

Maajoukkueen päävalmentaja Ahto Raska kuvaa nuorten tyttöjen valintatilannetta. Painijaksi pitää haluta, mitään ei tule helpolla.

- Se on elämänuhraus, kokonaisvaltainen. Pitää luopua aika monesta asiasta omassa elämässään, Raska kuvaa kainostelematta.

Niin maajoukkueen valmennus kuin maajoukkueurheilijat luottavat lajin vetovoimaan. Naispaini on ja pysyy, Ahto Raska vannottaa.

- Pitää varmaan odottaa neljä, viisi vuotta, nuorten kanssa pitää tehdä hyvää työtä. Meillä on aiempina vuosina ollut lupaavia painijoita, mutta jostain syystä ryhmät ovat hajonneet kadetti-iässä, Raska kuvaa.

Tulevaisuudessa maajoukkueen tilanne voi olla aivan toinen. Kuortaneen harjoituskeskus tarjoaa hyvät harjoitusmahdollisuudet nuorille urheilijoille, ja mikä tärkeää, tyttöpaini kiinnostaa. Tampereellakin painileiriläisiä MM-mattoa testaamassa oli lähes 30.

- Ehkä parin, kolmen olympiadin jälkeen voi olla, että nähdään muutakin kuin yksi naispainija olympialaisissa, Petra Olli uskoo.

- Toivotaan, että ketkä ovat tässä välissä ennen sitä isoa massaa, että niistä muutamia yksittäisiä ponnistaisi ja jaksaisi yrittää ja painaa. Vaikka tuntuu ehkä kurjalta olla tällaisena yksinäisenä soturina. Kun sisua löytyy, sieltä pystyy yksin ponnistamaan ylös, meillä on valmentajia ja seuroja tukemassa, Jenna Sihtola kuvaa.

Pieni suuri paini-Suomi

Torstaina suomalaisnaisista ensimmäisissä junioreiden MM-kisoissaan kokemusta haki Annimaria Aho. 51-kiloisten sarjassa Bulgarian Kremena Petrova vei voiton 6-0. Tappiostaan huolimatta Alavuden Urheilijoiden nainen arvosti kotikisojen mahdollisuuttaan.

- Ensimmäiset MM-kisat, ihan hyvä, että pystyin täyden ajan painimaan. Ihan ok paini, Aho kertoi.

- Bulgarialainen oli vahva käsistään, oli vaikea lähteä purkamaan ja hakemaan omia paikkoja, Aho kuvasi MM-otteluaan.

Suomalaisten edustus voi lähivuosina olla edelleen vain muutaman nimen varassa mutta eipä suomalaisten naispainimenestys ole ennenkään ollut joukkueen koosta kiinni. Petra Olli kehuu maajoukkueen tekemistä, joka pitää muistaa suhteuttaa isoihin kilpakumppaneihin ja kanssakilpailijoiden resursseihin.

- Resurssit on meillä todella pienet, jos vertaa suuriin painimaihin Venäjä tai Japani, joilla riittää painijoita joka sarjaan vaikka kuinka paljon.

- Kai me jotain Ahto, Maksim ja kaikkien kanssa me jotain oikeasti tehdään, koska pystytään olemaan arvokisoissa mitaliotteluissa, Olli muistuttaa maajoukkueen ja valmennusjohdon onnistumisista.

Naisten paini on saanut kasvot Petra Ollista, ehkä jonakin päivänä on esimerkiksi Jenna Sihtolan vuoro. Esikuvan asema ei aiheuta paineita.

- Onhan se vastuullista, ei voi mennä ihan fiiliksen mukaan, pitää olla rohkea ja oma itsensä, Sihtola kuvaa rooliaan nuorempiin harrastajiinsa nähden.

- Jos iso jymypaukku huomenna tulisi, ehkä koko suomalainen iso yleisö tietäisi, kuka Jenna Sihtola on, Sihtola hymyilee luottavaisena ennen MM-avaustaan.

Sari Sirkkiä-Jarva

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat