Lontoon kuularingissä tehdään arvokisahistoriaa - Jarmo Lehtisen tärpit "penkkiurheilijan unelmapäivään"

Lontoon MM-kisojen sunnuntaissa riittää herkkua yleisurheilun ystäville. Kovatasoisia kisoja riittää naisten 100 metristä miesten kuulaan. Maratonit vievät suurtapahtuman stadionin rajojen ulkopuolelle.

Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

1

Maratonit valtaavat koko Lontoon

Lontoon MM-kisojen sunnuntai on penkkiurheilijan päiväuni. Kisoja riittää koko päivälle eikä hengähdystaukokaan ole turhan pitkä.

- Tämä on yleisurheilun ystävän unelmapäivä. 12 tuntia hienoja kilpailuja ja vain kaksi tuntia välissä, sen verran, että ehtii tankata, toteaa yleisurheiluselostaja Jarmo Lehtinen.

- Koko MM-kisojen historiassa ensimmäistä kertaa molemmat maratonit juostaan samana päivänä. Se tulee täyttämään koko kaupungin, koska juostaan 10 kilometrin lenkkiä neljä kertaa aivan kaupungin sydämessä.

Päivän ainoa suomalaisurheilijakin nähdään juuri maratonilla. Anne-Mari Hyryläinen on jo tottunut arvokisajuoksija, vaikka kärkitaistelu on hänen ulottumattomissaan.

- Naisissa on kaksi selkeää suosikkia: 37-vuotias, kenialainen Edna Kiplagat, kaksinkertainen maailmanmestari ja hänet haastaa kahden vuoden takainen maailmanmestari, etiopialainen Mare Dibaba, Lehtinen arvioi.

Selostajan mukaan Anne-Mari Hyryläisen tämän hetken kunnosta on vaikea sanoa mitään varmaa, mutta kokemuksen ansiosta valmistautuminen on taatusti kunnossa.

- Odotan, että Hyryläinen pääsee lähelle omaa ennätystään, vaikka niitä harvoin juostaan arvokisoissa.

Miesten maratonilla kisa on auki, kun ykkössuosikki on poissa. Rion kultamitalisti Eliud Kipchoge ei juokse Lontoossa, vaan keskittyy omiin projekteihinsa.

- Hän aikoo kuulemma jousta 25. syyskuuta maailmanennätyksen Berliinissä. Mutta tämä on edelleen etiopialaisten ja kenialaisten rajua leikkiä, Lehtinen arvioi.

MM-reitillä myös olosuhteiden pitäisi suosia kestävyysjuoksijoita. Niin Pekingin MM-kisoissa kuin Rion olympialaisissakin olosuhteet olivat kuumat.

- Nyt on noin 20 astetta ja pilvistä. Aurinko ei paahda. On otolliset säät, vaikka tuulta on välillä ollut paljonkin. Ajat tulevat olemaan kohtuullisen kovia, Lehtinen arvioi.

Miesten maraton käynnistyy kello 12.55 ja naisten maraton kello 16.

Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

2

Naisten seipäässä yksi kuningatar

Kreikan Ekaterini Stefanidi teki jo karsinnassa selväksi, kuka on naisten seiväsfinaalin suosikki. Hallitseva olympiavoittaja ja Euroopan mestari on suorastaan isinbajevamaisessa iskussa.

Stefanidi otti seipään pakasta, kun muiden kisa oli jo ohi ja taivutti yli 460.

- Nostaisin tämän esille, koska Stefanidi oli aivan todella vakuuttava. Yksi hyppy ja 460. Hän näytti muille, Lehtinen ihailee.

Kilpailua voi tuoda yhdysvaltalainen Sandi Morris, joka on urallaan ylittänyt viiden metrin haamurajan. Karsinnassa hän jäi kuitenkin lukemiin 455.

- Sandy Morris on haastaja, joka pystyy hyppäämään sen 480, mutta Stefanidi hyppää sen aivan varmasti. Siitä sentit eteenpäin, se on noiden kahden taistelu, Lehtinen arvioi.

- Stefanidi on rajussa kunnossa ja varma. Muilla ei ole sellaista varmuutta. Muut aloittavat aiemmin, heille voi tulla epävarmuutta ja aikaisia pudotuksia. Stefanidi voi tulla mukaan korkeudessa 460, hypätä sen kevyesti ja odotella 470:een.

Toinen laji, jossa voittokamppailu on alustavasti raju, mutta selvä, lienee naisten 100 metriä. Lehtisen mielestä mestaruus on kolmen kauppa.

- Elaine Thompson, Tori Bowie ja Marie-Josee Ta Lou taistelevat maailmanmestaruudesta, selostaja summaa.

- Nyt näyttää siltä, että Dafne Schippers ei voita satasta. En jaksa uskoa sitä. Hänen mahdollisuutensa on 200 metrillä.

Lauantaina nähtiin kuitenkin ennenkuulumaton suoritus erävaiheessa, kun saksalainen Gina Lückenkemper teki ennätyksensä 10,95 ja oli koko porukan nopein.

- Kukaan ei olisi voinut uskoa, että kun tulokset lyödään pöytään, alkuerien nopein on tämä Lückenkemper. Ei kukaan.

Naisten seipään finaali kello 21 ja naisten 100 metrin välierä kello 21.10.

Kuva: AOP

3

Miesten kuulassa tehdään historiaa

Miesten kuulan karsinnassa oli valtavan kova taso. Viimeinen loppukilpailupaikka irtosi tuloksella 20,55 metriä.

Jarmo Lehtinen uskookin, että näissä kisoissa tullaan näkemään ensi kertaa arvokisahistoriassa kolme 22 metrin ylitystä. Soulin olympialaisissa 1988 Länsi-Saksan Ulf Timmerman pukkasi 22,47, Yhdysvaltain Randy Barnes 22,39 ja Sveitsin Werner Günthör 21,99.

Nimetkin ovat jo selvillä.

- Ryan Crouser, Tomas Walsh ja Joe Kovacs. David Storlin en usko työntävän 22 metriä, mutta haastavan hyvin, Lehtinen listaa.

Walsh väläytti kuntoaan työntämällä karsinnoissa heti ensimmäisellään 22,14. Crouser jäi omiin lähtökohtiinsa vaatimattomaan tulokseen 20,90, mutta värkeissä on varaa.

Yhdysvaltain mestaruuskisoissa kuula lensi lukemiin 22,65.

- Kisa pitää katsoa viimeiseen työntöön asti, koska Crouser on todella vahva vielä viimeisellä työnnöllä. Hänen viimeinen työntönsä ratkaisee koko kilpailun, Lehtinen linjaa.

Kovacs sen sijaan ei päässyt yli karsintarajan 20,70. Lehtisen mukaan tästä ei ole syytä olla huolissaan.

- Kovacs sanoi haastattelussa, että on kuitenkin kunnossa. Hän jäi Yhdysvaltain mestaruuskilpailuissa vain 30 senttiä Crouserille.

Lontoon MM-kisojen ohjelma, uutiset ja videot Kisaoppaassa.

Voit seurata MM-kisojen unelmapäivää Yle TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheen taajuudella.

Kuva: Lehtikuva