Suora

  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Nizhni Tagil
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 6.12.
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut

Unohtakaa Usain Boltin mahdollinen paluu - Tässä syyt miksei yleisurheilulegenda syty enää kilparadoille

Lontoon MM-kisojen 2017 toinen kilpailupäivä jää historian kirjoihin yleisurheilusuuruus Usain Boltin arvokisasatasen jäähyväismatkana.

yleisurheilu
Usain Bolt päätti henkilökohtaiset arvokisajuoksut MM-pronssiin
EPA

Usain Bolt - yleisurheilun valovoimaisin atleetti ja yksi kaikkien aikojen urheilija kaikki lajit huomioiden - kertoi jo ennen MM-kilpailuja, että hän juoksee Lontoossa 100 metrin matkat ja pikaviestin ennen kuin pistää kilpailupiikkarit roikkumaan seinälle lopullisesti.

Tunteikas ilta Lontoon kesäillassa sai varmasti monet toivomaan, josko Bolt sittenkin pyörtäisi sanansa ja palaisi vielä kilpakentille. Onhan jamaikalaisjuoksija vasta 30-vuotias. Eikä olisi ensimmäinen kerta, kun urheilutähti tekee "ihmepaluun" syystä tai toisesta.

Usain Bolt saatetaan nähdä jossain vaiheessa yleisurheiluradalla hyväntekeväisyystapahtumissa, mutta arvokilpailuiden 100 ja 200 metrin starttipaikalla häntä ei enää todennäköisesti nähdä.

*Tässä syyt, miksei Bolt syö sanaansa lopettamispäätöksen suhteen: *

1) Vammakierre. Boltin kroppa on nähnyt rajuja, raakoja harjoituskilometrejä ainakin jo 15 vuoden ajalta. Pitkäraajaisen, geneettisesti huippulahjakkaan ja teknisesti taitavan Boltin arkipäivää ovat valitettavasti sävyttäneet erilaiset vaivat, jotka kumpuilevat selkäkivuista. Bolt, jolla on todettu skolioosi (selän ja selkärangan kieroutuma), oli käynyt juuri ennen Lontoon "jäähyväiskisoja" tutun saksalaislääkärinsä pakeilla. Eikä se ollut suinkaan ensimmäinen kerta.

Usain Bolt
Usain BoltEPA

2) Harjoitus alkaa olla taakka. Bolt on todennut haastatteluissa useasti, että itse kilpaileminen tuo hyviä hetkiä, mutta ääripään treenaaminen taas ei. Ilman arkipäivän lukuisia hikikarpaloita ja isoja uhrauksia edes Boltilla ei ole asiaa huipulle.

Usain Bolt harjoituskentällä
AOP

3) Hauskuus puuttuu. Bolt on myöntänyt ajatusmaailmansa muuttuneen ikävuosien lisääntyessä. Urheilija on vihjannut, ettei nauti enää edes kilpakumppaniensa psyykkauksesta ja kameroiden säihkeestä entiseen malliin.

Andre de Grasse ja Usain Bolt
AOP

4) Masu on kylläinen, kaikki on jo saavutettu. Bolt on dominoinut aikuisten arvokisanäyttämöitä hurjalla tavalla aina vuodesta 2008 lähtien. Planeetan nopeimmalla ihmisellä ei ole enää riittävää motivaatiota. Lisäksi hymyilevän ilmeen taustalla piilee fakta siitä, että Boltin nykytrendi on ollut laskeva viime vuosien aikoja tarkasteltaessa. Ennen Lontoota Bolt oli noteerannut alkuvuodesta "vain" ajan 9,95 ollen kaukana vuoden 2009 ME-ajastaan 9,58.

Usain Bolt
EPA

5) Rahaa on riittävästi. Usain Bolt on kuulunut jo pitkään maailman eniten tienaavien urheilijoiden joukkoon. Miehen rahakirstu on pullollaan. Viime vuonna Bolt kuittasi esimerkiksi Forbesin mukaan yli 34 miljoonaa dollaria, joista vain kaksi miljoonaa tuli juoksemisella eli palkintorahoilla. Eri sponsorit kuten Puma, Gatorade, Hublot ja Sprint huolehtivat muutoin Boltin hyvinvoinnista.

Usain Bolt siviilissä
AOP

6) Elämä maistuu ilman jokapäiväistä harjoitteluakin. Bolt on aina osannut ottaa rennosti kilpa- ja harjoituskenttien ulkopuolella. Ellei hän pelaa konsolipelejä ja Call of Duty-räiskintäpeliä, niin sitten hänet on nähty entistä useammin rannalla tai yökerhossa. Rion olympialaisten jälkeen Bolt viihtyi viikkojen ajan paparazzien ristitulessa bailatessaan ankarasti.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat