Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Lauantain herkkupalat: Maailman nopeimman miehen titteli vietiin Boltilta, Ståhlin hopealaulu kajahtaa ruotsiksi

Yleisurheilun MM-kisojen toisen päivän illan kruunasi kauan odotettu miesten 100 metrin finaali. Sataselta ei jännitystä puuttunut, mutta käsikirjoitus ei ollut aivan odotetunlainen.

yleisurheilu

1

Miesten 100 metrin finaali

Bolt on lyöty! Bolt on lyöty...

Usain Boltin viimeistä arvokisasatasta odotettiin enemmän kuin mitään muuta Lontoon MM-kisoissa. Maailman nopeimman miehen piti päättää uransa 12. MM-kultaan. Käsikirjoitus oli monelta osin jo valmiiksi kirjoitettu, mutta vain loppu oli auki. Jamaikalainen ei ollut osoittanut teräkuntoa alku- tai välierissään, mutta kaikkien yllätykseksi Bolt jätettiin finaalissa vasta kolmanneksi! Kun stadionin yleisö oli alkushokistaan toipunut, antoi se Boltille hänen ansaitsemansa jäähyväiset. Jamaikalaista salamaa nähdään vielä Lontoon MM-kisoissa tositoimissa, sillä hän aikoo juosta maansa pikaviestijoukkueessa.

2

Usain Bolt ja Justin Gatlin

Gatlin hiljensi Lontoon stadionin

Yhdysvaltalainen Justin Gatlin sai lontoolaisyleisöltä vihamielisen vastaanoton niin alkuerissä, välierissä kuin 100 metrin finaalissakin. Yleisö äityi buuaamaan aina kun Gatlinin nimi kuulutettiin tai hänet näytettiin valotaululla. Aikoinaan neljän vuoden dopingtuomion kärsinyt Gatlin ei antanut yleisön käytöksen vaikuttaa juoksuunsa, vaan yllätti kaikki nousemalla voittoon. Gatlin osoitti kuitenkin heti voittonsa jälkeen, kuka oli illan kuningas, sillä hän käveli Usain Boltin eteen ja kumarsi tälle. Gatlin ei edes lähtenyt kunniakierrokselle, vaan antoi Boltin viedä kaiken huomion omalla kiitoskierroksellaan.

3

Almaz Ayana

Ayanan ylivoima häikäisi

Etiopian Almaz Ayana oli Lontoon 10 000 metrin kilpailun ennakkosuosikki, vaikka tämä ei ole 10 000 metrin kilpailuja edes paljoa juossut. Moni odottikin vain, koska maailmanennätysnainen lähtee kisassa omille teilleen. Ayana juoksi joukon mukana neljän kilometrin verran, mutta siirtyi sen jälkeen kärkeen ja jätti muut saman tien kannoiltaan. Hänen ensimmäinen vitosensa taittui ajassa 15.51,38 ja toinen aikaan 14.24,95. Jälkimmäisellä vitosen ajallaan hän olisi noussut 5 000 metrillä tämän kauden kärkitilastossa toiseksi. Ayanan voittomarginaali kympin kisassa oli 46,37, mikä on tähän mennessä suurin MM-kisojen historiassa.

4

Luvo Manyonga ja Ruswahl Samaai

Vaikeuksien kautta voittoon

Etelä-Afrikan pituushyppytähti Luvo Manyonga menetti vuosi sitten Rion olympiakisoissa kultamitalin viimeisellä kierroksella ja vaivaisella sentillä, mutta Lontoossa Manyonga sai balsamia haavoilleen. Maailmanmestaruuskulta maistui siitäkin syystä paremmalta, että pronssimitalille hyppäsi viimeisellä kierroksella hänen joukkuekaverinsa Ruswahl Samaai. Manyongan nousu takaisin maailman huipulle on todellinen taistelutarina, sillä vielä vuonna 2012 hän oli pahasti koukussa huumeisiin. Tämän lisäksi Manyonga sai kilpailukiellon jäätyään dopingtestissä kiinni kielletyistä aineista. Irlantilaisvalmentaja John McGrath nosti Manyongan takaisin huipulle ja tämä superlahjakkuus palasi takaisin kilpailuihin vuonna 2016.

5

Daniel Ståhl

Ståhlin hopealaulu kajahtaa ruotsiksi: Helan går!

Suomalaiset ottaisivat mielellään palan Daniel Ståhlin kiekkohopeasta, onhan Ståhlin äiti Taina suomalainen ja voittanut aikoinaan kuulassa SM-hallipronssiakin. Daniel on kertonut laulavansa suihkussa Eppu Normaaleja ja Tapio Rautavaaraa, mutta Yle Urheilun haastattelussa hän suostui puhumaan ainoastaan ruotsia. Illan hopealaulu kajahtaa kuulemma komeasti "Helan går!". Lontoon stadionin katsomosta bongattu äiti kertoi Yle Urheilulle, että Danielista piti tulla alun perin jääkiekkoilija.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme