Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Leluja ja lentopalloa

Kommentti: Showmies-Bolt muutti yleisurheilua – vaikka loppukohtaus menikin uusiksi

Usain Boltin legendaa ei voi himmentää kuin jälkijättöinen doping-käry, mitä ei tule koskaan tapahtumaan, kirjoittaa Yle Urheilun Teemu Tammilehto.

yleisurheilu
Usain Bolt
Usain Bolt on yksi maailman suosituimmista urheilijoista.EPA

LONTOO. Kaikki oli pedattu lauantai-iltana Usain Boltin kultaisille jäähyväisille miesten pikamatkojen hallitsijana. Justin Gatlin ja Christian Coleman kuitenkin pistivät käsikirjoituksen uusiksi ja Bolt jäi viimeisellä henkilökohtaisella matkallaan kolmanneksi.

Pronssille jääminen toki pilasi yhdenlaisen kultaputken, mutta isossa kuvassa se oli oikeastaan vain poikkeus, joka vahvisti säännön. Usain Bolt on lähes epäinhimillisen kova voittaja, mutta lopulta vain ihminen hänkin. Vaikea kausi näkyi otteissa ja kun finaalissa tuli yksi uran huonoimmista lähdöistä, voittamaton mestarikin oli lyötävissä.

Bolt jättää silti pikamatkat kaikkien aikojen menestyneimpänä yleisurheilijana, jos mitaleita lasketaan. Hänellä on 100 ja 200 metrin maailmanennätykset, mutta vaikutus yleisurheiluun on paljon tilastokirjoja laajempi.

Show-mies on muuttanut yleisurheilun tapaa näyttäytyä maailmalle. Vielä takavuosina pääosa urheilijoista oli kivikasvoisia jäpittäjiä, nyt lähes jokainen mattimeikäläinen pullistelee ja vinkkailee silmää joka välissä. Yleisurheilu on paitsi huippu-urheilua, myös huippuviihdettä.

Bolt on radan lisäksi ylivoimainen urheilija myös viihdyttämisen puolella, mikä tekee hänestä nykymuotoisen yleisurheilun merkittävimmän mainoskasvon. Siksi moni miettiikin, mitä tapahtuu Boltin jälkeen? Uusi mestari on jo saatu, mutta hän on ”paha poika”.

Yleisurheiluliitot ja media alkavat toki rakentaa uutta kiintotähteä vaikka väkisin, mutta usainbolteja ei kasva puissa. Bolt pysyy yleisurheilun suurimpana pitkään, vaikka esimerkiksi Wayde van Niekerk voi urheilullisesti nousta vieläkin hurjempiin saavutuksiin eri pikamatkojen tulevana mestarina.

Usain Boltin salamointia ei himmennä mikään muu kuin mahdollinen jälkijättöinen doping-käry, mitä ei tule koskaan tapahtumaan, vaikka iso osa kaikkien aikojen nopeimmista juoksijoista onkin kärynnyt. Jamaikalainen muutti yleisurheilumaailman ja Lontoon MM-kisojen jälkeen hänen ”urheiluhautansa” suljetaan yleisurheilun suurimman sinetillä. Mahdolliset salaisuudet jäävät sisäpuolelle ja legenda elää.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat