1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Yleisurheilun MM 2017

"Lipsasen finaalipaikka on realismia, ei yllätys" – Johannes Oikarisen tärpit MM-kisapäivään

Simo Lipsanen lähtee hakemaan paikkaa kolmiloikan loppukilpailuun Lontoon MM-kisojen neljäntenä kilpailupäivänä.

Kuva: Lehtikuva

1

SE-mies Lipsanen finaalipaikan metsästykseen

Miesten kolmiloikan karsinta on yksi odotetuimpia suomalaislajeja, sillä nuorella Simo Lipsasella on täydet mahdollisuudet päästä finaaliin asti. Loppukilpailun karsintaraja on tasan 17 metriä.

– Lipsanen on tällä kaudella hypännyt uuden Suomen ennätyksen 17,14, mutta myös hyvin tasaisesti siihen 17 metrin tuntumaan. Lipsanen on todellakin yksi niitä harvoja suomalaisurheilijoita, joka voi päästä finaaliin, yleisurheiluselostaja Johannes Oikarinen muistuttaa.

Lipsanen on maailmantilastoissa 15. sijalla, mutta hänen edellään tällä listalla on neljä kuubalaista. Yksi kova nimi on siis ainakin poissa, mutta karsintaan osallistuu kuitenkin yli 20 urallaan 17 metriä puhkonutta hyppääjää.

– 17 metriä pitää hypätä, jotta pääsee finaaliin. On kuitenkin realistista odottaa, että Lipsanen pääsee finaaliin, eikä se olisi edes yllätys. Hänellä on jo tämän kesän pääkisa (nuorten EM-kilpailut) takanaan, joten tämä kaikki on vain ekstraa.

Miesten kolmiloikan karsinta kello 20.35.

Kuva: Lehtikuva

2

Nähdäänkö MM-kisojen ensimmäinen maailmanennätys?

Naisten moukarissa on vain yksi ennakkosuosikki: lajia jo vuosien ajan hallinnut Puolan Anita Wlodarczyk.

– Naisten moukari on yksi niistä harvoista lajeista, jossa voidaan Lontoossa nähdä maailmanennätys. Se on hyvinkin mahdollista, Oikarinen muistuttaa.

Wlodarczyk voitti kultaa niin Pekingin MM-kisoissa, Zürichin ja Amsterdamin EM-kisoissa kuin Rion olympialaisissakin. Lisäksi hän on ollut voittamaton kolmena perättäisenä kautena. Juuri ennen Lontoon MM-kisoja Wlodarczyk heitti Puolassa 11 sentin päähän maailmanennätyksestä ja teki kyseisessä kilpailussa huiman sarjan: 80,42 – 82,87 – 80,69 – 80,73 – 81,63 – x.

– Wlodarczyk taitaa kilpailla näissä kisoissa Almaz Ayanan kanssa siitä, kumpi ottaa ylivoimaisimman voiton.

Naisten moukarin finaali kello 21.00.

Kuva: AOP

3

Illan kruununa todellinen superkisa

Maanantain kisapäivän kruunaa naisten 1 500 metristä finaali, josta Oikarinen odottaa todellista superkisaa. Jo sen takia, että kyseessä on aina sähäkkä ja usein tapahtumia täynnä ole keskimatka, mutta myös sen takia, että finaaliin on selviytynyt tukku aivan maailmanluokan juoksijoita.

Sifan Hassan on juossut kauden kärkiajan, olympiavoittaja Faith Kipyegon oli välierien nopein, lisäksi kannattaa seurata Caster Semenyaa, Laura Muiria ja Jennifer Simpsonia eikä kannata unohtaa Genzebe Dibabaakaan. Semenyaa lukuun ottamatta kaikki ovat alittaneet matkalla neljä minuuttia.

– Maailmanennätysnainen Dibaba oli yllättävän vaisu välierässä ja pääsi vasta ajalla jatkoon, mutta hän on kuitenkin juossut matkan kovempaa kuin kukaan muu, Oikarinen muistutti.

– Kuka tahansa näistä voi voittaa mestaruuden. Kotiyleisö odottaa, että Muirista tulisi Mo Farahin ja Jessica Ennis-Hillin manttelinperijä maan supertähtenä. Hän hakeekin näistä kisoista tuplaa 1 500 ja 5 000 metriltä, aivan kuten Semenya hakee tuplaa 800 ja 1 500 metriltä. Mitä tahansa voi tapahtua.

Naisten 1 500 metrin finaali kello 23.50.

Kuva: AOP