1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

49 vuoden takaista suomalaista kolmiloikkaromahdusta ei nähdä tänään MM-Lontoossa – ”Lipsanen parantaa ennätystään”

Tänä vuonna yleisurheilun vanhimman Suomen ennätyksen rikkoneelle Simo Lipsaselle ei käy samalla tavalla kuin edelliselle ennätysmiehelle Pertti Pousille omana ennätyskesänään, uskoo Pousi itse.

Simo Lipsaselta vaadittaneen tänään Lontoossa 17 metrin tulos kolmiloikan MM-karsinnassa. Kuva: AOP

Siirry MM-kisaoppaaseen tämän linkin kautta. Miesten kolmiloikan karsinta kello 20.35 alkaen Yle Puheella ja TV2:ssa.

Simo Lipsanen on säväyttänyt pitkin vuotta upeilla kolmiloikkatuloksillaan.  Pitkin kesää ehdittiin jo pohtia, milloin Lipsanen rikkoisi 49 vuotta vanhan Pertti Pousin Suomen ennätyksen 17,00.

Lipsanen onnistui nyt siinä lopulta alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa, joissa Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava 21-vuotias ponnistusihme loikkasi EM-hopeaa tuloksella 17,14.

Tuolloin Pousi sanoi osanneensa odottaa Lipsaselta yleisurheilun vanhimman Suomen ennätyksen rikkomista.  Tänään maanantaina Lipsasella on edessään aikuisten MM-kisat ja karsintakilpailu Lontoossa. Nyt 71-vuotias Pousi uskoo, että Lipsaselle käy karsinnassa hyvin. Finaalipaikkaan on hänen mukaansa erinomaiset mahdollisuudet, vaikka karsintaraja on 17 metriä.

- Simo on ollut hyvässä kunnossa tänä kesänä. Hän on osoittanut olevansa hyvä kilpailija. Simo parantaa ennätystään, Pousi ennakoi.

Pousin omana ennätysvuonna 1968 hänen arvokisat eivät menneet aivan putkeen. Juhannuksena hypätty 17,00 vaihtui Mexico Cityssä järjestetyissä olympialaisissa karsiutumiseen loppukilpailusta tuloksella 15,84.

- Olympialaisia ajatellen tilanteeni oli huono. Nilkkani leikattiin ennen joulua. Sain kipsin jalasta pois vasta helmikuussa. Harjoituskausi jäi lyhyeksi, mutta pääsin hirveästi nopeasti hämmästyttävän hyvään kuntoon, Pousi muistelee vasta lokakuussa järjestettyjä kisoja.

- Silloin kausi oli pitkä. Minulla ei ollut enää ominaisuuksia ja paukkuja hypätä pitkälle, Pousi painottaa.

Myös Lipsanen on ehtinyt tänä vuonna kisata jo paljon. Kalevan kisoissa kaksi viikkoa sitten hän valitteli väsymystä kovan kisarupeaman ja EM-kisojen jälkee (siirryt toiseen palveluun)n. Aiemmasta kesästä poiketen Lipsasen sarja ei ollut Kalevan kisoissa tasainen, mutta 2,8 metrin myötätuuleen syntyi voittotulos 16,82.

Pousi uskoo, että hänen kaltaista 49 vuotta vanhaa tarinaa ei tänään Lontoon MM-kisoissa kirjoiteta.

- Nuorten EM-kisat olivat hänen pääkilpailunsa tänä vuonna. Mutta uskon, että hän on päässyt vähän rauhoittumaan, harjoittelemaan ja keskittymään Kalevan kisojen jälkeen. Simo on Lontoossa vähintään yhtä hyvässä vireessä kuin hän on aiemmin tällä kaudella ollut, Pousi toteaa.

Kuva: Lehitkuva

Lipsanen on maailmantilastoissa 15. sijalla, mutta hänen edellään tällä listalla on neljä kuubalaista. Yksi kova nimi on siis ainakin poissa, mutta karsintaan osallistuu kuitenkin yli 20 urallaan 17 metriä puhkonutta hyppääjää.

2000-luvulla MM-finaaliin ei ole vaadittu 17 metrin tulosta, mutta Pousin mukaan tänään sitä saatetaan vaatia. Oman lisämausteensa tuo se, että karsinta kisataan nyt Lontoossa iltakilpailuna.

- Silloin hypätään ehkä pidemmälle kuin normaalisti. Hyppääjät ovat vähän virkeämpiä. Illalla on mukavampi hypätä kuin aamulla, Pousi sanoo.

Miesten 3-loikkafinaaliin vaadittu tulos MM-kisojen karsinnoissa 2000-luvulla

MM-kisatViimeinen tulos finaaliin
Peking, 201516,73
Moskova, 201316,63
Daegu, 201116,81
Berliini, 200916,96
Osaka, 200716,69
Helsinki, 200516,66
Pariisi, 200316,71
Edmonton, 200116,64