Naisten EM-finaalilla valtavat katsojaluvut – "Nyt on lyöty läpi vihdoin ja viimein, totaalisesti"

Yli 400 000 suomalaista katsoi naisten jalkapallon EM-finaalia. Kansainvälisesti kisat olivat kaikkien aikojen yleisömenestys.

jalkapallo
Hollantilaisfaneja jalkapallon naisten EM-finaalissa.
Hollantilaisfaneja jalkapallon naisten EM-finaalissa.AOP

Keskimäärin 424 000 suomalaista katsoi Hollannin ja Tanskan välistä naisten jalkapallon EM-kisojen loppuottelua TV2:sta eilen sunnuntaina. Finnpanelin mukaan Hollannin 4–2-voittoon päättynyttä peliä seurasi parhaimmillaan 451 000 silmäparia. (siirryt toiseen palveluun)

Luvut ovat hurjat. Niillä noustiin Lontoon yleisurheilun MM-kisojen jälkeen TV2:n viikon toiseksi katsotuimmaksi ohjelmaksi.

Toiseksi vertailukohdaksi voi ottaa miesten Confederations Cupin finaalin kesäkuussa. Naisten EM-finaalia katsoi keskimäärin noin sata tuhatta ihmistä enemmän kuin Fifan MM-esiturnauksen päätöstä. Myös naisten EM-välierät keräsivät satoja tuhansia pariinsa.

Suomi on osa kansainvälistä trendiä. Emäntämaa Hollannissa finaalia katsoi 4,1 miljoonaa katsojaa. Tanskassa molemmat valtiolliset kanavat näyttivät ottelun ja katsojamäärä nousi 1,5 miljoonaan. Jalkapalloliitto Uefa tiedotti jo välierävaiheen jälkeen, että kisat ovat historian katsotuimmat. (siirryt toiseen palveluun)

Ei naisten jalkapalloa, vaan jalkapalloa

Ylen asiantuntija, U19- ja U18-tyttöjen maajoukkuevalmentaja Marianne Miettinen iloitsee suosiosta.

– Tuli sellainen olo, että nyt on lyöty läpi vihdoin ja viimein, totaalisesti, Miettinen sanoo. Hän ei muista, että näin monta ihmistä olisi Suomessa koskaan katsonut naisten ottelua.

– Luvut kertovat siitä, että peliä ruvetaan vihdoin katsomaan jalkapallona eikä pelkästään niin, että naiset pelaavat. Katsotaan hyvätasoista futista, EM-lopputurnauksen finaalia.

Miettinen on jo pitkään toivonut, että vertailu miesten ja naisten jalkapallon välillä loppuisi.

– Keskityttäisiin enemmän siihen, että katsotaan jalkapalloa. Katsotaan peliä, jota pelaavat välillä miehet tai naiset, välillä lapset tai aikuiset.

Miettisen mukaan finaalin suosiota Suomessa selittää se, että kisat esitettiin televisiossa kattavasti. Yle näytti vähintään yhden ottelun turnauksen jokaisena päivänä.

– Pelit näkyivät säännöllisesti kolmen viikon ajan joka ilta. Ihmiset tottuivat siihen, Miettinen kommentoi.

Asiantuntija uskoo, että yleisö tekee jo ensimmäisellä katsomiskerralla johtopäätöksen siitä, onko käynnissä oleva turnaus viihdettä, jota haluaa katsoa. Kun mahdollisuus katsoa on annettu, pelin taso, lähetys ja tapahtuma ovat saaneet ihmiset palaamaan kanavalle loppuottteluunkin.

– Ensin on annettu mahdollisuus. Sen jälkeen tuote itsessään on houkutellut lisää katsojia, Miettinen tiivistää.

Hype ei pysy päällä automaattisesti

Selittääkö suosion lisääntymistä tuotteen, siis naisten jalkapallon, kehittyminen? Ehdottomasti, sanoo Miettinen. Mutta valmentajalle siinä ei ole mitään uutta.

– Sitä on tapahtunut joka vuosi. Meille, jotka tekevät lajin parissa työtä joka päivä ja näkevät kansainvälisen naishuippujalkapallon tason koko ajan, kehitys ei ole massiivinen yllätys.

Miettinen itse on ollut paikanpäällä kaikissa EM- ja MM-kisoissa vuodesta 2005.

– Suurelle yleisölle näkyvyys on ollut niin pientä ja harvaa, että se oli varmasti isompi yllätys.

Kiinnostavan naisten EM-kisojen suosiosta tekee sekin, ettei Suomen maajoukkue ollut tällä kertaa mukana. Miettinen toivoo, että lisääntynyt näkyvyys ja suosio auttaisivat myös maajoukkuetta ja koko naisten Suomi-futista eteenpäin. Mitään ei kuitenkaan anneta ilmaiseksi.

– Sen eteen meidän kaikkien, mediaihmisten, Palloliiton ja kenttäihmisten, pitää tehdä töitä joka päivä omassa arjessa, Miettinen lataa.

– Aina ei voi pelkästään odottaa, että joku toinen tulee ja luo sen mahdollisuuden. Ei voi odottaa, että sama hype jatkuu automaattisesti.

Lue myös:

Hollannin naiset päättivät EM-turnauksen historialliseen kultaan – katso huima maali-iloittelu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat