Hyppää sisältöön

Harvinainen sairaus oli päättää ME-miehen uran – illalla hän taistelee MM-kullasta: "Kysyy hurjaa motivaatiota"

Entisen pika-aiturin Mikael Ylöstalon mukaan Aries Merrittin lisäksi 110 metrin aitojen suosikkeja ovat Omar McLeod, Garfield Darien ja Sergei Shubenkov.

Aries Merritt on tällä kaudella juossut 110 metrin aidat aikaan 13,09. Kuva: AOP

Siirry MM-kisaoppaaseen tämän linkin kautta. Maanantai-illan suora kisalähetys alkaa TV2:ssa ja Areenassa klo 20.10 alkaen.

Miesten 110 metrin aitajuoksun maailmanennätysmies Aries Merritt on yltänyt saavutukseen, joka on jopa kovempi juttu kuin vuonna 2012 syntynyt ME-tulos. Merritt on palannut lajissaan maailman huipulle kaksi vuotta sitten tehdyn munuaisensiirron jälkeen.

Merritt, 32, kilpailee maanantai-iltana 110 metrin aitajuoksun finaalissa Lontoon MM-kisoissa. Yle Sportenin asiantuntijan, entisen pika-aiturin Mikael Ylöstalon mukaan Merritt on yksi suosikeista maailmanmestariksi.

– Merritt näytti todella hyvää juoksemista varsinkin alkuerissä. Välierät eivät olleet aivan yhtä hyvät, mutta hän on palaamassa todella kovaan kuntoon, Ylöstalo sanoi.

Yritti paluuta jo Rion olympialaisiin

Illalla Merritt kilpailee samalla stadionilla, jossa hän aitoi viimeistä kertaa arvokisoissa täysin terveenä. Lontoon 2012 olympiakisoissa Merritt voitti kultaa ajalla 12,92. Maailmanennätystulos 12,80 syntyi kuukautta myöhemmin Belgiassa.

Seuraavana kesänä oli yllätys, kun ME-mies jäi Moskovan MM-finaalissa kuudenneksi. Merritt tunsi olonsa sairaaksi, ja kisojen jälkeen tutkimuksissa selvisi, että hän kärsii harvinaisesta munuaissairaudesta. Vuonna 2015 hänelle tehtiin munuaisensiirto, kun hänen isosiskonsa LaToya Hubbard lahjoitti Ariesille munuaisen.

Neljä päivää ennen leikkausta Merritt oli saavuttanut pika-aitojen MM-pronssia Pekingissä, mutta silti moni epäili, jatkuuko hänen uransa lainkaan.

– Vähän kävi silloin mielessä, että millä tavalla se vaikuttaa, ja aikooko hän edes yrittää paluuta tälle tasolle. Hän on pystynyt sen tekemään ja todennäköisesti lääkitys on sellainen, ettei se vie tehoja harjoittelusta. On upea juttu, että hän pystyy tuollaisessa tilanteessa kilpailemaan maailman huipulla, Ylöstalo sanoi.

Aries Merritt voitti kesäkuussa Rooman Timanttiliigassa. Kuva: AOP

Merritt yritti paluuta jo vuosi sitten Rion olympialaisiin, mutta aika loppui kesken, kun kisapaikkoja jaettiin USA:n mestaruuskisoissa.

– Se oli vaikea vuosi, kun en pystynyt harjoittelemaan paljon ja minulla oli vaikeuksia nostaa asioita. Nyt tuntuu hyvältä, kroppani toimii, Merritt kertoi Expressenin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

"Arvostan elämää nykyään enemmän"

Sairaus on vaikuttanut Merrittin tekemiseen kokonaisen olympiadin ajan, mutta hän on silti jaksanut yrittää paluuta huipulle. Moni muu olisi saattanut luovuttaa.

– Siinä on varmaan ollut henkisellä puolella kantti kovilla, kun on halunnut tehdä asioita, mutta terveys ei ole antanut myöten. Se kysyy hurjaa motivaatiota tehdä sitä työtä, kun tietää, ettei pysty täysillä tekemään asioita, Ylöstalo pohti.

Tällä kaudella Merritt on ollut sellaisessa kunnossa, ettei paluusta arvokisoihin ole ollut epäselvyyttä. Merritt voitti kesäkuussa Rooman Timanttiliigan osakilpailussa 110 metrin aidat ajalla 13,13. Pari viikkoa myöhemmin hän saavutti Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa hopeaa.

Lontoossa Merritt juoksi alkuerissä 13,16 ja välierissä 13,25. Finaalissa häneltä vaadittaneen vähintään kauden parasta vauhtia (13,09), jotta mestaruus irtoaa. Menestys ei kuitenkaan ole Merrittille enää kaikki kaikessa.

– Arvostan elämää nykyään paljon enemmän. Jostain lantiovammasta kärsiminen on pikkujuttu, on täysin toinen asia tehdä elinsiirto ja ottaa lääkkeitä loppuelämän ajan. Se ei ole helppoa, mutta teen parhaani, Merritt sanoi.

McLeod illan suurin suosikki

Vahvin ehdokas Merrittin viisi vuotta vanhan ME-tuloksen rikkojaksi on Jamaikan Omar McLeod, joka lähtee illan finaaliin ennakkosuosikkina. Rion olympiavoittaja on illan finaalin ainut juoksija, joka on alittanut tällä kaudella 13 sekuntia (12,90).

– Hän on ylivoimaisesti nopein näistä kavereista. McLeod on alittanut 10 sekuntia satasella, mitä kukaan muu näistä huipuista ei ole pystynyt tekemään, Ylöstalo arvioi.

Omar McLeod voitti kultaa Rion olympialaisissa. Kuva: AOP

Ylöstalon papereissa muita mestariehdokkaita ovat Ranskan Garfield Darien ja hallitseva maailmanmestari Sergei Shubenkov. Venäläinen Shubenkov on mukana neutraalin lipun alla, kun Venäjä on pannassa kansainvälisestä yleisurheilusta järjestelmällisen dopingin vuoksi. Shubenkovilla on alla pitkä kilpailutauko, mikä on näkynyt myös Lontoossa.

– Hän on Venäjällä juossut jonkin verran kisoja, mutta niissä vastustajat eivät olleet samaa luokkaa. Hän on jäänyt paitsi siitä kokemuksesta, että juostaan mies miestä vastaan ihan käsikynkkää. Hänellä oli suuria ongelmia alkuerissä ja välierissä sen kanssa. Toisaalta nyt hän on sisällä kakkosradalla, joten ainakin toinen kylki on vapaana, Ylöstalo sanoi.

Illan MM-finaalista voi ennakoida kovatasoista ja tasaista. Radalla on edellä mainittujen lisäksi muun muassa Rion hopeamitalisti Orlando Ortega, viime kesän EM-hopeamitalisti Balázs Baji, Pekingin MM-hopeamitalisti Hansle Parchment.

– Aitajuoksu on sellainen laji, että siinä sattuu ja tapahtuu. Siinä voi hyvin käydä niin, että tulee isojakin eroja, riippuen, miten he kolahtelevat aitoihin. Se, joka parhaiten hallitsee päänsä, on kovilla tänään.

Miesten 110 metrin aitajuoksun finaali klo 23.30

Ratajärjestys:

2 Sergei Shubenkov ANA 13,01 (kauden paras) / 12,98 (ennätys)

3 Orlando Ortega ESP 13,15 / 12,94

4 Omar McLeod JAM 12,90 / 12,90

5 Balázs Baji HUN 13,15 / 13,15

6 Garfield Darien FRA 13,09 / 13,09

7 Shane Brathwaite BAR 13,26 / 13,21

8 Hansle Parchment JAM 13,19 / 12,94

9 Aries Merritt USA 13,09 / 12,80

Lue myös:

49 vuoden takaista suomalaista kolmiloikkaromahdusta ei nähdä tänään MM-Lontoossa – ”Lipsanen parantaa ennätystään”

Simo Lipsanen kolmiloikan karsinnoissa, kuka voittaa pika-aidat? - katso maanantain kisaohjelma

"Lipsasen finaalipaikka on realismia, ei yllätys" – Johannes Oikarisen tärpit MM-kisapäivään