1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Yleisurheilun MM 2017

Kommentti: Lipsaselta yksi kauden huonoimmista suorituksista – ottanut silti uskomattoman kehitysharppauksen

Vuosi sitten Simo Lipsasen ennätys oli lähes metrin huonompi kuin nyt, muistuttaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Yle Urheilun MM-kisaoppaassa aikataulu, tv-ohjelma, videot ja kiinnostavimmat uutiset.

Kolmiloikkaaja Simo Lipsanen oli ajoittanut kuntohuippunsa alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin, jotka käytiin kolme viikkoa sitten Puolassa. Se näkyi Lontoon MM-kisojen miesten kolmiloikkakarsinnassa, kun Lipsanen jäi tulokseen 16,54.

Tulos oli Lipsaselle, 21, kauden kolmanneksi huonoin. Huonommat tulokset hän on tehnyt vain Kalevan kisojen karsinnassa (16,10) ja Puolan EM-kisojen karsinnassa (16,42).

Vaikka kolmiloikan karsinnan taso oli odotettua vaisumpi, Lipsanen ei selvinnyt loppukilpailuun. Se on kova pettymys, kuten urheilija itsekin totesi. Lipsaselta sopi odottaa finaalipaikkaa ja jopa pistesijaa, niin tasaista hänen tekemisensä on tällä kaudella ollut.

Puolan EM-kisoissa Lipsanen otti EM-hopeaa SE-tuloksella 17,14. Se oli nuorelle urheilijalle kauden päätavoite, kuten pitääkin. Menestymään oppii vain menestymällä, joten paukut kannatti suunnata sinne, missä oli paras mahdollisuus mitaliin.

Lipsasen kautta ei voi arvoida aikuisten MM-menestyksen perusteella, vaan kokonaisuutena. Pitää muistaa, kuinka upean harppauksen hän on ottanut kohti maailman terävintä kärkeä.

Vuosi sitten Lipsasen ennätys oli 16,16 (hallissa 16,23), eikä hänen kannattanut edes haaveilla Rion olympiapaikasta. Nyt ennätys on parantunut lähes metrin ja tulostaso vakiintunut lähelle 17 metriä.

MM-kisat olivat Lipsaselle opintomatka tulevaa varten. Jo näillä näytöillä hän on mitalikandidaatti ensi kesän EM-kisoissa, ja tuskin huima kehitystahti tähän päättyy.

Lue myös:

Lipsasen MM-finaalipaikka jäi vain 13 sentin päähän: "Ehkä kuntohuippu on mennyt kesän tärkeimpiin kisoihin"

Tätä on odotettu - Simo Lipsanen rikkoi yleisurheilun vanhimman Suomen ennätyksen!

Juttua korjattu klo 22.57: Lipsanen voitti Puolassa alle 23-vuotiaiden EM-hopeaa, ei pronssia.