Shefki Kuqi elämäkerrassaan: Jotkut pitävät ihan kaistapäänä, mutta se on vain osatotuus

Jalkapallomies Shefki Kuqin mielestä hänestä on muovattu Suomessa melko yksiulotteista kuvaa. Näin Kuqi tuumii Mika Wickströmin kirjoittamassa Shefki Kuqi - Kosovon härkä (Tammi) -elämäkerrassa.

Shefki Kuqi Kuva: Lehtikuva

Kuqi teki pelaajana kunnioitettavan ammattilaisuran, mutta silti hänen suorituksilleen saatettiin naureskella.

- Okei, olin vetänyt rankkarin sarjamatsissa parkkipaikalle ja tykittänyt maaottelussa pallon Litmasen nenän edestä jonnekin hiton Olympiastadionin torniin, mutta en mä mikään kahjo ollut. Musta haluttiin tehdä vähän jotain camp-hahmoa. Tosiasiassa mä olin Englannin-vuosinani täysverinen ammattilainen - ei mikään camp-hahmo pelaa niissä sarjoissa, Kuqi sanoo kirjassa.

Ikuisesti kiitollinen

Kuqin tausta pakolaisena aiheutti ikävyyksiä uran alkuvaiheessa.

- En tiedä, johtuiko se ulkonäöstäni ja taustastani, mutta mua potkittiin jaloille ihan surutta. Ja vieraspeleissä sain kuulla vaikka mitä: vitun pakolainen, tule hakemaan leipää, Kuqi kertoo teinivuosien peleistään nelosdivisioonassa.

Kurjistakin kokemuksista huolimatta Kuqi sanoo olevansa ikuisesti kiitollinen siitä, että Suomi otti hänet ja hänen perheensä vastaan ja antoi mahdollisuuden luoda uraa.

- Rahaa ei ollut mihinkään, emmekä tunteneet ketään, mutta niin vain asiat järjestyivät.

"Pitävät ihan kaistapäänä"

Pelaajauransa jälkeen Kuqi on työskennellyt valmentajana. Jalkapallovalmentajana Kuqi vertaa itseään Pasi Rautiaiseen.

- Rautiaisen "hullun miehen maine" perustui siihen, mitä ihmiset näkivät peleissä - tuolla se taas riehuu kentänlaidalla. Mullehan kävi valmentajana vähän samalla tavalla uraa aloitellessani. Jotkut pitävät mua ihan kaistapäänä, koska elän matseissa niin tunteella ja saatan sanoa heti pelin jälkeen yhtä ja toista, mutta se on vain osatotuus mun ja Rautiaisen kaltaisista ihmisistä, Kuqi sanoo kirjassaan.

Kuqi sai hiljattain potkut turkulaisen Interin päävalmentajan toimesta.