Kaikki jalkapallon MM-kisoista!
Kaikki FIFAn jalkapallon MM-kisoista!Kisasivuille

Sami Kapanen aloittaa KalPan luotsina innostuneena: "Alkukaudella täytyy uskaltaa sietää virheitä ja oppia niistä"

Radikaalin uudistumisen ja nuorennusleikkauksen läpikäyneen KalPan valmennus satsaa tällä kaudella yksilölliseen valmennukseen ja pelaajien henkiseen valmiuteen.

KalPa (Jääkiekon Miesten Liiga)
Sami Kapanen
Sami Kapaselle pesti päävalmentajana on luonnollinen jatkumo jääkiekkouralla.Sakari Partanen / Yle

Sami Kapasen katse on isällinen ja huolehtiva, kun hän silmäilee tiiviisti KalPan A-junnujoukkuetta aamun jääharjoituksissa. Samaan aikaan liigajoukkueen miehet tekevät loikkatreeniä toisaalla. Tuoreelle päävalmentajalle tieto päivittäisten harjoitusten kulusta on tärkeä, sillä pelaajien fyysinen kunto on työlistalla ykkösasiana.

Kesätreenissä pelaajien fysiikka on saatu hyvälle alulle, mutta ponnistuksia on tehtävä vielä syksyllä pelienkin aikaan, jotta päästään tavoitteisiin.

– Haluamme, että KalPa on jalkava ja luisteleva joukkue. Se, että jalka kestää koko pelin ja palautuu hyvin pelien välillä, on nyt yksi olennaisimmista asioista, Kapanen kertoo.

Joukkueen radikaali uudistuminen ja nuori ikä haasteena

Ensimmäinen, Mikkelin Jukureita vastaan tänään Varkaudessa käytävä harjoituspeli ja ennen liigakauden alkua pelattavat CHL-ottelut siintävät Kapasen mielessä. Ne ovat tärkeässä roolissa kokoonpanoltaan uudistuneen ja nuorentuneen joukkueen valmistautumisessa sekä sen yhteen hioutumisessa.

– Kyllä uusi asetelma tuo haasteensa, etenkin kun edellinen kausi hopeasijoineen oli menestys. Nuori joukkue on väistämättä vähän kokematon. Mutta toisaalta nuoruudessa on intoa, ja kun se valjastetaan oikein, siellä on paljon pelillistä rohkeutta.

Jääkiekko on minulle nuoren pojan harrastus, josta vähitellen on tullut leipäpuu eri muodoissa.

Sami Kapanen

Alkukaudella täytyy uskaltaa sietää virheitä ja ottaa niistä nopealla aikataululla oppia, siksi Kapanen antaa myös tietoisesti joukkueen kehittyä pelien myötä.

Joukkueessa satsataan myös henkiseen valmennukseen ja pelaajien hyvinvointiin uudella tavalla. Yksilöllisen fysiikkavalmennuksen ohella henkinen valmennus on nyt päivittäistä perustyötä. Tämä on avain siihen, että joukkueen itseluottamus ja varmuus nousevat.

Päävalmentajuus on näytön paikka

Kausi on Kapasen ensimmäinen päävalmentajana. KalPan johtajuus merkitsee hänelle jatkumoa jo lapsena verenperimänä imettyyn elämäntapaan.

– Jääkiekko on lähtökohtaisesti minulle nuoren pojan harrastus, josta vähitellen on tullut leipäpuu eri muodoissa. En oikein edelleenkään osaa ajatella tätä työnä, vaan tapana elää, Kapanen kuvailee.

Uuteen kauteen tuore päävalmentaja lähtee innostuneena. Hän on kokenut pelaajien kanssa toimimisen erittäin nautittavana. Tärkeää päävalmentajalle on koettaa pitää mielessä oman peliuran kokemukset valmentajien kanssa ja peilata niistä nyt työkaluja omaan työhön.

Uutena päävalmentajana Kapanen tietää toki olevansa suurennuslasin alla, mikä tuo kauden alun odotukseen oman jännityksensä.

– Onhan se oma pää siinä niin sanotusti vadilla. Tietysti joukkuetta arvioidaan sen päävalmentajan kautta – monta kertaa ehkä turhankin tuloskriittisesti, mutta tämä on tietysti fakta kilpaurheilussa.

On kuitenkin pidettävä mielessä valmennustiimin tämän kauden iso panostus yksilöiden kehittämiseen. Siksi valmennukselle voittojen ja häviöiden ohella tärkeä pidemmän aikavälin mittari on lahjakkuuksien kehittyminen.

Vain sitoutunut joukkue voi saada kultaa

Entä mitä Kapanen joukkueeltaan toivoo?

– Sitoutumista, toteaa Kapanen ykskantaan ja jatkaa:

– Se on ihan kyllä vaatimus. Että vilpittömästi sitoudutaan toimintatapoihin, aikataulutukseen ja päivätasolla tehtävään yksilölliseen valmennustyöhön.

Viime kaudella SM-liigassa taisteltu hopea muutetaan Kapasen mukaan kullaksi sitoutuneella ja raa’alla työllä. Kun päivittäinen työ tehdään kunnolla ja pitkäkestoisesti, kyllä se kiiltävin pokaali Kuopioon ennemmin tai myöhemmin tuodaan.

Joukkueen Kapanen arvioi rennoksi, työteliääksi ja innokkaaksi. Hyökkäysmateriaali on laaja, joten sisäinen, terve kilpailu pelipaikoista on kova. Kapanen arvioi, että kaikki eivät edes tule pelaamaan vakiona illasta toiseen ja tämä asettaa ryhmään oikeanlaisen sisäisen kamppailun peliminuuteista ja -paikoista. Tämä on hänen mukaansa yksi tärkeä asia, joka vie joukkuetta eteenpäin.

Suosittelemme

Tuoreimmat