Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajat ja alppiräppärit
  • Urheiluruutu

Suomalaislääkäri ruotsalaisten käyttämästä dopingaineesta: ei mitään hyötyä urheilijalle

Suomen urheilun eettisen keskuksen vt. lääketieteellisen johtajan Olli Heinosen mukaan urheilijat ovat voineet saada higenamiinia lisäravinteista.

doping
Wadan juliste
EPA

Tiistaina ruotsalaislehti Dagens Nyheter kertoi, että Ruotsin urheiluliitto Riksidrottsförebundet on ilmoittanut viiden ruotsalaisurheilijan dopingkärystä.

He ovat jääneet lehden uutisen mukaan kiinni higenamiinista. Urhelijoiden nimiä ja lajeja ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta Dagens Nyheterin mukaan yksi urheiljoista on Ruotsin kärkinimiä.

Suomen urheilun eettisen keskuksen vt. lääketieteellisen johtajan Olli Heinosen mukaan higenamiini on kasvisyhdiste, jota käytetään lähinnä lisäravinteissa ja luontaistuotteissa.

- Se ei ole lääketieteellisessä käytössä Suomessa ollenkaan, Heinonen kertoo.

Heinosen mukaan higenamiinista ei ole lainkaan hyötyä urheilijalle. Hänen tiedossaan on vain muutamia higenamiinista kärynneitä urheilijoita.

- Se on kiellettyjen aineiden listalla, koska se muistuttaa rakenteeltaan muita listalla olevia kiellettyjä aineyhdisteitä, Heinonen avaa.

- Higenamiinia on tutkittu eläinkokeissa, mutta eipä juurikaan muualla. Ihmisellä sen vaikutukset ovat todella pieniä. Sillä on ollut lähinnä uskomuskäyttöä.

Eli urheilijan olisi vähän hölmöä jäädä tästä aineesta kiinni?

- Olen samaa mieltä, Heinonen vastaa.

Ruotsin urheiluliiton puheenjohtaja Åke-Andrén-Sandberg sanoi Dagens Nyheterille kaiken puhuvan sen puolesta, että urheilijat eivät ole ottaneet higenamiinia tietoisesti.

Heinonenkin sanoo, että higenamiini on haaste urheilijoille, jotka ovat sitoutuneet noudattamaan antidopingsääntöjä.

- Tätä voi olla tietoisesti tai tiedostamatta laitettu joihinkin ravintolisiin, joita mahdollisesti netin kautta tilataan. Ne lisät eivät täytä laatuluokitusstandardeja ja puhtausmittauksia. Siitä tulevat nämä ongelmat, Heinonen toteaa.

Dagens Nyheter vertasi higenamiinia meldoniumiin, josta jäi viime vuonna kiinni monia urheilijoita kiellettyjen aineiden listalle laittamisen jälkeen. Higenamiinikin oli vuoden 2016 listoilla, vaikka se ei ollutkaan nimeltä mainittuna kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa. Täksi vuodeksi se mainittiin myös nimeltä.

- Se on ollut listoilla, mutta kaikki eivät ole osanneet tulkita listaa oikein. Kun higenamiinia ei ollut listalla kauppanimellä, niin se aiheutti epätarkkuutta. Siksi lisäsimme sen nimellä listalle, Heinonen avaa.

Heinosen mukaan meldonium ja higenamiini ovat koostumukseltaan erilaisia aineita.

- Vertailu meldoniumiin ei ole lainkaan relevantti. Se on vähän tällaista spekulaatiota, Heinonen sanoo.

Lue myös:

Lehti: Viisi ruotsalaisurheilijaa on jäänyt kiinni dopingista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat