Koe uusi yle.fi

Suora

  • X Games Minneapolis: Rullalautailun street ja park
  • X Games Minneapolis: BMX street ja BMX park
  • X Games Minneapolis: Moto X ja BMX

Jukurit yrittää välttää avauskauden menestyskrapulan – ”Kaikki näyttää hyvältä kun yhtään peliä ei ole pelattu”

Pienestä ja vähäväkisestä Etelä-Savosta ponnistava Mikkelin Jukurit teki ensimmäisellään liigakaudellaan pienen ihmeen. Sarjanousija kamppaili miehekkäästi isompien seurassa ja keräsi lähes täyden hallin läpi kauden.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Risto Dufvan valmennusura Lukko-valmentajana sai pisteen Hakametsässä.
Risto DufvaTomi Hänninen

Jukurit pelaa liigan ylivoimaisesti pienimmällä budjetilla ja tuntemattomimmalla miehistöllä. Valmennusportaasta löytyy sen sijaan liigan kokenein valmentaja Risto Dufva ja valmennusuraansa aloitteleva Ville Nieminen.

Jukurit kamppaili avauskaudella urhoollisesti jopa pudotuspelipaikasta aivan runkosarjan loppumetreille saakka. Etukäteen sarjanousija oli tuomittu sarjan hännän huipuksi.

– Ja otimme finaalijoukkueilta KalPalta ja Tapparalta kauden aikana enemmän pisteitä kuin niille annoimme, Risto Dufva myhäilee.

Jukureiden miehistö säilyi kauden päätyttyä lähes entisellään. Läpilyönnin maajoukkuetasolle asti tehnyt puolustaja Miika Koivisto siirtyi Kärppiin, mutta 19 pelaaja sattui Jukuri-heimossa. Dufva pitää tilannetta mainiona, vaikka on joskus takavuosina puhunut sopivan vaihtuvuuden puolesta.

– Tavoitteeni on ollut aina, ettei vaihtuisi ketään, mutta käytännössä aina vaihtuu osa. Haluttiin pitää kiinni ihmisistä, jotka ovat kiinni prosessissa. Minusta hyvä merkki arjen toiminnasta, että 19 pelaajaa halusi jatkaa.

– Riski on pelaajien vähyys. Viime kaudella käytimme vähiten pelaajia sarjassa. Olimme onnekkaita, että vältyimme loukkaantumisilta. Nyt meillä on vielä pari pelaajaa vähemmän. Murehditaan pelaajahankintojen tarvetta, jos sellaista tulee eteen. Pelaajia on paljon liikenteessä, jos tarvis tulee, Dufva pohtii.

Kaikki tekeminen oltava huolellista

Lukkoa, Tapparaa ja Jypiä liigassa valmentanut Risto Dufva tietää, että Jukureilla on edessään avauskauden jälkeen väijyvät toisen kauden riskit. Ensihuuma ja yllättäjän etu ovat takana. Mikkelin seudulla syntynyt kiekkobuumi kantoi koko avauskauden, mutta uusi kausi on kysymysmerkki.

– Suurin vaara on, jos ruvetaan olettamaan. Meidän olla yhtä huolellisia ja tarkkoja kaikessa tekemisessä kaukalossa ja sen ulkopuolella.

Sarjanousija päätti tulokaskaudellaan yllättämään kokeneet liigajyrät reippaalla ja railakkaalla otteellaan etenkin syksyllä, jolloin suurseurojen peli haki vasta uomiaan. Yllätyksen tuoma etu on kuitenkin historiaa. Vastustaja tuntee mikkeliläisten pelitavan, eikä päästä yhtä herkästi tallomaan varpailleen. Erityishuomiota Dufva-Nieminen -akseli on kiinnittänyt erikoistilannepelaamiseen, jonka rooli jääkiekossa kasvaa vuosi vuodelta.

– Ryhmän ja yksilöiden suorituskyvyssä on tapahtunut selvä muutos parempaan päin. Kaikki oleminen parantunut ja turha kitkakerroin hävinnyt. Mutta näkyykö se tulostaululle, se on toinen tarina, Dufva pohtii.

– Mutta kaikki näyttää hyvältä kun yhtään peliä ei ole pelattu.

Suosittelemme

Tuoreimmat