Suora

 • Kouluviestikarnevaali
 • Kohti Fifan naisten MM 2019 -kisoja
 • Elävä arkisto esittää
 • Voimistelun SM, joukkuevoimistelu
 • Kultainen keihäs
 • Käsipalloliiga, miesten 5. loppuottelu Cocks - Dicken
 • Käsipalloliiga: miesten 5. loppuottelu Cocks - Dicken
 • Elävä arkisto esittää
 • Voimistelun SM, rytminen
 • Urheiluruutu
 • Akrobatiavoimistelun SM
 • Yleisurheilun Kultainen keihäs
 • Jalkapallon Saksan cup, loppuottelu RB Leipzig - Bayern München
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Suuret ja rikkaat ratkovat Valioliigan mestaruuden: "Tyhjätaskut eivät voita mitään nykyjalkapallossa"

Englannin Valioliigan kausi 2017–2018 alkaa perjantaina. Mestaruudesta taistelevat kuitenkin vain suurimmat kuusi seuraa, povaa Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola.

urheilu
Tottenhamin Harry Kane juhlii maalia.
Harry Kanen edustama Tottenham ei ole hankkinut kesällä uusia pelaajia. Mutta tarvitseeko sen?AOP

Jalkapallon Englannin Valioliiga pyörähtää käyntiin perjantaina, ja viikonlopun aikana kaikki 20 joukkuetta saavat ottelun vyölleen. Tosiasiaa liigan mestaruustaistoon on kuitenkin vain "kuudella suurella", povaa Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Erkka V. Lehtola.

- Perinteinen lähtökohta: isot ja rikkaat ovat isoja ja hyviä, pienemmät seurat ovat pienempiä. Ei kannata siis haaveilla Leicesterin kaltaisesta tutkimotarinasta tulevalla kaudella, Lehtola ennustaa.

Kuusi perinteistä ja suurta seuraa miehittivät kärkisijat viime kaudellakin. Chelsea voitti mestaruuden, ja perässä tulivat järjestyksessä Tottenham Hotspur, Manchester City, Liverpool, Arsenal ja Manchester United.

- Uskon, että Chelsealla on hyvä sauma uusia viime vuoden mestaruus. Manchesterin jättiläisillä on menestyspakko: niin paljon on kylvetty rahaa, ja niin nimekkäitä kavereita on kentällä, että on pakko pärjätäkin.

Chelsean mestaruusjuhlat
Kauden 2016-2017 päätteeksi mestaruutta juhli Chelsea.AOP

Rahalla saa

Suurimmat erot Valioliigan kärkikastin ja muiden seurojen välillä näkyvät rahapussissa. Eurokentille ja maailman huipulle tähtäävät brittiseurat ovat jälleen vahvistaneet rostereitaan sellaisilla rahamäärillä, etteivät pienemmät pysty millään pysymään tahdissa mukana.

- Fakta on se, että rahalla saa ja isolla rahalla saa paljon. Ja rahan avulla voi myös reagoioda nppeasti. Jos jokin ei kentällä toimi, niin rahalla saa nopeasti ratkaisun hankittua, Lehtola pohtii jalkapallon nykytilaa.

- Tyhjätaskut eivät voita mitään nykyjalkapallossa, se on selvä asia.

Sillä, miten rahan käyttää, on kuitenkin suuri merkitys. Valioliigan mestariehdokkaisiin lukeutuva Tottenham palloilee varakkaalla pohjalla, mutta pelaajahankintoihin on toistaiseksi kesän siirtoikkunassa uponnut tasan nolla puntaa.

- He edustavat järkevää ajattelua. Investointeja tehdään esimerkiksi omaan junioriakatemiaan ja uuten tulevaan stadioniin. Samalla kentällä on kuitenkin tullut myös tuloksia, ja siellä on omia kasvatteja, kuten esimerkiksi huippuhyökkääjäksi kasvanut Harry Kane, Lehtola suitsuttaa.

- Toisaalta puheenjohtaja Daniel Levyn johdolla on usein tehty hankintoja vasta aivan viimeisinä päivinä ennen kuin siirtoikkuna menee kiinni, että saa nyt nähdä mitä nyt tapahtuu. Mutta tämä on silti oiva esimerkki monelle muullekin aika isolle seuralle, että kuinka toimia – ja silti saavuttaa menestystä.

Manchester Cityn Danilo
Real Madridista noin 30 miljoonalla eurolla Manchester Cityyn siirtynyt brassipakki Danilo kirmasi vanhaa joukkuettaan vastaan harjoitusottelussa Los Angelesissa heinäkuussa.AOP

Rahankäytön toista ääripäätä kuuden suuren sakissa edustaa esimerkiksi Manchester City. Kesän siirtomarkkinoilla ahkeroinut seura on myynyt pelaajia 71 miljoonalla punnalla, mutta samalla hassannut uusiin peräti 216 miljoonaa puntaa eli reilu 238 miljoonaa euroa!

- Tässä on edustettuna kaksi eri tapaa toimia. Mutta pitää myös muistaa, että Guardiolan ja Cityn tavoite on olla se koko maailman ykkönen. Tässä kategoriassa Spurs on vielä tullut vähän perässä, ja tähtäimessä on "vain" Valioliigan mestaruus, Lehtola toteaa.

Jos jalkapalloromantikko saisi päättää kauden kulun, juhlittaisiin kesällä Wembleyllä, jossa Tottenham on oman stadionremonttinsa takia evakossa.

- Kannatan Tottenhamin kaltaista pitkäjänteisyyttä. Liverpoolin kannattajana olen toki toivonut menestystä 27 vuotta, mutta sitä ei kevään -90 jälkeen ole tullut. Siinä on tarpeeksi romantiikkaa minulle, Lehtola nauraa.

- Leicesterin kaltaista tuhkimotarinaa ei joka tapauksessa ole tulossa. Mestari löytyy edelliskauden kuusikosta.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat