Shefki Kuqi puhuu suunsa puhtaaksi - "Olen liian vaativa valmentaakseni Suomessa"

Yle Urheilu tavoitti hyväntuulisen Shefki Kuqin, jonka liigaseura FC Inter vapautti päävalmentajan toimesta noin viikko sitten.

Kuva: AOP

Shefki Kuqin tie tuli  tehtävissään päätökseen, koska tulisieluisella valmentajalla ei ollut FC Interin hallituksen puheenjohtaja Stefan Håkansin mukaan enää johdon luottamusta. 

Luottamuksen menettämisellä Håkans viittasi siihen, että Kuqi erotti apuvalmentajansa Fabrizio Piccaretan ja John Allenin kysymättä seurajohdolta lupaa. Valmennusvastuu siirtyi Kuqin häipymisen jälkeen Piccaretalle.

- Rehellisyys aiheuttaa tietyllä tavalla ongelmia, mutta silti olen sitä mieltä, että se on tekijä, joka vie sinut pitkälle. Se mitä noiden koutsien kanssa tapahtui, ovatko ne olleet oikeassa? Eivät minun mielestäni, toteaa Kuqi, joka saapui Suomeen markkinoimaan elämäkertaansa.

Kirjasta selviää, että hyökkääjä oli välillä vaikeuksissa rehellisyytensä kanssa jo peliuralla. Turussa apuvalmentajat kääntyivät Kuqin mielestä häntä vastaan.

Shefki Kuqi Kuva: Lehtikuva

- Minusta päävalmentaja kantaa aina vastuun, pelaajat sen 90 minuuttia pelistä. Ottelun jälkeen riippumatta siitä, oliko tulos hyvä vai huono, vastuu siirtyy valmentajan harteille.

Kuqi: Apuvalmentajat kääntyivät minua vastaan

Kakkosvalmentajat viihtyvät useimmiten taustalla ja harvoin heitä syyllistetään mistään.  

- Ne (apuvalmentajat) ovat henkilöt, joihin pitäisi luottaa 110 prosenttia. Heidän tulisi kannustaa vaikeilla hetkillä päävalmentajaa. Minun on vaikea kuvitella, että he kääntyvät sinua vastaan ja tekevät minulle noin. Tuollainen ei tulisi minulle koskaan edes mieleen, ihmettelee Kuqi. 

- Minä annan mielipiteitä ja kuuntelen totta kai niitä myös. Päävalmentaja on se, joka tekee viimeisen päätöksen ja kantaa vastuun. Minä annan pelaajille ja lehdistölle vastaukset.  

Kuqi siirtyi Interin päävalmentajaksi viime kauden lopulla. Hän piti turkulaisjoukkueen sarjassa ja sai jatkaa myös tällä kaudella.

Kuva: AOP

- Se, missä otin Interin vastaan viime vuonna, ja se missä seura menee lähtöni jälkeen, niin onhan kuilu aika iso. Tässä mielessä koen, että olen tehnyt asioita oikein. Yritin tuoda ammattimaisuutta ja kurinalaisuutta, mutta tämä ei vaan mene Suomessa läpi. Nyt minulla on tunne, että olen nähnyt Suomen futiksen.

Hauskuus ja työnteko eri asioita

Kuqi korostaa, ettei ole sellainen henkilö, joka menee tekemään töihin hauskaa.

- Kun tehdään työtä, se pitää tehdä kunnolla. Pelaajien ja valmentajien tulisi miettiä, mitä he haluavat elämästä. Onko se sitä, että sinulla on harjoituksissa kaverit ympärillä vai oikeasti sitä, että haluat saavuttaa jotain isoa urallasi. Tämä on se minun ongelmani Suomessa, alleviivaa valmentaja.  

FC Inter oli Kuqin lähdön hetkellä sarjassa kahdeksantena, joka oli iso pettymys alkukauden päävalmentajalle.

- Menestyksen puutteesta jäi huono fiilis, paremmin olisi pitänyt pärjätä. Se harmittaa, että pelaaja ja toinenkin meni itkemään Stefanille, kun eivät päässeet pelaamaan otteluun tai kahteen. Sanokaa yksikin valmentaja, joka haluaa hävitä pelin?

Palavia siltoja takana

Kuqi, 40, on valmentanut Suomessa nyt kolmea seuraa ja taakse on jäänyt palavia siltoja. Valmentaja itse haluaisi linjakkaampaa ja kunnianhimoisempaa seurajohtamista.

- Aina sitä miettii tässä tapauksessa, onko tullut tehtyä virheitä. Totta kai olen tehnyt virheitä. Jalkapallossa kukaan ei ole täydellinen. Kaikki tekevät virheitä, mutta tärkeää on, mitä virheistä oppii ja miten siitä mennään eteenpäin.

Kuva: Tomi Hänninen

- Jos sinulla ei ole tunnetta ja intohimoa, niin jalkapallo ei ole sinun lajisi. Pelaajana ja valmentajana pitää elää niitä fiiliksiä. Sydän pitää olla mukana, se on lähtökohta minusta.

- PK 35:n nostaminen Veikkausliigaan on tietysti urani paras saavutus, mutta jotenkin tuntuu, etten ole saavuttanut valmentajana vielä yhtään mitään, tuumii Kuqi.   

Vaaditko sinä Interissä pelaajilta liikaa?

- Vaadin. Mutta mielestäni en sellaista, mihin kukaan ei pysty. Se mitä teen harjoituksissa, on aina sitä, että ajattelen pelaajien parasta. Moni on tullut sanomaan, ettei Interissä ole ollut vähään aikaan tällaista meininkiä. Alkukaudesta muutama pelaaja sanoi, että on hyvä, kun vaatimustaso on korkealla. Ottelun tai kahden penkityksen jälkeen mielipiteet kuitenkin muuttuivat. Mutta hei, tämä on jalkapalloa!   

Kunnon ruokaa urheilijoille

Kuqi viimeinen riitä nähtiin kaksi, kolme päivää ennen kuin hän poistui seurasta takavasemmalle.

- Tultiin pelimatkalta Kemistä ja jouduin käymään siellä keittiössä, koska en tykännyt ruuasta, jota pelaajille tarjottiin. Sanoin joukkueenjohtajalle, että miksi meidän pitää tehdä näin (syödä huonosti). Olen sanonut ennenkin, että pelaajien pitää saada pastaa, lihaa ja vihanneksia, listaa Kuqi.

- Hyvän vieraspelin jälkeen pelaajat saavat pienen palan lohta ja kaksi perunaa. Silloin sanoin, ettei tämä ole hyvin johdettu urheilujoukkue. Tästä jouduin riitaan keittiön kanssa. Minulle on tärkeintä, että pelaajat valmistautuvat kaikin tavoin oikein otteluun.

Inter lensi viikko sitten Kemiin ja palasi junalla takaisin. Juna lähti klo 22 Kemistä ja klo 05 oli vaihto Tampereella, josta matka jatkui vielä Turkuun.

Shefki Kuqi Kuva: AOP

- Alun perin oli kyllä sovittu, että meillä oli palauttava harjoitus, kun saavutaan Turkuun. Ajattelin kuitenkin pelaajia ja tein toisen ratkaisun. Apuvalmentaja ihmetteli, kun meillä ei ollut sittenkään palauttavaa harjoitusta. Minä katsoin päävalmentajana, että pelaajien raskaan matkan takia ja todennäköisesti vähäisien yöunien vuoksi nukkuminen oli paras ratkaisu siihen paikkaa. Tästä meillä tuli erimielisyyksiä, myöntää Kuqi. 

"Puolet Interin joukkueesta eivät olleet minun pelaajiani"

Inter-maalivahti Henrik Moisander sanoi eilisen, torstaisen Veiikkausliigapelin jälkeen, että Shefkin oli aika ehkä lähteä. Tunnelma vapautui Moisanderin mukaan turkulaisjoukkueessa.

- Jokaisella on oikeus sanoa, mitä haluaa. Olen ollut aina sanomisissani rehellinen. Tietyille pelaajille olen sanonut, että kannattaa miettiä itseään pelaajana. Ne, jotka ovat nähneet maailmaa, ymmärtävät viestin. Valmentajia sekä pelaajia tulee ja menee, mutta pelaaja vastaa aina itsestään. Puolet Interin nykyiseistä joukkueesta eivät olleet "minun pelaajiani", paljastaa Kuqi.

Shefki Kuqi Kuva: AOP

Kuqin vaatimustaso pelaajille ja Veikkausliigan organisaatioille vaikuttaa olevan liian iso.

- Olen sitä mieltä, että Interissä olosuhteet jalkapallolle ovat parhaat mahdolliset Suomessa. Sen pitäisi taistella mestaruudesta joka vuosi. Seura elää vähän menneisyydessä, ja se ei ole hyvä juttu.

Ottelun ulkopuolella monta vastustajaa omassa seurassa

- Itse ottelu - 90-minuuttinen - oli minulle Interissä kaikkein helpointa, kun pystyi keskittymään omiin ja vastustajaan. Ottelun ulkopuolella oli sitten aika monta vastustajaa omassa seurassa.

- Minusta tuntui, että heidän mielestänsä olin liian iso seuraan ja vaativa pelaajille, jotka olivat tottuneet pitämään hauskaa. Yritin sanoa, että kaverit ovat kavereita ja työ on työtä.

- Minulla on nyt todella hyvä fiilis. Aurinko paistaa, nautin perheestä ja elämisestä sekä mietin rauhassa, mitä tein väärin.

Shefki Kuqi Kuva: AOP

Kuqin tavoite on valmentaa tulevaisuudessa Englannissa. Hän sanoo olleensa viime kaudella kahdessa haastattelussa League One -tason seurassa, eikä unelma jäänyt kuulemma kovin kauas.   

- Mikään ei ole Englannissa varmaa ennen kuin nimi on paperissa. Niin se vain menee. Kolme-neljä vuotta Suomessa on ollut minulle silti kokemus, jota ei voi vaihtaa rahalla mihinkään. Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen aukeaa, hymyilevä Kuqi muistuttaa haastattelun lopuksi.