Suora

  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Suomi - Turkki
  • Urheiluruutu

Ennätyskunnossa olevan Aku Partasen kiusana selittämättömät vatsakrampit – ”Jouduin Kalevan kisojen jälkeen tiputukseen”

Kävelijä Aku Partanen tavoittelee MM-kisojen viideltä kympiltä uransa parasta sijoitusta. Hän on tällä kaudella tehnyt ennätyksen kolmella matkalla.

Yleisurheilun MM 2017
Aku Partanen Pekingin MM-kisoissa 2015.
AOP

Siirry MM-kisaoppaaseen tämän linkin kautta.

Kun kahdenkympin kävelijä Aku Partanen vuonna 2012 siirtyi maailmanmestari Valentin Konosen valmennukseen, kilpailumatkaan tuli saman tien 30 kilometriä lisää. Myös harjoitusmäärät lisääntyivät.

Partasen 50 kilometrin kävelyn ennätys vuonna 2013 oli 3.58.50. Tänä vuonna se on 3.49,00. Eteenpäin on menty.

Se on näkynyt myös arvokisamenestyksessä. Moskovan MM-kisoissa vuonna 2013 hän oli 41:s. Vuonna 2015 kuumassa Pekingissä MM-sijoitus parani rutkasti, ollen jo 18:s. Nyt tavoite on vielä kovempi.

– Minulla on luottavainen olo, että pystyn MM-kisoissa kävelemään kymmenen joukkoon, arvelee 25-vuotias Partanen Ylen haastattelussa.

– Muina vuosina on tullut vain välähdyksiä siitä, että olen kunnossa, mutta nyt on toisin. Tekniikka on ollut taloudellinen ja varma.

Kävelytekniikan toimivuuden todistaa myös se, että Partanen on tällä kaudella kävellyt ennätyksensä peräti kolmella matkalla, vitosella, kahdellakympillä sekä viidelläkympillä.

– Kun on kunnossa, niin kaikki matkat vitosesta viiteen kymppiin kulkevat, tietää Lappeenrannan Urheilumiehiä edustava Partanen.

Kalevan kisojen kahdenkympin jälkeen tiputukseen

Aku Partanen tuli tänä kesänä Kalevan kisoihin suoraan Italian vuoristoleiriltä ja käveli saman tien 20 kilometrillä uuden ennätyksensä 1.24,01. Sillä irtosi SM-hopeaa Aleksi Ojalan voittaessa.

– Se oli arvoitus, miten kulkee, sillä vuoriston jälkeen päiväkohtainen vaihtelu on suuri. Tultiin vuoristosta Helsinkiin, jatkettiin sieltä autolla Seinäjoelle ja heti seuraavana päivänä kisa. Tunsin jo aamulla, että sattui hyvä päivä, kertoo Partanen.

Mutta ennätyskisan jälkeen Partaselle iskivät kovat vatsakrampit.

– Jouduin kisan jälkeen sairaalaan ja tiputukseen. Pääsin sieltä vasta puolen yön aikaan hotellille, paljastaa jo kolmansiin MM-kisoihinsa lähtevä helsinkiläistynyt Partanen.

Vatsakrampit iskevät kävelijälle monesti juuri kovan kilpailun jälkeen.

– Se on välillä kiusallinen vaiva. Sitä on yritetty tutkia, mistä se johtuu, mutta kukaan ei ole oikein saanut sitä selvitettyä, ammattikorkeakoulussa liiketaloutta opiskeleva Partanen kertoo.

Aku Partanen ja Jarkko Kinnunen Pekingin MM-kisoissa.
Aku Partanen ja Jarkko Kinnunen Pekingin MM-kisoissa.EPA

Vuoristoleiri meni hyvin

Partanen on tällä kaudella leireillyt vähemmän ulkomailla kuin yleensä. Kesä-heinäkuussa hän oli noin kuukauden mittaisella vuoristoleirillä Pohjois-Italiassa, kuvankauniissa Livignossa, kävelijä Jarkko Kinnusen kanssa.

Molemmat miehet ovat Valentin Konosen valmennuksessa. Valmentaja Kononen oli itse Italian leirillä pari viikkoa. Kävelijöiden huolto- ja hierontatarpeista huolehti leirillä yleisurheiluvalmentaja ja hieroja Make Leppänen.

Vuoristoleirin tärkeimmät harjoitukset olivat pitkiä lenkkejä.

– Pääharjoitukset olivat kaksi kertaa 40 kilometrin pitkä lenkki, joka tehtiin viidenkympin vauhtia eli noin 4.30–4.40 kilometrivauhtia. Tein myös yhden 35 kilometrin pitkän lenkin.

– Neljäkymppiä on viidenkympin kävelijän testi. Se ei mene läpi kovaa, jos ei ole kunnossa, tietää Patanen.

Noin kaksituhatta metriä merenpinnan yläpuolella sijaitseva Livignon kylä on oiva paikka tehdä myös vetoharjoituksia. Mutta vuoristo-olosuhteissa kovavauhtisten kanssa pitää olla tarkkana.

”Olin vuoristoleirillä niin väsynyt, etten jaksanut vapaa-aikana muuta, kuin räplätä puhelinta.”

Aku Partanen

– Tein leirillä myös yhden 6x5 kilometrin vetoharjoituksen sekä yhden 30 minuutin vetoharjoituksen ylämäkeen, kertoo Partanen.

Kävelijöillä on hyvä yhteishenki ja myös Suomen urheiluliiton kävelyvalmentaja Antti Kempas on seurannut tarkkaan Partasen tekemisiä.

– Akulla on hyvä kausi takana. Hän on vetänyt enemmän määrää kuin tehoja. He ovat Vallun kanssa olleet tänä vuonna viimeistelyjaksossa erityisen tarkkana siitä, että tehoharjoitukset on vedetty palautuneena, sanoo kuusi kertaa arvokisoissa 50 kilometrin kävelyssä Suomea edustanut Kempas.

Kun asuu kuukauden pienessä italialaisessa vuoristokylässä, niin jotain tekemistä pitää myös keksiä.

– Käytiin me pelaamassa minigolfia ja muutaman kerran Livignon kylällä kahvilla. Kerran vapaapäivänä kävimme Sveitsin puolella St. Moritzissa hotelli Hauserin terassilla kahvilla, kertoo Partanen ja sanoo että hinnat Sveitsin puolella ovat paljon kalliimmat kuin Italiassa.

Talviolympiakaupunki St. Moritziin pääsee Livignosta autolla noin vajaassa tunnissa, jos vain Italian oikulliset vuoristotiet ovat auki.

– Satoi siellä yhtenä aamuna lunta, kertoo Partanen, jonka vapaa-aika leirillä kului kuitenkin pitkälti lepäilyyn.

– Pääasiassa olin niin väsynyt, etten jaksanut vapaa-aikana muuta, kuin räplätä puhelinta, naurahtaa Partanen.

Aku Partanen Pekingin MM-kisoissa 2015.
Aku Partanen Pekingin MM-kisoissa 2015.AOP

Tothin käry järkytti

Kun Partanen ja Kinnunen olivat vuoristoleirillä Italiassa, niin he saivat sinne yllättävän tiedon. Rion olympiavoittajaa ja hallitsevaa maailmanmestaria, Slovakian Matej Tothia epäiltiin dopingin käytöstä. Hänen biopassissaan oli jotain epäselvyyksiä.

– Se oli hätkähdyttävä tieto. Senkin takia se hätkähdytti, koska hän on hyvin sympaattinen tyyppi ja kaikkien kaveri, sanoo Tothin tunteva Partanen.

– Tiesin että Tothin oli tarkoitus tulla myös samalle leirille Italian Livignoon, mutta emme olleet sopineet mitään etukäteen, kertoo Partanen. Hän harmittelee myös kävelyssä tapahtuvaa kuohuntaa.

– Tuntuu pahalta, kun puhutaan että kävely on ryvettynyt laji. Tiedän että lajissa on paljon puhtaita urheilijoita, toteaa Partanen.

Partasella, kuten muillakin MM-kisoissa mukana olevilla suomalaiskävelijöillä, Jarkko Kinnusella ja Aleksi Ojalalla, on hyvät mahdollisuudet kävellä kova aika Lontoossa. Myös sijoitusmahdollisuudet ovat hyvät, sillä kisoista on poissa useita kovia kävelijöitä.

– Kaikilla suomalaisilla on kovat tavoitteet. Lontoon kahden kilometrin reitti on nopea ja sitä on vielä nopeutettu, joten MM-kisassa pitäisi tulla hyviä aikoja, arvioi kävelyvalmentaja sekä Ylen kävelyasiantuntija Antti Kempas.

Miesten 50 kilometrin kävely kilpaillaan MM-kisojen päätöspäivänä sunnuntaina kello 9.45 Suomen aikaa. Voit seurata kisaa suorana Areenassa, TV2:ssa ja Yle Puheessa.

Lue lisää:

Jarkko Kinnusella ennätyskutinaa – "Ei passaa heti lähteä hönkimään"

Päättyykö suomalaiskävelijän arvokisojen kirous? – "Eikös kolmas kerta toden sano"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat