Koe uusi yle.fi

Suora

 • NCAA koripalloa: Florida State - Michigan
 • Hiihdon Suomen Cup: naisten yhteislähtö 10 km
 • Hiihdon Suomen Cup: miesten yhteislähtö 20 km
 • Ampumahiihdon MC: Miesten yhteislähtö
 • Ampumahiihdon maailmancup
 • Taitoluistelun MM: Loppunäytös
 • Jalkapallon Mestarien liigan makasiini
 • Kohti Fifan jalkapallon MM-kisoja 2018
 • Ampumahiihdon maailmancup
 • Ampumahiihdon MC: Naisten yhteislähtökilpailu
 • Taitoluistelun MM
 • Taitoluistelun MM: Loppunäytös
 • Urheiluruutu

Olisiko Tapola valmis Leijonien peräsimeen?

Leijonien päävalmentaja vaihtuu ensi keväänä, kun Lauri Marjamäki väistyy tehtävästä. Olisiko Tapparan mestarivalmentaja Jussi Tapola valmis ottamaan Leijonat komentoonsa?

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Jussi Tapola
Jussi Tapola. Tomi Hänninen

Lauri Marjamäen perjantainen ilmoitus maajoukkueen jättämisestä olympiakauden jälkeen aloitti väistämättä spekulaatiot seuraajasta. Otsikon kysymykseen voisi vielä liittää yhden täsmennyksen, voisiko uusi päävalmentaja tulla Suomesta ja Suomen Tampereelta?

Mielenkiintoinen nyanssi spekulointeihin on Tapparan mestarivalmentaja Jussi Tapolan kesäkuinen nimitys maajoukkueen valmennustiimiin. Tapola kertaa vielä loppukevään rekrytointia, yhteydenotot tulivat maajoukkueen johdolta kun kävi ilmi, että edellinen tiimi ei jatka Ranskan MM-kisojen jälkeen.

- Marjamäen Lauri ja Lehtisen Jere siinä samaan aikaan tiedustelivat, että mikä olisi tilanne. Se tiedustelu toteutui, kun uutta tiimiä tarvittiin, Tapola viittaa kesäkuun uutiseen.

Marjamäki oli perjantaina oululaisen hehkutuksen kohteena Raksilassa järjestetyssä hyväntekeväisyysottelussa, Jussi Tapolan elokuinen ilta sujui Tampere-cupin otteluita seuratessa. Tapola jatkaa Tapparassa kehitysjohtajana, kun Jukka Rautakorvesta tuli tamperelaisseuran päävalmentaja kaudet 2017-2019 kattavalla sopimuksella.

Maajoukkueen valmennuspestin avautumiseen Tapola ei halua ottaa kantaa, saati siihen, onko hän spekulaatioissa mukana.

- Kai spekulaatioissa voi kaikennäköisiä nimiä pyöriä, mutta en ole sille ajatukselle... Olisin toivonut, että Late olisi jatkanut, sen tiedän, että hän sitä pitkään mietti.

- Näen, että se eka vuosi menee siihen tutustumiseen ja toinen ja kolmas vuosi ovat niitä tuloksenteon vuosia. Vähän niin kuin liigajoukkueissakin, Tapola sanoo, selvästi pohtien, mitä spekulaatioihin pitäisi vastata.

Onko halukkuuttasi päävalmentajaksi tiedusteltu?

- Ei ole tiedusteltu, keskityn Tapparaan, Tapola hymyilee.

Löytyykö maajoukkueelle valmentaja Suomesta?

- Toivotaan, Tapola kuittaa lyhyesti.

Leijonat kohti olympiakautta

Maajoukkuetehtävästään Tapola sen sijaan puhuu mielellään, apuvalmentajaksi jopa poikkeuksellisen jämäkästi tällä aikaa uutta kautta. Leijonien tavoitteet ovat olympiaturnauksessa, kaikkeen lähdetään Tapolan mukaan olympialaiset edellä.

- Maajoukkueen johtoryhmän kanssa on tavattu ja mietitty niitä asioita. Innolla odotan A-maajoukkuetta, päästään Laten kanssa puhumaan jääkiekosta, kiertämään Suomea ja Eurooppaakin.

Jussi Tapola saa ainakin hetken tarkkailla levollisin mielin menoa ja meininkiä, onnistumisen paineet ovat muilla miehillä. Tapolan edeltäjä ja seuraaja Tapparassa, Jukka Rautakorpi, olisi saattanut olla yksi spekuloitava nimi mutta vuodenvaihteen nuorten MM-turnaus korvensi valmentajan ja liiton henkilösuhteita ainakin lyhytaikaisesti. Rautakorpi peräänkuulutti epäonnistuneen turnauksen ja potkujensa jälkimainingeissa liitolta julkista tukea paineen alla työskentelevälle maajoukkuejohdolle.

Omat kertoimensa maajoukkueen valmennuspestin seuraavaksi nimeksi ovat myös Karri Kivellä. Ilves-valmentaja muistetaan nuorten leijonien maailmanmestaruushuumastaan, seuratyössä hän villitsi ensin Ässät ja sitten ilveshenkiset tamperelaiset.

Olipa kyse kevään olympialaisista tai tulevista vuosista, paineensietokykyä maajoukkue testaa ultratasolla verrattuna liigavalmentajan pestiin.

- Kyllä siitä semmoinen paikka on tullut, että kun aikaa on vähän ja tuloksia odotetaan, ja jos ei niin tapahdu, siihen reagoidaan, Jussi Tapola myöntää maajoukkueen onnistumiseen kohdistuvat valtakunnan paineet.

- Maajoukkueen ympärillä vaan niitä seuraajia on koko Suomi, kun täällä liigajoukkueen ympärillä on meidän Tappara-ihmiset plus vähän lisää.

Lue lisää:

Marjamäki ei halua jatkaa – Leijonien päävalmentaja vaihtuu ensi kauden jälkeen

Näin Marjamäki kommentoi lähtöään Leijonista – "Päätöksiä pitää tehdä"

Suosittelemme

Tuoreimmat