Hyppää sisältöön

Hyvästit Usain Boltille – näistä maailman kaikkien aikojen nopein mies muistetaan

Hämmästyttävän uran tehnyt jamaikalainen jätti tunteikkaat jäähyväiset yleisurheilukentille Lontoon illassa lauantaina.

Kuva: AOP

1

Ilmiömäiset maailmanennätykset

Sadalla metrillä 9,58 ja 200 metrillä 19,19. Usain Bolt aloitti ennätystehtailun vuonna 2008, jolloin hän rikkoi molempien matkojen maailmanennätykset Pekingin olympialaisissa. Nykyiset ennätykset syntyivät seuraavana vuonna Berliinin MM-kisoissa.

Boltin ennätykset pysynevät pitkään voimassa, sillä vain harva juoksija on päässyt edes lähelle jamaikalaisen parhaita aikoja. Satasella alle 9,78 sekunnin ovat Boltin lisäksi sallitusti juosseet vain Yohan Blake, Asafa Powell, Justin Gatlin ja Tyson Gay. Myös 200 metrillä haastajat ovat pääosin jääneet kauas Boltista. Yohann Blake on päässyt lähelle, hänen ennätyksensä on 19,26.

Kuva: AOP

2

Lähes voittamaton

Bolt on dominoinut yleisurheilun miesten pikamatkoja melkein kymmenen vuotta. Vuodesta 2008 alkaen hän on voittanut 23 arvokisafinaalistaan (MM tai olympia, viestit mukaan lukien) 20. Yksi kulta häneltä tosin vietiin jälkikäteen joukkuekaveri Nesta Carterin dopingkäryn takia.

Vuoden 2008 jälkeen vain viisi miestä on voittanut Boltin. Sadalla metrillä Justin Gatlin (2013 Roomassa, 2017 Lontoon MM-kisoissa), Christian Coleman (2017 Lontoon MM-kisojen välierissä & finaalissa), Yohan Blake (2012 Kingstonissa), Tyson Gay (2010 Tukholmassa) ja Asafa Powell (2008 Tukholmassa). Kahdella sadalla metrillä Bolt on jäänyt toiseksi vain yhdessä kilpailussa (Yohan Blakelle 2012 Kingstonissa).

Kuva: AOP

3

Käsittämätön huippunopeus

Bolt juoksi 100 metrin ME-juoksunsa nopeimman kymmenmetrisen 44,51 kilometrin tuntivauhtia. Jamaikalaisen huippunopeus on suunnilleen sama kuin laukkaavalla hevosella. Boltin heikkous on aina ollut huono lähtö, joka maksoi hänelle MM-kullan Lontoossa. Lentävällä lähdöllä sata metriä onkin kulkenut vielä hurjempaa vauhtia, ennätys on 8,65 (4x100 metrin viestissä). Tarkempaa analyysiä Boltin ylivoimaisuuden syistä voi katsoa täältä.

Kuva: AOP

4

Viihdyttävä show

Bolt on viihdyttäjä, ja se on tehnyt hyvää yleisurheilun julkisuuskuvalle. Bolt vaikuttaa välillä enemmän rokkitähdeltä kuin urheilijalta. Rion olympialaisten naisseikkailut, Pekingin olympialaisten puheet tuhannesta kisojen aikana syödystä kananugetista ja tuttu Bolt-tuuletus luovat kuvaa villistä, voittamattomasta ja vapaamielisestä supertähdestä.

On Boltissa se vakavampikin puoli. Jamaikalainen on lahjoittanut miljoona-ansioistaan osan myös hyväntekeväisyyteen. Hän tukee hyväntekeväisyysjärjestönsä kautta muun muassa vanhaa lukiotaan Jamaikan Trelawny Parishissa.

Kuva: AOP

5

Uran karmea päätös

Jamaikalaisen supertähden Usain Boltin uran lopusta tuli ikimuistoinen, mutta eri tavalla kuin Bolt oli suunnitellut. Bolt lähti pikaviestissä viimeiselle osuudelle terävällä vauhdilla, mutta loppusuoran alussa kroppa petti alta. Jamaikalaisen jalkaan tuli jonkinlainen lihasvamma, kramppi tai revähdys. Bolt lyyhistyi radan pintaan, kun muut ratkoivat voiton.

Bolt voitti urallaan 11 maailmanmestaruutta ja kahdeksan olympiakultaa. 30-vuotiaan jamaikalaisen ura päättyi Lontoon MM-kisoihin, jossa hän oli sadalla metrillä pronssilla. 200 metriä Bolt ei enää juossut, ja pikaviesti päättyi pettymykseen.

Mitä Bolt tekee seuraavaksi?

- Siirtoikkuna on vielä auki ja odottelen puhelua (Jose) Mourinholta. Luulen, että hän odottaa viimeiseen päivään saakka, Bolt vitsaili suosikkijoukkueensa Manchester Unitedin managerista ennen Lontoon MM-kisoja.

- Katsotaan, mihin elämä vie. Voi olla, että alan näytellä. Teen toimintaelokuvia ja haen urheilun tuoman adrenaliinin sieltä.

**Juttua muokattu klo 18.43: **Lisätty, että Yohan Blake on juossut 200 metriä aikaan 19,26.

Usain Bolt makaa radan pinnassa Lontoon MM-kisoissa.
Miesten pikaviestin finaali