1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. painonnosto

401 kiloa ennätyksekseen nostanut "Superhurri" päätti uransa EM-kultaan – "Pääkoppa on tyhjä"

Voimanostaja Fredrik Smulter kertoo Facebook-sivullaan, että hän on päättänyt lopettaa kilpauransa. Smulter voitti viikonloppuna EM-kultaa.

Fredrik Smulter Kuva: Jeanette Östman

Fredrik Smulter on pitkällä urallaan voittanut neljä penkkipunnerruksen maailmanmestaruutta. Kolme vuotta sitten hän voitti superraskaan sarjan maailmanmestaruuden nostamalla maailmanennätystuloksen 400 kiloa. Vuotta myöhemmin hän paransi ennätyksekseen 401 kiloa.

Sunnuntaina Smulter lisäsi saavutustensa listaan vielä klassisen penkkipunnerruksen superraskaan sarjan Euroopan mestaruuden. Nyt hän on päättänyt lopettaa liki 18 vuotta kestäneen kilpauransa yksinkertaisesta syystä:

–  Pääkoppa on tyhjä. Asenne ja lataus ovat jo kahden vuoden aikana olleet paremmat harjoituksissa kuin kilpailussa, Smulter kirjoitti Facebook-sivullaan. (siirryt toiseen palveluun)

Itseään Sperhurriksi kutsuva Smulter kertoi motivaationsa hiipuneen jo vuonna 2015, jolloin hän voitti neljännen MM-kultansa. Hän jatkoi kuitenkin kilpailemista, koska hän nautti niin paljon harjoittelusta. Yksi päätökseen vaikuttaneista asioista olivat myös terveydelliset syyt, sillä hän painaa nyt 34-vuotiaana yli 150 kiloa.

Smulter toivoo, että hänet muistetaan urheilu-uransa jälkeen muun muassa siitä, että hän oli ensimmäinen 400 kilon nostaja Kansainvälisen voimanostoliiton (IPF) kisoissa. Tätä hän pitää itse parhaimpana muistonaan.

- Halussani oli ME paitapenkkissä ja epäviralliset ME:t raw'na. Olin yksi niistä nostajista, joka toi voimanoston takaisin mainstream-mediaan, Smulter listasi asioita, joista hän haluaa hänet muistettavan.

- Olin hurri, joka tuli hyväksytyksi ympäri Suomea. Moni sanoo, ettei 200 kiloa voi nostaa ”natuna”. Nostin sen 28 kertaa.

Smulter aikoo seuraavaksi pudottaa painoaan 25-30 kiloa. Hän aikoo jatkaa myös eloaan perheenisänä, jääkiekkovalmentajana sekä putkavartijana.

– Sain tutustua moniin eri ihmisiin. Sain olla maailaman paras dopingtestattu penkkipunnertaja. Kivaa oli. Aikansa kutakin! hän kirjoitti.

Lue lisää:

"Pelko kuolla tuntuu selkärangassa asti" - Ahdistus ajaa maailmanmestari Fredrik Smulteria eteenpäin

Näin nousee rauta! – Katso Smulterin ME-nosto

Smulter täräytti maailmanennätyksen!

Suomalaisen maailmanmestarin piinaavat päivät - ”Luulin koko ajan, että kuolen”

Suomalainen huippu-urheilija joutui tukalaan tilanteeseen heikossa hapessa – huusi äitinsä apuun

Maailman paras voimamies harjoittelee äärirajoilla – ”Se voi olla kerrasta poikki, jos verisuoni katkeaa päästä”

Smulter iloitsee: Dopingpuheet ovat loppuneet