Suora

  • Kohti Fifan naisten MM 2019 -kisoja
  • Voimistelun SM, akrobatia
  • Voimistelun SM, team gym
  • Telinevoimistelija Enni Kettunen haastaa pelkonsa päivittäin

Bryggare lataa: ”Suomen yleisurheilun tilanne ei ole koskaan ollut huonompi”

Entinen aitajuoksijahuippu Arto Bryggare on huolissaan siitä, miten yleisurheilu elää viiden vuoden päästä Suomessa.

yleisurheilu
Camilla Richardsson MM-Lontoossa
EPA

Entinen aitajuoksijahuippu Arto Bryggare ei pidä suomalaisen yleisurheilun tilannetta lainkaan kehuttavana. Sunnuntaina päättyneissä Lontoon MM-kisoissa 12 suomalaisurheilijan joukkueesta kukaan ei ottanut mitaleita. Suomen paras oli ainoan pistesijan viidennellä sijallaan napannut keihäänheittäjä Tero Pitkämäki.

– Suomen tilanne ei ole koskaan ollut huonompi kuin nykyään. Ainakaan minun aikana. 60-luvulla taso on voinut olla huonompi, mutta siitä kertovat silloin urheilleet, vuoden 1984 olympiapronssi- ja vuoden 1983 MM-hopeamitalisti Bryggare toteaa.

Tilanne onkin Bryggaren mielestä Suomessa kaksijakoinen. Hänen mukaansa lapsia on vielä paljon urheiluseuroissa, mutta sen jälkeen käy kato.

Eniten Bryggare onkin huolissaan siitä, miten yleisurheilu elää viiden vuoden päästä Suomessa.

– Yleisurheilulajien lisäksi muut yksilölajit ovat myös tiukassa paikassa. Rahavirrat ohjautuvat urheilussa yhteen tai kahteen lajiin voimakkaasti. Se ei voi olla näkymättä yleisurheilussa ja muissa yksilölajeissa, Bryggare sanoo.

Ongelmakohta on Bryggaren mukaan lisäksi valmentajien toimeentulo. Hän nostaa esille myös koululiikunnan roolin.

– Peruskoulun opettajan pitäisi tuntea yleisurheilua niin, että he voisivat opettaa koulussa lapsille yleisurheilua. Heidän pitäisi opettaa, eikä vain testata 60 metrin juoksutuloksia tai mitata Cooperin testiä, Bryggare sanoo.

Bryggare vertaakin suomalaisen yleisurheilun heikkoa ajanjaksoa koko suomalaisen liikunnan tilaan.

– Yleisurheilu on tuntosarvi suomalaisen liikunnan tasolla. Yleisurheilussa mitataan liikunnan asioita sadasosilla, Bryggare toteaa.

"Pitkämäki kaikkien aikojen suomalaisurhelijoiden eliittiä"

Nykyiset MM-kisat menivät Bryggaren mukaan kuitenkin Suomelta odotetusti, koska MM-ryhmä oli kapea. Hänen mukaansa suomalaisurheilijoilla menestyssaumat Lontoossa olivat heikot lukuun ottamatta Tero Pitkämäkeä.

Tero Pitkämäki
AOP

– Pitkämäki menestyi tilanteeseen nähden erinomaisesti. Muilla ei ollut etukäteen mitään saumaa, jos saumaksi katsotaan loppukilpailupaikka. Ehkä Kristiina Mäkelällä oli teoriassa saumat, mutta hänelläkin oli hankala vamma keväällä, Bryggare kuvaili.

Jo kuudensissatoista arvokisoissaan heittänyttä 34-vuotiasta Pitkämäkeä Bryggare arvostaa korkealle. Esimerkiksi hän nostaa Suomen Urheiluliiton Hakaurheilija-järjestelmän, jossa urheilija on saanut pisteitä kilpailumenestyksestä SM-kisoissa, maaotteluissa sekä EM-, MM- ja olympiakisoissa. Pitkämäki ohitti listan ykkösen Paavo Nurmen jo kesällä 2015.

– Tero kuuluu kaikkien aikojen suomalaisten yleisurheilijoiden eliittiin. Voi huoletta sanoa, että hän on viiden suurimman suomalaisyleisurheilijan joukossa kautta aikojen, Bryggare sanoo.

Koventuneen kansainvälisen kilpailun takia Bryggare ei kuitenkaan usko, että Suomen yleisurheilumaajoukkue kasvaisi tulevissa MM-kisoissa kauheasti Lontoon joukkueesta.

– MM-kisoihin on niin vaikeaa päästä. Ei tule enää koskaan sellaista tilannetta, että Suomella olisi iso joukkue. Mutta jos se olisi joskus iskukykyisempi, niin se olisi parempi. Toivon mukaan koko lisääntyisi, mutta en usko, että hurjasti, Bryggare toteaa.

Lue myös:

Suomen yleisurheilun valmennusjohtaja myönsi: ”Ehkä emme ole kaikilta osin ajan tasalla”

"Suomen yleisurheilusta puuttuu selkeä oma malli" - Asiantuntija summaa mahalaskun syyt

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat