Suora

 • Kohti Fifan naisten MM 2019 -kisoja
 • Voimistelun SM, akrobatia
 • Voimistelun SM, team gym
 • Telinevoimistelija Enni Kettunen haastaa pelkonsa päivittäin
 • Voimistelun SM, telinevoimistelun telineloppukilpailut
 • Korisliiga, miesten 5. loppuottelu Kauhajoki - Kouvot
 • Urheilua Yle Puheessa: Siim Liivik
 • Urheilukierros
 • Keilailun SM-kilpailut
 • Urheiluruutu
 • Tenniksen Ranskan avoin turnaus: päivän ottelu

Kommentti: Jamaikan järkyttävä pohjakosketus jäi Boltin jäähyväisten varjoon

Yleisurheilun mahtimaan Jamaikan raju mahalasku jäi monilta huomaamatta Lontoossa, kirjoittaa Yle Urheilun Timo Uusitalo.

yleisurheilu
Vuonna 2009 piristeen käytöstä kiinni jäänyt Yohan Blake, 27, oli pelkkä statisti Lontoon MM-kisoissa
Vuonna 2009 piristeen käytöstä kiinni jäänyt Yohan Blake, 27, oli pelkkä statisti Lontoon MM-kisoissaEPA

Siinä missä Suomessa ruoditaan parhaillaan yleisurheilun matalaliitoa, niin Jamaikan panos yleisurheilun MM-kisoissa Lontoossa oli sitä luokkaa, että siitä voi käyttää hyvällä omallatunnolla fiaskon synonyymejä kuten katastrofi, floppi tai pannukakku.

Berliinissä vuonna 2008 Jamaika raapi kokoon MM-mitaleita kolmetoista (7+4+2), Daegussa vuonna 2011 yhdeksän (4+4+1), Moskovassa vuonna 2013 yhdeksän (6+2+1) ja Pekingissä vuonna 2015 kaksitoista (7+2+3).

Kun yleisurheilun eliittimaa sijoittui vielä kaksi vuotta sitten Pekingin MM-mitalitilastossa toiseksi seitsemällä kullalla ja 12 mitalilla, niin kaksi vuotta myöhemmin Lontoossa Jamaika jätettiin tilastoissa vasta 16:nneksi yhdellä kullalla ja neljällä mitalilla - edellään mm. Bahama ja Kolumbia.

2000-luvulla Jamaikalla on mennyt mitalitaulukossa huonommin vain Pariisin vuoden 2003 MM-kisoissa, jolloin se jäi ainoan kerran ilman kirkkainta mitalia, vaikka keräsi silloin kuusi mitalia - kaksi enemmän kuin Lontoossa sunnuntaina päättyneissä karkeloissa.

Mikä mahtaa olla Karibian saarivaltion karmivan notkahduksen syy tai oikeastaan syyt?

Virallinen selitys kuuluu; urheilijoiden sukupolvenvaihdos. Jamaikan maajoukkueen nokkamies Maurice Wilson selittää hurjaa syöksykierrettä sillä, että Usain Bolt ja Novlene Williams-Mills hyvästelivät kilparadat ja aiemmin sen olivat tehneet Asafa Powell, Veronica Campbell-Brown ja Kerron Stewart.

Jamaikan päävalmentaja näkee, että sen on palattava alkulähteille - sille tielle, mitä se teki ennen vuotta 2008. Lahjakkaisiin nuoriin on panostettava entistä enemmän, ja junioreiden yhteisleirityksissä niin urheilijoiden henkilökohtaisten kuin kokeneiden lajivalmentajien on lyötävä viisaat päät yhteen matkalla kohti aikuisten arvokilpailuja. Wilsonin mukaan 90 prosenttia Jamaikan viime vuosien kärkiurheilijoista on läpikäynyt aikoinaan maankuulun juniorileirimyllyn, jossa on tällä hetkellä rutkasti parannettavaa.

Mitä yhteistä on jamaikalaisilla James Beckfordilla, Yohan Blakella, Nesta Carterilla, Sheri-Ann Brooksilla, Shelly-Ann Fraser-Prycella, Steve Mullingsilla, Asafa Powellilla, Donovan Powellilla, Sherone Simpsonilla tai Jerome Youngilla? Nimekkäät yleisurheilijat ovat narahtaneet kiellettyjen aineiden käytöstä, dopingista.

Jamaikan yleisurheilun siirtymäaika on osaselitys kehnolle menestykselle, mutta voisiko syynä olla myös Wadan viime vuosina tiukentuneet dopingtestit? Kun on seurannut vuositolkulla, kuinka yksi jos toinenkin jamaikalainen huippuyleisurheilija antaa positiivisen dopingnäytteen, niin ei voi mitenkään välttyä olemasta kyynikko asian suhteen - valitettavasti. Ehkäpä Jamaikan retostelu ja villit, hurjat vuodet ovat lopullisesti ohi.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat