Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheilukierros
  • Ihmisrauniosta MM-tittelihaastajaksi - pilkattu Robert Helenius on ällistyttänyt koko nyrkkeilymaailman
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: Nadal teki mahdottomasta mahdollisen

Rafael Nadalin paluu maailmanlistan ykköseksi tuntui mahdottomalta ajatukselta vuosi tai kaksi sitten, kirjoittaa Yle Urheilun Sakari Lund.

urheilu
Rafael Nadal
Rafael NadalAOP

Ensi maanantaina se tapahtuu. Rafael Nadalin ja Roger Federerin uskomaton "uran uusi kevät" saa yhden huipennuksensa, kun 31-vuotias Nadal palaa reilun kolmen vuoden tauon jälkeen maailmanlistan ykköseksi.

Vuosi sitten tai kaksi vuotta sitten Nadalin - tai Federerin - paluu ykköseksi tuntui mahdottomalta ajatukselta. Nadalilla oli vaikeita aikoja loukkaantumisten vuoksi ja myös muuten pelin kanssa oli isoja ongelmia. Ura näytti olevan väistämättä matkalla kohti auringonlaskua. Federer puolestaan piti toipumislomaa koko viime vuoden jälkimmäisen puoliskon. Moni epäili missä kunnossa 35-vuotias sveitsiläinen tulisi takaisin tämän vuoden alussa.

Viime lokakuussa Nadal ja Federer olivat avaamassa Nadalin tennisakatemiaa Mallorcalla. Silloin molemmat olivat loukkaantuneenia ja pystyivät pelaamaan vain minitennistä. Kolme kuukautta myöhemmin he kohtasivat Australian avointen finaalissa.

Tämä vuosi on ollut konkareiden täydellistä riemujuhlaa. Federer on voittanut molemmat pelaamansa Grand Slam -turnaukset, Australian avoimet ja Wimbledonin. Masters-turnauksissa kauden ensimmäinen tappio tuli viime sunnuntaina Montrealin finaalissa, muutama päivä 36-vuotissyntymäpäivän jälkeen. Sveitsiläinen pelaa järkevästi ja antaa kropalleen lepotaukoja. Massakentillä olisi joka tapauksessa ollut vaikeampaa, joten hän jätti sen osan kaudesta kokonaan väliin.

Massakenttien kuningas Nadal putsasi pöydän lähes täydellisesti Euroopan massakevään aikana. Ranskan avoimissa espanjalaisen ylivoima oli häkellyttävää. Myös muilla alustoilla peli on kulkenut. Australian avointen finaalissa Federeriä vastaan Nadal johti viidettä erää murrolla.

Nyt tultiin jo siihen tilanteeseen, että ennen tämän viikon Cincinnatin Masters-turnausta oli varmaa, että jompikumpi kaksikosta nousee turnauksen jälkeen ensi maanantain listalla ykköseksi. Kun Federer ilmoitti jättävänsä turnauksen väliin selkävaivojen vuoksi, Nadalin ykköspaikka varmistui jo nyt.

Niin upeaa kuin Nadalin ja Federerin peli onkin ollut, osasyy kaksikon uuteen nousuun on heidän jälkeensä aikoinaan tenniskenttien hallitsijoiksi nousseiden Novak Djokovicin ja Andy Murrayn vaikeudet.

Djokovicin peli on takkuillut jo yli vuoden. Ainakin osittain sitä selittää kyynärpäävamma, jonka vuoksi serbi päättikin Wimbledonin jälkeen vetäytyä kentiltä koko loppuvuodeksi. Murraylle tämä vuosi on ollut nihkeä. Viimeksi lonkkavamma sotki pelit Wimbledonissa ja piti skotin poissa Montrealista ja Cincinnatista.

Tennikseen on vakiintunut käsite Big Four, jolla tarkoitetaan Federeriä, Nadalia, Djokovicia ja Murrayta. Nelikko on voittanut lähes kaiken jo yli kymmenen vuoden ajan. Ryhmän ulkojäseneksi voidaan nimetä Stan Wawrinka, joka on viime vuosina napannut kolme Grand Slam -turnausvoittoa. Nyt ollaan sikäli harvinaisessa tilanteessa, että Djokovic ja Wawrinka ovat koko loppukauden sivussa, ja Federer ja Murray poissa ainakin Cincinnatista. Viisikosta vain Nadal on tällä hetkellä pelikunnossa.

Nadalin ykköspaikasta huolimatta ollaan koko ajan lähempänä sitä tilannetta, että vanhan kaartin aika on ohi ja nuoret sankarit astuvat tilalle. Uuden sukupolven esiinnousua johtaa 20-vuotias Alexander Zverev, joka on jo voittanut Rooman ja Montrealin Masters-turnaukset.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat