1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. liikuntaharrastus

Suomalaiset haluavat tukea lasten urheiluharrastuksiin – suosikkilajien kalleus hirvittää tavallisia perheitä

Jopa 90 prosenttia Yle Urheilun teettämän kyselyn vastaajista on sitä mieltä, että yhteiskunnan pitäisi tukea vähävaraisten lasten urheiluharrastuksia. Harrastusten hinnat ovat nousseet rajusti 2000-luvulla.

Kuva: Yle

Lapsen urheiluharrastukseen menee perheiltä tuhansia euroja vuodessa. Urheiluseurassa kilpailevan 15-vuotiaan harrastus maksaa keskimäärin 2800 euroa vuodessa, kertoo viime vuonna julkaistu opetus- ja kulttuuriministeriön selvitys.

Jyväskylän yliopiston tutkijan Kari Puronahon muutaman vuoden takaisen tutkimuksen mukaan 14-vuotiaan jääkiekkoharrastukseen voi upota 8 000 euroa vuodessa. Lumelle hankittaviin huippuvälineisiin voi holahtaa vielä enemmän: tutkimuksen perusteella saman ikäluokan kilpahiihtoon saa menemään 10 000 euroa.

Yle Urheilu teetti Taloustutkimuksella kyselyn, jonka tulokset ovat selkeät. 90 prosenttia vastanneista on sitä mieltä, että yhteiskunnan pitäisi tukea vähävaraisten perheiden urheiluharrastuksia.

Vastanneista 48 prosenttia on sitä mieltä, että tukea tulisi antaa yhdelle kohtuuhintaiselle harrastukselle ja 26 prosenttia ajattelee, että tukea pitäisi antaa useisiin harrastuksiin.

Jääkiekon hinta on ääriesimerkki, mutta antaa osviittaa suosittujen lajien kustannuksista. Hiljalleen keskituloisetkin joutuvat nikottelemaan.

Urheiluministeri Sampo Terho myöntää, että 8 000 euron vuosikustannus tuntuu suurelta.

- On se kova kustannus monelle perheelle, totta kai. Varsinkin, jos on useampi pelaaja perheessä, Terho toteaa.

Jääkiekkoa jokaiselle?

Nuorten liikunnan ja urheilun tukemista on mietitty useissa työryhmissä viime vuosina. Kaikki eduskuntapuolueet puhuvat tasapuolisen harrastamisen puolesta, mutta käytännössä asia ei ole edennyt.

Miksi asiaan on ollut niin vaikea tarttua?

- Eihän siinä ole mitään muuta hankalaa kuin raha, niin kuin kaikissa muissakin kysymyksissä. Yhteiskunta ei voi kaikkea maksaa, mutta sen pitää parhaansa mukaan antaa mahdollisimman monille mahdollisuus. Se on meidän kaikkien etu, urheiluministeri Terho muotoilee.

Kansanedustaja Harry Harkimon johtamalta liikunnan ja urheilun tuen uudistustyöryhmältä odotetaan tuloksia pikapuoliin. Nykyinen hallitus on sitoutunut viemään eteenpäin harrastustakuuta, jonka tavoitteena on taata yksi harrastus jokaiselle nuorelle.

Terholta on kuitenkin turha tiukata, mitä harrastustakuu käytännössä tarkoittaa. Jääkiekkoa jokaiselle?

- Takuu on tällä hetkellä vielä suunnitteluvaiheessa, mutta tästä on periaatepäätös tehty. Ja se tullaan viemään tällä vaalikaudella eteenpäin parhaalla mahdollisella tavalla, ministeri tyytyy toteamaan.

Lue myös:

Lapsen urheiluharrastus voi maksaa uuden auton verran – syy hintojen räjähdykseen on myös vanhemmissa