Hiihtotähti Therese Johaugille 18 kuukauden kilpailukielto - olympiaunelma murskaksi

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin on päättänyt antaa hiihtäjä Therese Johaugille 18 kuukauden kilpailukiellon. Kansainvälinen hiihtoliitto oli valittanut vetoomustuomioistuimeen Johaugin saamasta 13 kuukauden kilpailukiellosta.

Therese Johaug
Therese Johaug kuvassa
EPA

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS oli samaa mieltä Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kanssa siitä, että Therese Johaugin kilpailukielto oli liian lyhyt ja pidensi Johaugin kilpailukieltoa 18 kuukauteen. Kilpailukielto lasketaan alkavaksi 18. lokakuuta 2016, joten se päättyy 18. huhtikuuta 2018.

FIS vaati Johaugille 16-20 kuukauden mittaista kilpailukieltoa. 29-vuotias hiihtäjä oli CAS:n kuultavana jo 6. kesäkuuta, mutta tuomion julkistaminen venyi kesän yli.

Norjan ADT esitti helmikuussa Johaugille 14 kuukauden kilpailukieltoa, mutta Norjan keskusurheilujärjestön tuomiovaliokunta päätyi kuukautta lyhyempään rangaistukseen.

Johaug sai kilpailukiellon käryttyään klostebol-nimisestä anabolisesta steroidista viime syksynä. Hän sanoi saaneensa kiellettyä ainetta lääkevoiteesta. Norjan joukkueen lääkäri Fredrik S. Bendiksen otti asiasta täyden vastuun.

CAS:n lausunnon mukaan Johaug ei tarkistanut huulivoidepakkausta, jossa oli mainittu sen sisältävän kiellettyä ainetta ja sen lisäksi pakkauksessa oli selvä varoitus dopingista. CAS:n mukaan Johaugin dopingrike menee Kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan säännöstössä kategoriaan "ei merkittävää virhettä tai laiminlyöntiä", josta kilpailukieltoa tulee 1-2 vuotta

Lue myös:

Kyynelehtivä Therese Johaug: "Minulla oli unelma olympialaisista"

Jauhojärven mukaan Johaug-päätös luo uskottavuutta: "Tuollaisia vahinkoja ei pitäisi sattua varsinkaan kyseisessä maassa"

Johaugin doping-saaga – näin tapaus on edennyt

Kommentti: Johaugin tuomio on tärkeä urheilun uskottavuudelle – lääkäristä ei voi tehdä syntipukkia

Kyyneleitä ja murentuneita unelmia – näin vuoden odotetuin dopingpäätös julkistettiin

Yle seuraa Johaugin dopingpäätöstä – illan Urheiluruutu jo kello 20.50

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat