Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Urheilukierros
  • Boulderoinnin SM-kisat
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ITA - CHN

Painijan paineet ovat valtavat, mutta Elias Kuosmanen osaa olla ajattelematta

Painin MM-kisat alkavat ensi maanantaina Pariisissa, Ranskassa. Kreikkalais-roomalaisen painin 98 kilon sarjassa otteleva Elias Kuosmanen tietää, että yksi virhe voi päättää kisaurakan lyhyeen.

paini
Elias Kuosmanen
Elias KuosmanenLehtikuva

Painijalla ei ole runkosarjaa, ei pudotuspelejä, ei paras seitsemästä -finaalisarjoja. On vain kaksi vuosittaista arvokisaa, jotka voivat päättyä silmänräpäyksessä yhteen virheeseen.

- Sitä tilannetta on vaikea pukea sanoiksi. Koko vuosi tehdään duunia, ja jos häviät ekan matsin, se on siinä. Se on valtava paine yhteen otteluun, Elias Kuosmanen sanoo.

Ensi maanantaina Kuosmanen on tuon paineen edessä. Silloin alkavat painin MM-kisat Pariisissa, ja Kuosmanen ottelee kreikkalais-roomalaisen painin 98-kiloisissa.

- Jokaisen pitää löytää oma tapa, miten käsitellä paineet. Kisan voi pilata henkisesti, ja yksi moka voi pilata koko kauden.

Kuosmanen on oman tapansa löytänyt. Henkinen valmennus on painivalmennuksessa monesti jätetty jokaisen urheilijan omaksi huoleksi, mutta Kuosmanen on käyttänyt henkistä valmentajaa jo pitkään.

- Kisassa pitää ajatella mahdollisimman vähän. Jos matolle kävellessä mietit, mitä on pelissä, käy huonosti. Pitää olla hetkessä. Mitä enemmän turhia ajatuksia, sen huonommin se menee. Painit vaan sen matsin ja katsot, miten käy. Olen sellainen kilpailija, että mitä isompi kisa, sitä enemmän saan siitä virtaa. Käytän sitä ennen kisaa fiiliksen nostattajana, mutta matolla pyrin painimaan kuin kotisalilla.

Yksinkertaisen periaatteen toteuttaminen ei ole helppoa, varsinkin jos ottelu alkaa epäonnistumisella ja ajatus tappiosta pyrkii nousemaan mieleen.

- Täytyy säilyttää maltti ja pitää pää kylmänä. Kun ymmärrät asian, voit hallita sen. Aivan kuten fyysisessä valmistautumisessa, henkisessäkin puolessa on tapoja reagoida, jos tulee epäonnistuminen heti ensimmäisessä erässä, Kuosmanen kertoo.

Ennen oli liikaa latausta

Kuosmanen, 21, nousi suomalaisen painin suureksi toivoksi 2012, kun hän voitti alle 17-vuotiaiden maailmanmestaruuden. Kuosmanen sanoo jälkikäteen tajunneensa, että mestaruus tuli kuin vahingossa.

Ennen MM-kisoja Kuosmanen oli Pohjoismaiden mestaruuskisoissa seitsemäs ja kaksi viikkoa ennen MM-kisoja 17:s ikäluokkansa EM-kisoissa.

- Fyysisesti siinä ajassa ei voinut suurta tapahtua, mutta kun kaikki napsahti kohdilleen, tuli sellainen voitto. Se oli tietyllä tapaa vahinko, en itse hallinnut prosessia siten kuin nykyään, Kuosmanen kertoo.

Maailmanmestaruutta seurasi parin vuoden jakso, jolloin toistuvat loukkaantumiset saivat Kuosmasen epäilemään, kestääkö hänen kehonsa painia. Nyt Kuosmasella on takanaan jo vuosi harjoittelua terveenä.

- Ennen minulla oli painiessa liikaa latausta, ehkä se oli yksi syy vammoihin. Kun opin hallitsemaan vireystilaa, se meni ehkä välillä liian alas, mutta nyt tuntuu että olen löytänyt itselleni sopivan vireystilan.

Päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela sanoo odottavansa, että Kuosmanen alkaa ottaa aikuisten arvokisoissa voittoja samantasoisista ja hiukan kovemmista vastustajista. Mitaleista Yli-Hannuksela ei halua puhua, mutta Kuosmanen on valmis sanomaan ajatuksensa.

- Pystyn jo yksittäisissä otteluissa voittamaan kenet tahansa maailmassa. Maailman parhailla on kuitenkin sellainen voima ja rutiini, että heille riittää voittoon hieman huonompi päivä. Minä tarvitsen parhaan päiväni. Minulla on kyvyt, en pidä matkaa maailman huipulle enää hirveän pitkänä. Jos en tule mitali kaulassa takaisin, olen pettynyt.

"Tässä me ollaan jääty pahasti jälkeen"

Paini on maailmanlaajuinen marginaalilaji, joka vaatii valtavasti, mutta jossa parhaatkaan eivät tienaa suuria summia. Siksi painijat ovat seuranneet ihmetyksellä, miten toinen kamppailulaji vapaaottelu on lyhyessä ajassa noussut tyhjästä huimaan suosioon.

- Olemme me sitä vähän ihmetelleet ja katsoneet, kun painijat, jotka eivät oikein ole pärjänneet, ovat siirtyneet vapaaotteluun ja tienanneet tuhansia. Sitä miettii, mitä me painissa ole mme tehneet väärin.

Kuosmasella on vastaus omaan kysymykseensä.

- Meillä on sellainen kulttuuri, että ollaan hemmetin kovia jätkiä, mutta siitä ei huudella. Painijat treenaavat omilla saleillaan kovaa, mutta kukaan ei tiedä siitä. Meidän pitäisi ottaa mallia siitä, mitä vapaaottelussa on tehty oikein. Meidänkin pitäisi jakaa netissä videoita ja mainostaa itseämme. Se on meille vaikeaa, mutta se on nykypäivää. Tässä me ollaan pahasti jääty jälkeen.

Ajatus vapaaottelemisesta on käväissyt Kuosmasenkin mielessä.

- Kyllä se on käynyt mielessä, mutta vielä on uskoa mahdollisuuksiin painissa. Katsotaan, kuinka pitkälle kortit riittävät tässä hommassa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat