Boltin twiitit herättivät ihmetystä - "Tällaisissa tapauksissa kuvan todistusarvosta voidaan aina kiistellä"

SUEK:n vt. lääketieteellisen johtajan Olli Heinosen mukaan Usain Boltin twiittaamassa kuvassa näkyy merkittävä vamma.

urheilu
Usain Bolt
AOP

Usain Boltin twiitit jalkansa magneettikuvasta ja siihen liittyvät selitykset ilmestyivät Twitteriin ja katosivat sieltä melko erikoisesti torstaina. Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n vt. lääketieteellisen johtajan Olli Heinosen mukaan oman magneettikuvan julkaisussa ei sinänsä ole mitään eettistä ongelmaa.

- Omat kuvat saa julkaista niin kuin haluaa. Ne ovat yksityisomaisuutta. Lääkäri tai hoitava taho ei saa laittaa niitä näkyviin, Heinonen sanoi.

Heinosen mukaan netin urheilupalstoilla liikkuessa ei ole harvinaista, että urheilijat haluavat esitellä komeita murtumiaan. Tosin näin kovan luokan urheilijoista ei ole silloin kyse.

Boltin julkaisemassa mageettikuvassa näkyy hänen nimensä. Heinonen kuitenkin muistutti, että haasteena tällaisissa tapauksissa laajemmin ottaen on se, että kukaan ei tiedä kenen kuva on kyseessä ja koska se on otettu.

- Kuvan todistusarvosta voidaan aina kiistellä.

Itse kuvasta Heinonen on sitä mieltä, että kyseessä on kunnon vamma. Kyseessä on hänen mukaansa reiden takaosan lihaksen lihasjänneliitoksen repeämä, jossa repeytynyt lihasosa on vähän vetäytynytkin.

Kun Bolt (tai joku joka hallinnoi hänen Twitter-tiliään) oli päättänyt julkaista twiitit, tuntui myös erikoiselta, että ne otettiin sieltä saman tien pois. Heinonen ei lähtenyt arvioimaan syytä siihen, mutta pohti asiaa siltä kulmalta, että näin Bolt saattoi saada asialle jopa enemmän julkisuutta.

Kokonaisuudessaan Heinonen ei näe tapauksessa mitään kovin ihmeellistä.

- Paljon melua tyhjästä. Ei tätä tarvitse tämän illan jälkeen paljon miettiä.

Lue myös:

Usain Bolt julkisti magneettikuvan jalastaan - ja poisti sen heti

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat