Suora

  • Urheiluruutu

Pieneen rooliin jäänyt Jesse Puljujärvi valmis ottamaan pelipaikan Edmontonissa: "Yksi askel ylöspäin, niin hyvää syntyy"

Puljujärvellä on riittänyt kehitettävää kesän aikana, mutta töitäkin on tehty lujasti.

NHL
Jesse Puljujärvi 08.11.2016
AOP

*OULU. *– Töitä on ainakin tehty. Siitä ensi kausi ei ainakaan jää kiinni.

Jesse Puljujärven äänessä ja ilmeessä on selvästi vakavuutta, kun suomalaisen jääkiekon yksi suosikkipojista valottaa Yle Urheilulle tulevaa NHL-kautta 2018. Kautta, jolloin Puljujärven pitäisi antaa jo signaaleja siitä, että hän on Edmonton Oilersin ykkösvarauksen arvoinen: isokokoinen, dynaaminen ja ennen kaikkea tehokas hyökkäyspään pelote.

Lähtökohdat Jesse Puljujärven, 19, toiselle NHL-kaudelle ovat täysin selvät: isompi rooli olisi otettava liigan kiinnostavimpiin kuuluvassa joukkueessa ja henkilökohtaista kehittymistä olisi kauden aikana tultava esiin pelin kaikilla osa-alueilla. Kaiken lisäksi Puljujärven olisi lyötävä tehojakin pöytään NHL:n huipulle tähyävässä Oilersin joukkueessa.

Sivuraiteelle tai pieneen rooliin joutuminen toisena kautena peräkkäin ei Puljujärveä pelota.

– Hyvillä mielin lähden kauteen. Takana on hyvä kesä ja olen saanut harjoitella terveenä. Treenattu on hyvin eli fyysisesti minun pitäisi olla hyvässä kunnossa, Puljujärvi toteaa Yle Urheilulle Oulussa.

– Entistä paremmalla fiiliksellä lähden takaisin, kun tietää jo nyt mikä NHL:ssä on pelin henki. Odotan innolla, että pääsee taas rapakon taakse. Haluan ottaa sen pelipaikan NHL:ssä ja olla joukkueessa luotettava pelaaja, hän jatkaa.

Pelin henki NHL:ssä tuli Puljujärvelle tulokaskaudella varmasti selväksi. Fyysisyys ei riittänyt välttämättä millään osa-alueella: vääntövoima kaksinkamppailuissa oli puutteellista, vajavaista oli myös takakarvaus. Myöskään NHL:n stop and go -tyylisessä luistelutempossa Puljujärven terävyys ei ollut riittävällä tasolla. Kun suomalaislupauksen laukauksessakin oli paljon toivomisen varaa, on Puljujärvellä ollut kesän aikana paljon kehityskohteita.

– Voimaa ja nopeutta on otettu kesällä kroppaan. Myös taitoa on harjoiteltu. Uskon, että kesän aikana on saatu hyvä paketti kasaan mitä ominaisuuksiin tulee, Puljujärvi paljastaa.

– Peli NHL:ssä on todella nopeaa. Minun on oltava nopeampi, hän sanoo suoraan.

Kärsivällinen seurajohto

Jos Puljujärvellä oli vaikeuksia NHL-kaukalossa pelillisesti, ei kaukalon ulkopuolellakaan ollut helppoa. Nuori suomalainen kommunikoi vajavaisesti englannin kielellä. Kehityskohde on ollut tämäkin.

– Kieltä pitää osata paremmin, sillä muuten siellä joutuu pähkäilemään ihan liikaa. Parantuneella kielitaidolla pystyn olemaan joukkueessa paremmin mukana kaikin tavoin.

Oilersin seura- ja valmennusjohto on edelleen kärsivällinen ykkösvarauksensa suhteen. Se rauhoitteli pelinsä kanssa tuskaillutta Puljujärveä kauden jälkeen.

– Ihan tyytyväisiä he olivat kauden jälkeen pelaamiseeni. Heidän mukaansa oli hyvä, että sain NHL-pelejä alle ja lisäksi pääsin pelaamaan isoja minuutteja AHL:ssä. Nyt vain yksi askel ylöspäin, niin hyvää alkaa syntyä, Puljujärvi paljastaa hieman Oilersin seurajohdon palautetta.

Edmontonin Jesse Puljujärvi kamppailee NHL-kaukalossa Chicago-puolustaja Niklas Hjalmarssonin kanssa.
AOP

Mieluinen suomalaismentori mukana

Jesse Puljujärvi tietää tarkkaan ettei isompi rooli joukkueessa tule itsestään vaan näyttöjä on lyötävä pöytään heti harjoitusleirillä. Laitureiden hierarkiassa kilpailu Oilersin kärkiketjujen paikoista on luonnollisesti kovaa, vaikka kovapalkkaisen mutta pehmeän Jordan Eberlen kauppaaminen muualle antaakin hienoista etua Puljujärvelle.

– Siellä on paljon hyviä jätkiä kamppailemassa laiturin paikoista. Siihen kun pääsee kolmen kärkiketjun sisään, niin hyvä olisi. Huonoja jätkiä siellä ei todellakaan ole laitureina, hän muistuttaa.

Puljujärven sopeutumista toisella NHL-kaudella helpottaa myös Jussi Jokisen mukaantulo Oilersin joukkueeseen. Lähes 900 NHL-ottelun veteraanin läsnäolo joukkueen elämässä on Puljujärvelle mieluisa apu.

– Jussi auttaa varmasti joka asiassa ja antaa paljon hyvää oppia meikäläiselle. En saa mennä kuitenkaan liikaa Jussin selän taakse vaan on pärjättävä myös oman kielen kanssa. On silti hieno juttu, että pääsen hänen kanssaan samaan joukkueeseen, Puljujärvi kehuu.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat