Kaikki jalkapallon MM-kisoista!
Kaikki FIFAn jalkapallon MM-kisoista!Kisasivuille

Kommentti: Kiusaamista ja rahapulan takia väliin jääneitä turnauksia – vanhempien tilipussi ei saisi ratkaista lapsen harrastusta

Myös keskiluokkaiset perheet ovat pulassa kasvavien harrastusmaksujen kanssa. Työryhmien sijaan nyt tarvitaan ratkaisuja, vaatii Yle Urheilun Simo Leinonen.

Tarinat ja ilmiöt
Junioikiekkoilijat
AOP

Lasten harrastusmaksujen kanssa kamppailevat vanhemmat eivät löydy vain sosiaalituen piiristä, vaan ongelma koskee myös keskiluokkaisia perheitä. Otetaan esimerkki isosta pääkaupunkiseudun jääkiekkojoukkueesta. Yhden lapsen jääkiekkoharrastus voi maksaa jopa 400 euroa kuussa. Maksu kattaa harjoitusvuorot, turnausmatkat ja ottelutapahtumat. Kuukausimaksuun lisäksi pitää vielä maksaa varusteet, jotka kasvuikäiselle lapselle pitää uusia kerran kaudessa. Käytettynä varusteet saa noin 700 eurolla. Nuoren jääkiekkoharrastus isossa pääkaupunkiseudun joukkueessa vie siis perheeltä noin 5 000 euroa vuodessa.

Haastattelin erästä perhettä, jossa kaikki kolme lasta harrastavat joukkuelajia. Perheen lasten harrastusten kuukausimaksut ilman varusteita olivat reilut 800 euroa kuussa. Se tekee 9 720 euroa vuodessa. Ei ihme, että vanhempien palkkataso vaikuttaa jo siihen, mitä lajeja heidän lapsensa harrastavat.

Ongelma koskettaa todella monia suomalaisia perheitä. 2000-luvulla kustannukset ovat jopa kolminkertaistuneet, ja nyt hintaräjähdys on saatava kuriin.

Harjoitusten, pelien ja turnausmatkojen määrä on joukkuelajeissa lisääntynyt vuosi vuodelta, ja usein vanhemmat tekevät päätöksen turnauksiin osallistumisesta. Liikuntapaikkojen vuokrat jatkavat nousuaan. Valtion liikuntaneuvoston selvityksen mukaan sali-, halli- ja ratavuokrat ovat pahimmillaan nousseet reilusti yli 100 prosenttia.

Vaikka vanhemmat saisivat kuukausimaksut kasaan, lapsen tilanne saattaa olla silti vaikea joukkuetoverien silmissä. Joukkuelajeista on esimerkkejä, joissa lasta haukutaan köyhäksi, jos hän joutuu pitämään käytettyjä ja pieneksi jääneitä varusteita. Tai sitten lapsi on joutunut jättämään turnausmatkoja väliin vanhempien rahapulan takia. Näitä tarinoita urheilupiireissä riittää.

Liikuntajärjestö Valo suunnitteli pari vuotta sitten kymmenen miljoonan euron rahastoa vähävaraisten perheiden lasten urheilutoiminnan tukemiseksi. Ideatasolle jäänyt hanke on toistaiseksi jäissä. Lähes vastaavaan on päästy vain jääkiekossa, kiitos liikemies Mika Anttosen vuotuisen miljoonan euron tukipotin, jonka Jääkiekkoliitto jakaa vähävaraisille perheille.

Seuroilla on tukirahastoja, joilla tuetaan vähävaraisten perheiden lasten harrastusmahdollisuuksia. Useissa tapauksissa avustusta voi kuitenkin saada vain kerran. Toimintamallista puuttuu pitkäjänteisyys.

Valtion ratkaisut jo pitkään kyteneeseen ongelmaan ovat jääneet byrokratian rattaisiin.

Erilaisia työryhmiä on kyllä vuosien saatossa perustettu. On liikkuva koulu -tukea, valtion suoraa seuratukea, nuorisopolitiikan harrastetoiminnan tukea, liikunnallisen elämäntavan edistämisen hanketukea ja maahanmuuttajien kotoutumista liikunnan avulla edistävää hanketukea. Sekä viimeisimpänä harrastustakuu, joka on vielä toistaiseksi sanahelinää.

Yle Urheilun teettämän kyselyn mukaan 90 prosenttia suomalaisista haluaa, että yhteiskunta tukee vähävaraisten perheiden lasten harrastuksia. Kyselyn tuloksista käy ilmi, että yhteiskunnan tuen puolesta liputtavat kaikki, suurituloisesta yrittäjästä matalapalkkaiseen duunariin. Huoli lasten harrastusten kohonneista kustannuksista on yhteinen, mutta pelkät suositukset eivät enää riitä. Nyt on järeiden tekojen aika.

Lue lisää:

Lapsen urheiluharrastus voi maksaa uuden auton verran – syy hintojen räjähdykseen on myös vanhemmissa

Suomalaiset haluavat tukea lasten urheiluharrastuksiin – suosikkilajien kalleus hirvittää tavallisia perheitä

Suosittelemme

Tuoreimmat