Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix

Mauro Berruto katuu, ettei nostanut Lauri Kermistä maajoukkueeseen - "Kun olen surullinen, katson Lelun lyöntejä Brasiliaa vastaan"

Suomen lentopallomaajoukkueen maailman huipulle nostanut päävalmentaja Mauro Berruto muistelee aikaansa sinivalkoisten peräsimessä lämmöllä. Huippulentopallon jättänyt italialainen voisi palata lajin pariin, jos saisi johdettavakseen Suomen kaltaisen projektin.

urheilu
Italian lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Mauro Berruto tuulettaa kentän laidalla.
Mauro Berruto valmensi Suomen maajoukkuetta vuosina 2005-2010.Ville Vuorinen

Italialainen Mauro Berruto jätti Suomen päävalmentajan tehtävän seitsemän vuotta sitten, mutta tunteella otteluissa elänyttä koutsia voi edelleen pitää suomalaisen lentopallon kummisetänä. Berruto nosti vuosikymmen sitten Suomen maailman huippumaiden joukkoon ja seuraa yhä sinivalkoisen maajoukkueen esityksiä aktiivisesti.

- On kulunut kymmenen vuotta, mutta me muistelemme yhä EM-kisojen välieräpaikkaa ja puhumme, kuinka Suomi on noussut huipulle. Tuhannet kannattajat seuraavat maajoukkuetta ympäri Eurooppaa ja uusi sukupolvi on jatkanut menestystä, Berruto ihastelee.

- Minä en tietenkään tehnyt sitä yksin, mutta olen todella ylpeä siitä, että olin käynnistämässä tätä projektia.

Berruto on valmentanut kotimaansa Italian olympiapronssille päävalmentajana ja hopealle apuvalmentajana. Silti Berruto muistelee kokemuksiaan Suomessa täysin erityisinä.

- Se mitä meillä oli Suomen kanssa, on jotain ainutlaatuista. Kaikki mukana olleet näyttivät uskomatonta asennetta, jollaiseen en ole koskaan muulloin törmännyt urallani, Berruto hehkuttaa.

- Suomessa kokemani nosti myös minut sille tasolle, että sain valmentaa kotimaatani.

Lelun puolustus naurattaa

Yksi Berruton ja Suomen menestyksen syistä oli nuorten pelaajien rohkea nostaminen maajoukkueeseen. Italialainen antoi lukuisille suomalaisnuorukaisille tilaisuuden parrasvaloissa. Oivaset Matti ja Mikko, hakkuri Urpo Sivula, libero Pasi Hyvärinen ja nykyinen maajoukkuekapteeni Eemi Tervaportti ovat vain pieni osa italialaisen maajoukkueeseen nostamista pelaajista.

Yhden lahjakkuuden huomaaminen jäi kuitenkin Berrutolta tekemättä. Nykyinen maajoukkuelibero Lauri Kerminen oli 17-vuotias, kun italialainen valmensi Suomessa viimeistä kauttaan.

- En yleensä halua puhua yksilöistä, mutta yhtä asiaa kadun hieman. En nostanut Lauri Kermistä maajoukkueeseen. Hän on aivan fantastinen pelaaja, Suomen ehdottomasti kovimpia kansainvälisen tason pelaajia tällä hetkellä.

Vaikka yksi asia kaduttaisi, onneksi Berrutolla on maajoukkueesta paljon hyviä muistoja.

- Kun olen surullinen, katson Olli-Pekka "Lelu" Ojansivun kaksi viimeistä pistettä (siirryt toiseen palveluun), kun voitimme Brasilian. Hän tuli sisään vaihdosta syötti Suomen ensimmäiseen voittoon Brasiliasta. Hän päätti pelin syötöllään, mutta uskomattominta oli hänen puolustuksensa! Olen sanonut sen Lelulle monesti, se oli uskomatonta! Berruto nauraa.

Herra toimitusjohtaja

Nykyisin Mauro Berruto toimii italialaisen La Scuola Holden -taidekoulun toimitusjohtajana. Hän jätti huippulentopallon vuonna 2015 riitannuttuaan Italian liiton ja tähtipelaajien kanssa. Ivan Zaytsevin, Dragan Travican, Giulio Sabbin ja Luigi Randazzon öiset seikkailut venähtivät pitkiksi Maailmanliigan finaalin alla, ja Berruton mitta täyttyi. Päävalmentaja heitti pelaajat ulos joukkueesta, mitä ei puolestaan liitossa katsottu hyvällä. Berruto erosi vedoten haluavansa pitää kiinni omista periaatteistaan.

Vaikka urheilu on jäänyt, Berruto on yhä avoin paluulle verkon reunalle.

- Olen saanut tarjouksia, mutta seurajoukkuevalmennus ei kiinnosta minua tällä hetkellä. Voisin olla kiinnostunut, jos minulle tarjottaisiin isoa, kansainvälistä projektia. Juuri sellaista, joka meillä oli Suomen kanssa. Tai sellainen, mitä teimme Italian kanssa, Berruto sanoo.

- Teen nyt eri asioita, eikä minulla ole kiire. Saan olla lahjakkuuksien kanssa tekemisissä nykyisessäkin työssäni. Tulen takaisin, jos minulle tarjotaan jotain, joka saa sydämeni sykkimään samalla tavalla kuin Suomessa vuonna 2005.

Italialaisen tuskin kannattaa odotella soittoa Pasilasta ainakaan ennen seuraavia kesäolympialaisia. Menestyksekkäästi viestikapulan kannettavakseen ottaneella päävalmentajalla Tuomas Sammelvuolla on sopimus Suomen maajoukkueen kanssa Tokion vuoden 2020 olympialaisiin saakka.

*Korjaus klo 14.42: *Korjattu Mauro Berruton sitaattia Lelu Ojansivun otteista Brasilia-voitossa. Berruto sanoi Ojansivun syöttäneen Suomen voittoon, ei syöttäneen Suomen voittoon ässällään, kuten jutussa alun perin luki. Todellisuudessa Ojansivun syöttö nousi brasilialaispuolustuksesta suoraan verkon päälle, josta Mikko Esko moukaroi vastapallon kenttään ratkaisten voiton Suomelle viidennessä erässä pistein 17-15.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat