Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Närbild

Pertti Alajan yhteiselo jalkapallon kanssa kesti yli 60 vuotta: "Hänellä oli todella iso vaikutusvalta"

Suomen Palloliiton puheenjohtaja, entinen A-maajoukkueen maalivahti, Pertti Alaja kuoli varhain perjantaina. Alaja kuoli 65-vuotiaana vakavan sairauden uuvuttamana. Alaja teki pitkän uran niin pelaajana kuin kansainvälisesti arvostettuna jalkapallovaikuttajana.

jalkapallo
Alaja_pääkuva
Pertti Alajan yhteiselo jalkapallon kanssa kesti yli 60 vuotta

Pertti Alaja oli kansainvälinen jalkapallomies, jonka kuolema pysäytti myös Suomen rajojen ympärillä. Pelaajana hän vaikutti Ruotsissa, Tanskassa ja Kanadassa. Vielä komeamman kansainvälisen uran hän teki urheilujohtajana.

Entinen pelikaveri Markku Peltoniemi ei vielä 1970-luvulla uskonut, että silloisesta HJK:n ykkösmaalivahdista tulisi noin kovan luokan tekijä kabineteissa.

– Kun sitä nyt jälkeenpäin muistelee, ei sitä välttämättä olisi arvannut. Hän kyllä pystyi pitämään joukkueen kasassa, hänessä oli kapteeniainesta, Peltoniemi sanoi Yle Urheilulle.

Suomen Palloliiton puheenjohtaja Alaja kuoli varhain perjantaina syövän nujertamana. Hän oli kuollessaan 65-vuotias.

HJK:n joukkueenjohtajana nykyisin toimiva Peltoniemi tunsi Alajan parhaiten pelaajana, joka nousi tinkimättömän harjoittelun kautta HJK:n edustusjoukkueeseen.

– Sain olla Pertin kanssa useita vuosia samassa joukkueessa ja näin hänen kehittyvän HJK:n A-junioreista eteenpäin meidän edustusjoukkueeseemme, jossa hän teki kovasti töitä sivuuttaakseen Paavo Heinosen, maajoukkuemaalivahdin ja Kari Niskalan. Kovan työn kautta hän saavutti paikan HJK:n edustusjoukkueessa ja pääsi eteenpäin, Peltoniemi kertoi.

Pitkä matka pallon kanssa

Pertti Alajan yhteiselo jalkapallon kanssa kesti yli 60 vuotta. Hänen ensimmäiset muistikuvansa jalkapallosta olivat 50-luvulta, jolloin isä vei pojanviikarin katsomaan jalkapallo-ottelua Helsingin Pallokentälle. Tie vei HJK:n junioreista edustusjoukkueeseen ja lopulta Suomen A-maajoukkueeseen.

Alaja pelasi SM-sarjassa yhteensä 110 ottelua HJK:n, Hakan ja OTP:n paidassa vuosina 1971–77.

– HJK:n joukkue oli siihen aikaan kuin perhe. Silloin ei ollut korvakuulokkeita tai pelejä, joita nykyään joukkueen busseissa pelataan. Me keskustelimme silloin ja meillä oli hauskaa, Peltoniemi muisteli.

– Pertti löysi oman paikkansa pukuhuoneesta. Hänellä oli huumoria ja hänellä oli kepposia. Hän lähti kaikkiin kepposiin mukaan, joita joukkueen pukuhuoneen sisällä käytiin. Hän oli kaveri kaikkien kanssa.

A-maajoukkueeseen Alaja nousi ensi kerran vuonna 1973 ja pelejä kertyi 29. Ulkomailla hän pelasi Ikastissa Tanskassa, Edmonton Drillersissä Kanadassa ja Malmössä Ruotsissa. Peliura päättyi vuonna 1983.

"Hänen työnsä jäivät kesken"

Seuraava ura alkoi ensin valmentajana HIFK:ssa, Pallo-Pojissa ja maajoukkueessa. 1990-luvulla oli aika siirtyä vahvasti kabinettien puolelle. Alaja toimi Palloliiton pääsihteerinä vuodet 1991–2000 ja varapuheenjohtajana 2004–2006. Puheenjohtajana hän aloitti 2012. Hän toimi urallaan myös merkittävissä kansainvälisissä tehtävissä, kuten Fifan vuoden 2010 MM-kisojen hakijamaiden arviointiryhmän jäsenenä ja 2010 Etelä-Afrikan kisojen turnausorganisaation johdossa.

– Kansainvälinen yhteistyö oli hänelle läheistä. Hänet tunnettiin ja tiedettiin niin Kansainvälisessä jalkapalloliitossa (Fifa) kuin Euroopankin jalkapalloliitossa (Uefa). Hänellä oli todella iso vaikutusvalta, Palloliiton väliaikaisena puheenjohtajana toimiva Markku Lehtola sanoi.

Alajan toiminta Palloliiton johdossa jakoi mielipiteet. Kritiikkiä hän sai muun muassa Suomen jalkapallomaajoukkueen heikosta menestyksestä ja vähäisistä kannanotoista Fifan korruptioskandaaliin liittyen.

– Koen katsomoista kuuluneet huudot äärimmäisen vastenmielisinä. Ei se Pertin vika ole, jos A-maajoukkue ei pelaa hyvin, Alajan entinen pelikaveri, jalkapallopersoona Atik Ismail totesi STT:lle.

Alajan luomus oli myös Kaikki pelaa -ohjelma, jota on kritisoitu paljon, mutta sillä oli myös positiivinen vaikutus lajin harrastajamääriin.

– Alajan johdolla jalkapallon harrastajamääriä saatiin kasvatettua runsaasti. Sehän on kuitenkin perusjuttu, joka luo pohjan kansainväliselle menestykselle. Hän pyrki uudistamaan lajia, Lehtola taustoitti.

– Hänen työnsä jäivät nyt valitettavasti kesken, Lehtola murehti.

korjattu 19.8. kello 12.07. Alaja pelasi OTP:n paidassa, eikä OPS:n paidassa SM-sarjassa.

Lue myös:

Jari Litmanen: ”Jalkapallo jää kaipaamaan suurmiestä”

Pertti Alaja oli nurmella menestynyt maalivahti - "Lähitorjunnoissa fantastinen"

Läheinen työtoveri arvioi Alajan merkitystä jalkapallolle – "Työt jäivät nyt valitettavasti kesken"

"Koko suomalainen jalkapalloperhe jää kaipaamaan Pertti Alajaa"

Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut

Suosittelemme

Tuoreimmat