Suora

  • Hiihdon Ski Classics kausikooste 2019 - 2020
  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu

Kommentti: Johaugin tuomio on tärkeä urheilun uskottavuudelle – lääkäristä ei voi tehdä syntipukkia

Therese Johaugin pitkä dopingtuomio on selkeä linjanveto, kirjoittaa Yle Urheilun Anu Karttunen.

hiihto
Therese Johaug
AOP

Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen (CAS) päätös Therese Johaugin dopingrangaistuksesta oli selkeä linjanveto: jos urheilijan näytteestä löytyy anabolista steroidia, siitä saa asianmukaisen rangaistuksen. Siitäkin huolimatta, että joukkueen lääkäri on kertonut ottavansa tapauksesta täyden vastuun.

Ja siitähän tässä tapauksessa loppujen lopuksi on kyse. Urheilijan dopingnäytteestä löytyi kiellettyä ainetta, vieläpä anabolista steroidia. Se, miten kielletty aine on elimistöön päätynyt, on vain lieventävä seikka, jos sitäkään.

Monet urheilijat ennen Johaugia ovat yrittäneet vedota vahinkoon tai tietämättömyyteen dopingkäryssään. Siihen, että ovat saaneet kiellettyä ainetta lisäravinteista, pilantuneesta ruoasta tai vaikkapa hammastahnasta. Muita on aina helppo syyttää, mutta dopingvalvonnan alaiset urheilijat tietävät varsin hyvin, että he kantavat aina itse vastuun siitä, mitä laittavat suuhunsa tai huuliinsa. Aina.

Jos CAS olisi uskonut Johaugin selitystä, että hän luotti sokeasti joukkueen lääkäriin ja että tämä aiheutti hänen dopingkärynsä, norjalaistähden vetoomus tuskin olisi jäänyt viimeiseksi vastaavanlaiseksi tapaukseksi. Vastuun käryistä olisi tämän jälkeen voinut vyöryttää kätevästi lääkärille.

Ajatus siitä, että urheilija kärähtää lääkärin virheen takia, on tietenkin järkyttävä. Mutta sen takia urheilija ei voi tällaisissa asioissa luottaa muihin kuin itseensä. Jos ottaa lääkettä, pitää tarkistaa, ettei se löydy kiellettyjen aineiden listalta, oli polte huulissa miten kova tahansa.

Kansainvälistä hiihtoliittoa (FIS) on usein syytetty norjalaishiihtäjien suosimisesta, ja mielikuvaa tuki taannoin Martin Johnsrud Sundbyn astmalääkekohu. Sundby sai vain kahden kuukauden kilpailukiellon astmalääkkeen väärinkäytöstä ja senkin vasta, kun Maailman antidopingtoimisto (Wada) oli valittanut asiasta CAS:iin.

Johaugin tapauksessa FIS osoitti ainakin osittain selkärankaa vaatimalla kovempaa tuomiota kuin 13 kuukautta, jotka hiihtäjä sai kotimaassaan Norjassa. FIS tosin uskoi sen verran Johaugia, ettei vaatinut täyttä neljän vuoden rangaistusta. Johaugin saama 18 kuukauden kilpailukielto murskasi Johaugin olympiaunelman, mutta antoi samalla hänelle mahdollisuuden palata kilpaladuille täydellä teholla kaudelle 2018-2019.

Johaugin saagaa on nyt vatvottu vuoden verran, ja se on pysynyt otsikoissa sitkeästi. Osittain tämä on palvellut myös Johaugia ja hänen taustaryhmäänsä, sillä he ovat saaneet tuotua esiin omaa puoltansa asiasta sekä luotua painetta, jotta tapaus käsiteltäisiin nopeasti.

Voittajia tapauksessa on vaikea löytää, mutta ainakin tulevaan olympiatalveen saadaan valmistautua ilman loputonta spekulointia Johaugin kohtalosta.

Lue myös

Hiihtotähti Therese Johaugille 18 kuukauden kilpailukielto - olympiaunelma murskaksi

Kyyneleitä ja murentuneita unelmia – näin vuoden odotetuin dopingpäätös julkistettiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat