Suora

  • Hiihdon Ski Classics kausikooste 2019 - 2020
  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu

Jauhojärven mukaan Johaug-päätös luo uskottavuutta: "Tuollaisia vahinkoja ei pitäisi sattua varsinkaan kyseisessä maassa"

Sami Jauhojärven mukaan Therese Johaugin doping-tapaus on äärimmäisen poikkeuksellinen.

urheilu
Therese Johaug
AOP

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi pitää hyvänä Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CAS:n päätöstä pidentää Therese Johaugin kilpailukieltoa 18 kuukauteen.

– Päätös luo uskottavuutta antidopingsysteemiin ja antidopingtyöhön. Tuolla tasolla – ja varsinkin kyseisessä maassa, joka mainostaa, että heillä on maailman paras urheilulääketiede ja maailman parhaat lääkärit – tuollaisia vahinkoja ei pitäisi sattua, jos vielä paketin kyljessä lukee selvästi "doping", Jauhojärvi sanoi.

Johaug sai kilpailukiellon käryttyään klostebol-nimisestä anabolisesta steroidista viime syksynä. Hän sanoi saaneensa kiellettyä ainetta lääkevoiteesta. Norjan joukkueen lääkäri Fredrik S. Bendiksen otti asiasta täyden vastuun.

– Ainehan on sinänsä järjetön käyttää, koska siitä jää varmasti kiinni. Se tukee vahingon teoriaa, mutta päätös on muiden urheilijoiden oikeusturvan kannalta oikea.

Jauhojärvi pitää tapausta äärimmäisen poikkeuksellisena.

– Maailman paras naishiihtäjä jää sellaisesta aineesta kiinni, josta varmasti jää kiinni. Ja hän on vielä käyttänyt sitä lääkärin suosituksesta. Pari viikkoa ennen kiinnijäämistä hän kertoi tarkistavansa teetkin 3-4 kertaa, että ei vaan juo mitään kiellettyä. Sitten huulivoidepaketin kyljessä lukee doping, ja sitä ei hoksata katsoa. Se tukee sitä, että olisi haettu tarkoituksellisesti keinoja palautumiseen. Tässä on ristiriitaisia asioita.

Jauhojärven mukaan tapauksella ei ole norjalaiseen hiihtoon sen laajempaa merkitystä, kuin että yksi heidän johtotähdistään on yhden kauden enemmän pois kisoista.

– Enemmän sillä on merkitystä kansainvälisesti antidopingtyön uskottavuudelle. Jos anabolisista steroideista jää kiinni, menettää kahdet arvokisat, Jauhojärvi korosti.

Lue lisää:

Kyyneleitä ja murentuneita unelmia – näin vuoden odotetuin dopingpäätös julkistettiin

Hiihtotähti Therese Johaugille 18 kuukauden kilpailukielto - olympiaunelma murskaksi

Kommentti: Johaugin tuomio on tärkeä urheilun uskottavuudelle – lääkäristä ei voi tehdä syntipukkia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat