Lajinsa ylivoimaisin atleetti nostaa penkiltä 230 kiloa - katso tyylinäyte

Kaksinkertainen judon olympiavoittaja ja kahdeksankertainen miesten raskaan sarjan maailmanmestari Teddy Riner on palaamassa kilpatatameille Rion olympialaisten jälkeen.

urheilu
Teddy Rinerin otteeseen on joutunut Rion olympiafinaalissa Japanin Hisayoshi Harasawa
Teddy Rinerin otteeseen on joutunut Rion olympiafinaalissa Japanin Hisayoshi HarasawaEPA

Judon MM-kilpailut alkavat kuuden päivän päästä 28. elokuuta Unkarissa.

Lajivaltias Teddy Riner on vetänyt olympialaisten jälkeen pitkään henkeä kilpatatameilta ja siitä johtuen ranskalainen joutuu lähtemään miesten yli 100 kilon sarjaan ei sijoitettuna kilpailijana.

Judossa sarjojen kahdeksan parasta sijoitetaan maailmanrankingin perusteella, jotta terävin kärki ei kohtaisi toisiaan heti ensikierroksilla. Tällä on yleensä iso merkitys, mutta jos on riittävän hyvä - kuten Teddy Riner - niin ei tarvitse valittaa huonosta kaaviosta tai huonosta arpaonnesta.

Riner kärsi eri loukkaantumista ennen Rion kisoja ja hän joutui tekemään paljon kompromisseja omassa harjoittelussaan.

Tämä näkyi olympialaisissa, kun "puolikuntoisen" Rinerin otteista puuttui aiemmin tuttu loistokkuus. 205-senttisen ja 140-kiloisen judohuipun kivikova ruutiini ja henkiset voimavarat takasivat silti Rinerille toisen perättäisen olympiakullan lajin kuninkuusluokassa.

Unkarissa seitsemänpäiväiset kisat huipentuvat osaltaan lauantaihin 2. päivä syyskuuta, jolloin Teddy Riner lähtee puolustamaan maailmanmestaruutta raskaassa sarjassa, johon osallistuu 46 judojärkälettä, joukossa muun muassa kaksi japanilaishaastajaa, olympiakakkonen Hisayoshi Harasawaja ja hänet keväällä jopa Fukuokassa voittanut Takeshi Ojitani.

Teddy Riner
EPA

Rinerillä on Budapestin MM-kisoissa pelissä maine ja kunnia sekä lajissaan ihan käsittämätön, peräti 128 ottelun pituinen voittosarja ja seitsemän vuoden mittainen tappioton voittotili kansainvälisissä karkeloissa.

Judo on taitolaji, joka edellyttää tekniikan lisäksi pitkälle kehitettyjä fyysisiä ominaisuuksia. Kansainvälisillä tatameilla judokalta vaaditaan monipuolisia ominaisuuksia; voimaa, kestävyyttä, nopeutta, erinomaista motoriikkaa, reaktiokykyä ja taktista näkemystä.

Kamppailulajin tukijalka nojaa silti ennen muuta psyykkisiin ominaisuuksiin, eli suomeksi sanottuna henkisen kantin kestävyyteen. Rinerin ottelutyyli on hyvin kaikkien tiedossa, mutta silti vastustajien ennakointi ei ole riittänyt, kun vastassa on raskaaseen sarjaan kaikkein sähäkin, ulottuvin ja fyysisesti monipuolisin karpaasi.

Vain viikko ennen MM-kisoja Riner laittoi omalle twitter-tililleen pienen muistutuksen haastajilleen, että myös voimaa löytyy tarvittaessa riittävästi judoon.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat