Suora

  • Telinevoimistelun EM, miesten 6-ottelu
  • Urheiluruutu
  • Kroatia, perjantain huippuhetket
  • Urheiluruutu

Raju syytös norjalaiselta urheilujuristilta: Suomen dopinghistoria vaikutti Johaugin tuomioon

Tunnettu norjalainen urheilujuristi Gunnar Martin Kjenner väittää, että Suomen dopinghistoria on vaikuttanut Therese Johaugin tapauksen käsittelyyn urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa. Päätöksentossa oli mukana suomalainen juristi.

urheilu
Therese Johaug itkee tiedotustilaisuudessa.
Lehtikuva

Tunnetun norjalaisen urheilujuristin Gunnar Martin Kjennerin mielestä Suomen dopinghistoria on voinut vaikuttaa Therese Johaugin tapauksessa CAS:in välimiehenä toimineen suomalaisjuristin Markus Mannisen toimintaan.

– On luonnollista uskoa, että suomalaisen tuomarin asenne on värittynyt Suomessa. Se on täysin luonnollista ja inhimillistä. Suomella on erityinen dopinghistoria. Nyt viisari on kääntynyt täysin päinvastaiseen suuntaan, Kjenner kommentoi Dagbladetille. (siirryt toiseen palveluun)

Johaugin tapauksesta päättivät CAS:issa Johaugin nimeämä amerikkalaisjuristi Jeffrey Bentz, puheenjohtajana toiminut britti Romano Subiotto ja kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n nimeämänä Manninen.

CAS:n kolmen välimiehen päätös ei ollut yksimielinen, vaan se langetti tuomion äänin 2–1. Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste arvioi tiistain Urheiluruudussa, että Bentz oli viimeiseen asti yrittänyt saada lievempää rangaistusta.

Asia päätyi CAS:in käsittelyyn, koska kansainvälinen hiihtoliitto FIS valitti Norjan keskusurheilujärjestön päätöksestä antaa Johaugille 13 kuukauden kilpailukielto. FIS vaati Johaugille 16–20 kuukauden kilpailukieltoa.

CAS:n tuomio on herättänyt hyvin erilaisia reaktioita Norjassa ja muualla hiihtomaailmassa. Suomalaishiihtäjät pitivät CAS:n päätöstä pidentää Johaugin kilpailukielto 18 kuukauteen oikeudenmukaisempana kuin Norjan keskusurheilujärjestön tuomiovaliokunnan päätöstä 13 kuukauden kilpailukiellosta.

18 kuukauden kilpailukielto tarkoittaa sitä, että hiihdon seitsenkertainen maailmanmestari ja olympiavoittaja Johaug ei voi kisata ensi helmikuussa olympialaisissa Etelä-Koreassa.

Yle Urheilu tavoitti Mannisen, mutta hän ei voi kommentoida CAS:in sääntöjen takia Johaug-päätöstä sisällöltään, eikä myöskään prosessia päätöksen takana.

FIS:n puheenjohtaja ei sulattanut norjalaisten väitteitä: "Anteeksi, mutta hän on antanut positiivisen näytteen"

Kommentti: Miksi Björgen itkee Johaugin "epäoikeudenmukaista tuomiota"?

Johaugin tapaus puhuttaa: "Ei Suomessa olisi ehkä kiljuttu samalla tavalla ja samaan sävyyn kuin Norjassa"

CASin päätös ei ollut yksimielinen – katso Urheiluruudun Therese Johaug -spesiaali

CAS:lla saattaa olla julkaisematonta tietoa Johaugin tapauksesta

Ruotsalaisasiantuntija: Johaugin tuomio on seurausta Norjan dopingkulttuurista

Kyynelehtivä Therese Johaug: "Minulla oli unelma olympialaisista"

Aino-Kaisa Saarinen Johaugin kilpailukiellosta: On tämä oikeudenmukaisempi tuomio kuin aiemmin

Norjalaiset kauhistuivat Johaugin dopingpannaa: Olen sokissa

Jauhojärven mukaan Johaug-päätös luo uskottavuutta: "Tuollaisia vahinkoja ei pitäisi sattua varsinkaan kyseisessä maassa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat