Suora

  • Käsipalloliiga, miesten 4. loppuottelu Dicken - Cocks
  • Urheiluruutu

WhatsApp lauloi kovaa tahtia – NHL-finalistin toimistolla hymyilyttää Tolvasen hattutempun jälkeen

Nashville Predatorsin kykyjenetsijä Janne Kekäläinen sanoo seuran yllättyneen, kun Eeli Tolvanen oli vielä tarjolla heidän 30. varausvuorollaan.

KHL
Sami Lepistö Eeli Tolvanen
Sami Lepistö onnitteli Eeli Tolvasta maalista.Pekka Rautiainen / Jokerit

NHL-seura Nashville Predatorsin kykyjenetsijä Janne Kekäläinen seurasi hymyssä suin Eeli Tolvasen KHL-debyyttiä Jokerien paidassa keskiviikkoiltana. Predatorsin kesän ykköskierroksen varaus laukoi kolme maalia ja syötti yhden päälle, vaikka ikää on vain vähän reilut 18 vuotta. Dinamo Minskiä vastaan tehty hattutemppu löi ällikällä, joskin onnistuminen sinänsä ei tullut yllätyksenä.

- Eelissä on kuitenkin huippujätkän ominaisuuksia. Yleensä tällaiset sällit sopivassa paikassa luhistumisen sijaan kasvavat. Oli ensimmäinen tosipeli ja sopiva vastus. Sopivissa tilanteissa hän pääsi käyttämään parasta asettaan ja jälki oli sen mukaista, Kekäläinen kertoo Yle Urheilulle.

- Laukaus on sensaatiomainen. Se lähtee herkästi ja halukkaasti, mutta sillä on aina myös osoite. Hän tietää, mihin pitää ampua, että laukaus on vaarallinen, kykyjenetsijä jatkaa.

Esimerkiksi ensimmäisessä maalissa Tolvanen teki pienen ja ratkaisevan liikkeen puolustajan ohi ja laukoi välittömästi, jolloin maalivahti menetti hetkeksi näköyhteyden kiekkoon ja se viuhui hänen selkänsä taakse. Laukaus lähtee yllättävästi ja todella lujaa, vähän kuin 36 NHL-maalin maanmiehellä rapakon takana.

- Patrik Laineen näytöt viime vuosilta ovat sellaisia, että hurjaa olisi verrata häneen. Ei minua kuitenkaan hirvitä samassa lauseessa heitä mainita. Tolvasen kohdalle puhutaan kuitenkin aivan eliittitason viimeistelijästä, Kekäläinen sanoo.

Rauhassa eteenpäin pitkällä kaudella

Kyseessä on kuitenkin vain yksi ottelu. Ilmiömäinen KHL-debyytti, mutta runkosarjaa on jäljellä vielä 55 ottelua. Kekäläinen pyrkii asettelemaan sanansa maltillisesti, vaikka innoissaan Tolvasen onnistumisesta onkin. Kehityskohteitakin riittää.

- Kukaanhan ei tee kolmea maalia joka pelissä tai edes yhtä. Ongelma voi tulla fyysisen vireen ylläpitämisen ja näiden kautta. Kausi on pitkä ja sitä pitää pystyä hallitsemaan, Kekäläinen pohtii.

- Fysiikka kehittyy 18-vuotiaalle jo iän ja harjoituskertojen myötä. Maailman nopeinta lätkää pelatessa tila voitetaan ja tehdään luistelemalla. Sillä niillä maalintekotilanteita tehdään. Taidoissa en näe kysymysmerkkejä, mutta kehittyminen on oma lajinsa.

Viime kevään NHL-finalisti Nashville Predators varasi Tolvasen ykköskierroksen viimeistä edellisenä numerolla 30. Se tuli heille itselleenkin yllätyksenä, että huippulupaus oli ylipäätään enää tarjolla.

- Oli itsestäänselvyys, että otamme hänet. Hän oli meidän listoissamme huomattavasti korkeammalla.

Kekäläinen itse korostaa, ettei hänellä ollut maanmiehensä rekrytoinnissa osaa eikä arpaa. Tolvanen pelasi kaksi edellistä kautta Pohjois-Amerikassa USHL-juniorisarjassa, joten hän oli ”Amerikan miesten vastuulla”. Kekäläinen laittoi heille heti keskiviikkoiltana WhatsAppin kautta videolinkkejä Tolvasen maaleista sitä mukaa, kun niitä nettiin ilmestyi.

- Kyllähän siellä tietysti tyytyväisiä oltiin, suomalainen hymähtää.

Mahdollisen NHL-uran aikatauluista Kekäläinen puhuu varovasti, koska niistä päättävät muut kuin hän. Tolvasella on sopimus Jokerien kanssa tulevasta KHL-kaudesta ja optio ensi kaudesta.

- Ensi vuosi on vielä aikaista, mutta vuoden päästä siitä ei olisi mikään ihme, että hommat rupeaisivat etenemään.

Katso Tolvasen kolme maalia tästä.

Lue myös:

Eeli Tolvanen on tehnyt tuhoa myös maajoukkueessa – näin hän takoi Pikkuleijonat MM-kultaan

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat