Koe uusi yle.fi

Suora

  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Loukkaantumissuma varjostaa US Openia - juhlivatko legendat vai nähdäänkö vihdoin uuden sukupolven läpimurto?

Roger Federer ja Rafael Nadal ovat suurimmat suosikit maanantaina alkavassa US Openissa. Harvinaisen suuri määrä huippupelaajia joutuu jäämään turnauksesta pois.

urheilu
Roger Federer ja Rafael Nadal kättelevät.
EPA

Andy Murray, Novak Djokovic, Stan Wawrinka, Kei Nishikori, Milos Raonic. Ketään näistä pelaajista ei nähdä maanantaina alkavassa tenniskauden viimeisessä Grand Slam -turnauksessa US Openissa. Tällaista huippupelaajien loukkaantumisaaltoa ei ole koettu tenniksessä pitkään aikaan. Djokovic (kyynärpää), Wawrinka (polvi) ja Nishikori (ranne) ovat koko loppuvuoden sivussa. Maailmanlistan ykköspaikkansa juuri menettänyt Murray ilmoitti lauantaina joutuvansa jättämään US Openin väliin lonkkavamman vuoksi.

Poisjäännit vaikuttavat erittäin merkittävästi turnauksen ennakkoasetelmiin. Viime vuoden finaalissa Wawrinka voitti Djokovicin. Murray on turnauksen entinen mestari ja Nishikori entinen finalisti. Nyt kukaan heistä ei ole kisassa mukana.

Mukana sen sijaan ovat kaikkein suurimmat legendat Roger Federer ja Rafael Nadal. Kaksikko on palannut uskomattomalla ryminällä maailman absoluuttiseen kärkeen tänä vuonna. Federer ja Nadal ovat voittaneet muun muassa kaikki kauden aiemmat Grand Slam -turnaukset. Poisjääntien vuoksi he ovat entistä vahvemmat suosikit US Openissa.

Federerkin jätti Cincinnatin Masters-turnauksen US Openin alla väliin selkävaivan vuoksi, mutta se oli enemmän varotoimenpide. Maailmanlistan ykköseksi palannut Nadal puolestaan ei ole huikean massakautensa jälkeen saanut kovinkaan hyviä tuloksia aikaan. Viisinkertainen US Openin voittaja Federer ja kahdesti mestaruutta juhlinut Nadal ovat joka tapauksessa turnauksen suurimmat suosikit.

US Openiin liittyy myös yksi erikoisuus. Federer ja Nadal ovat kohdanneet toisensa 37 kertaa, mutta eivät koskaan US Openissa. Sitä odotetaan nyt innokkaasti. Jos Federerin ja Nadalin kohtaaminen toteutuu, se tapahtuu välierissä.

Zverevillä ja Dimitrovilla näytön paikka

Federer ja Nadal ovat suosikit, mutta nyt myös kärkiviisikon takana oleviilla haastajilla on toistaiseksi paras mahdollisuus nousta vihdoin toden teolla esiin. Vahvimmassa kunnossa ovat Alexander Zverev ja Grigor Dimitrov.

20-vuotias Zverev on uuden sukupolven kirkkain tähti. Tällä kaudella saksalainen on nousut uudelle tasolle voittamalla kaksi Masters-turnausta, Rooman ja Montrealin. Vaikka Zverev on osoittanut pystyvänsä voittamaan kenet tahansa, Grand Slam -turnauksissa näytöt ovat vielä antamatta. Hän ei ole koskaan päässyt niissä puolivälieriin asti. Grand Slamit ovat oma maailmansa, jossa täytyy voittaa monta paras viidestä -ottelua. Nyt Zverevillä on näytön paikka tällä tasolla. Neljänneksi sijoitettu saksalainen on kaavion alapuolen korkeimmalle sijoitettu pelaaja, kun Murray jäi pois.

26-vuotiaasta Grigor Dimitrovista on odotettu jo pitkään paljon. Bulgarialainen sai lempinimen "Baby Fed" jo nuorena, koska hänen lyöntinsä muistuttavat Federerin lyöntejä. Suomalaiset tutustuivat Dimitroviin vuonna 2008, kun hän kukisti Henri Kontisen Wimbledonin poikien finaalissa.

Dimitrovin uralla on ollut välillä alamäkeä, mutta nyt näyttää taas hyvältä. Bulgarialainen otti uransa toistaiseksi suurimman voiton juuri US Openin alla, kun hän vei mestaruuden Cincinnatin Masters-turnauksessa. Dimitrov on ollut kahdesti Grand Slam -välierässä. Nyt olisi paikka vielä suurempaan läpimurtoon.

Nick Kyrgiosilla on taitoa vaikka kuinka paljon, mutta henkinen puoli ei riitä suuriin voittoihin. Dominic Thiem on aina vahva, mutta ei ehkä aivan suurin suosikki kovilla kentillä.

Lue myös:

Kontinen/Peers saa vastustajat täydestä tuntemattomuudesta

Suosittelemme

Tuoreimmat