Kaikki jalkapallon MM-kisoista!
Kaikki FIFAn jalkapallon MM-kisoista!Kisasivuille

Tommi Takanen Miehikkälästä aikoo hankkia Suomelle skeet-paikan Tokion olympialaisiin – ampuu lähes kaiken alas

Skeet-ampuja Tommi Takanen edustaa Suomea Moskovan MM-kisoissa.

ammunta
Haulikkoampuja Tommi Takanen ampumaradalla.
Mika Moksu / Yle

Kiekonkappaleet putoilevat heinikkoon oranssin savupilven saattelemina. Siniseen ammuntaliiviin pukeutunut mies lataa 12-kaliiperisen haulikon uudelleen ja antaa äänimerkin. Oranssit kiekot singahtelevat ilmaan lähes sadan kilometrin tuntinopeudella. Mies tähtää varmoin liikkein ja kiekko toisensa jälkeen räjähtää kappaleiksi.

Ampuja katselee ilmaan sekoittuvaa savua tyytyväisenä. Skeet-ampuja Tommi Takanen Miehikkälästä pitää Suomen rankingin kärkipaikkaa.

– Tämä kilpailukausi on ollut urani paras. Olen kahdeksassa peräkkäisessa kilpailussa ampunut vähintään 120 kiekkoa 125 kiekosta. Sitä voidaan pitää merkkipaaluna lajissamme, Takanen toteaa ylpeänä.

Mielenhallintaa

Takanen on tuhonnut uransa aikana melkoisen kiekkokasan, sillä hän on kilpaillut lajissa kymmenen vuoden ajan. Ennen skeet-ammuntaa Takanen harrasti muita ammuntalajeja. Vuonna 2007 mies osallistui skeet-ammunnan SM-kisoihin ja menetti sydämensä lajille.

– Kaikista ammuntalajeista haulikkoammunta kiehtoo minua eniten, sillä tuloksen, eli sen osuuko kohteeseen vai ei, näkee välittömästi. Kehityksen huomaa heti. Vastaavasti epäonnistuessa käydään pohjalla. Ammunta on todella herkkä laji.

Skeet-ammunta vaatii ampujalta vahvoja henkisiä ja fyysisiä ominaisuuksia.

– Laji on pitkälti mielenhallintaa. Hyvä kehonhallinta ja nopea reaktiokyky ovat tärkeitä. Ammunta lähtee reagoinnista ja tarkoista silmistä. Tottakai myös hyvä kalusto, eli ase ja patruunat ovat tärkeitä, että pystyy menestymään huipputasolla.

Takanen kokee tekniikkansa hyväksi. Mieltään hän pyrkii kehittämään edelleen. Azerbaidžanissa heinä-elokuun vaihteessa järjestetyissä EM-kilpailuissa Takanen olisi toivonut itseltään myös parempaa kehonhallintaa kovan tuulen vuoksi.

EM-kisat olivat pettymys

Takanen ampui Azerbaidžanissa uransa parhaan arvokisasijoituksen. 25. sija paransi aiempaa ennätystä pykälällä.

– Onhan sekin tietysti kehitystä. Olen kuitenkin tuloksellisesti pettynyt EM-kilpailuihin. Ammuin 115 kiekkoa 125 kiekosta ja jäin tämän vuoden perustasostani jonkin verran. Tottakai siellä oli vaikeat olosuhteet, mutta ei niiden taakse voi mennä.

Takasen seuraavat arvokisat ovat elo-syyskuussa Moskovassa järjestettävät MM-kilpailut, joihin urheilija lähtee tavoittelemaan henkilökohtaista mitalia. Takanen valmistautuu arvokilpailuun käymällä olosuhteiltaan mahdollisimman hyvin Moskovaa vastaavissa kilpailuissa. Muilta osin urheilija harjoittelee samalla tavalla kuin muutenkin.

– Usein ongelmana on se, että tehdään jotain liian erikoista. Ei arvokisoihin pidä valmistautua mitenkään erikoisesti, eikä tehdä niistä liian isoa numeroa.

Tosin Takasen oma pitkän ajan tähtäin on tällä hetkellä vuoden 2020 Tokion olympialaisissa.

– Suomella ei ole vuoden 2004 jälkeen ollut kisapaikkaa miesten skeetissä. 2019 tuleekin olemaan tärkeä vuosi, jotta Suomelle saataisiin hankittua kisapaikka. Ja tietysti pitäisi olla paras Suomen miehistä päästäkseen kisaan.

Takanen aikoo jatkaa uraansa ainakin vuoteen 2024 asti.

Hyvä resepti

Kilpailukaudella Takanen harjoittelee viidestä kymmeneen kertaa viikossa. Jokaiseen päivään kuuluu jotain fyysistä tekemistä. Varsinaisia ampumaharjoituksia kertyy kisa- ja väliviikoista riippuen kahdesta kuuteen viikossa.

– Tälle vuodelle on löytynyt hyvä resepti ja hyviä tuloksia on tullut paljon putkeen. Pyrin pitämään tason yllä ja kehittymään entisestään. Minkään lajin urheilija ei ole koskaan valmis. Koko ajan pitää uskaltaa kehittää toimintaa, tehdä rohkeita ratkaisuja ja tottakai pistää mahdollisimman paljon kiekkoja rikki.

Takasen paras tulos peruskilpailussa on 123 kiekkoa 125 kiekosta. Hän on saavuttanut saman ennätyslukeman kolme kertaa. Tänä vuonna uudistetussa finaalikilpailussa Takanen on osunut 56 kiekkoon 60 kiekosta. Takanen muistelee lämmöllä uransa kohokohtia.

– 2013 oli läpimurtovuoteni. Voitin silloin todella monta kotimaan ranking-kilpailua ja tähän mennessä ainoan yleisen sarjan Suomen mestaruuteni. Vuonna 2014 sijoituin maailmancupissa seitsemänneksi ja pääsin uusimaan finaalipaikasta. Vuoden 2016 opiskelijoiden MM-kisoissa sain henkilökohtaista hopeaa ja joukkueemme voitti maailmanmestaruuden. Ne ovat hienoja muistoja.

Suosittelemme

Tuoreimmat