Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix

Hurjan yleisurheilun dopingtutkimuksen tuloksissa on paljon kysymysmerkkejä: ”Jos se pitää paikkansa, niin luku on järkyttävän suuri”

Tiistaina saksalaisyliopisto Tübingenin ja yhdysvaltalaisen Harvadin lääketieteellisen koulun tutkijat julkaisivat tutkimuksen, jonka mukaan yli 30 prosenttia yleisurheilun vuoden 2011 MM-kisojen urheilijoista olisi käyttänyt urallaan dopingia. Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri Harri Syväsalmi suhtautuu toistaiseksi hyvin skeptisesti tutkimukseen.

urheilu
Wadan juliste
EPA

Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri Harri Syväsalmi suhtautuu hyvin varauksellisesti tiistaina julkaistuun tutkimukseen, jonka mukaan yli 30 prosenttia Daegussa järjestettyjen yleisurheilun vuoden 2011 MM-kisojen urheilijoista on myöntänyt käyttäneensä uransa aikana kiellettyjä aineita.

– Jos tutkimus pitää paikkansa, niin luku on järkyttävän suuri, Syväsalmi sanoo Yle Urheilulle.

Tutkimuksen ympärillä on Syväsalmen mukaan paljon kysymysmerkkejä. Syväsalmen mukaan on olemassa myös aika paljon tutkittua tietoa, joissa ei päädytä nyt julkaistun tutkimuksen tuloksiin.

– Ei tiedä, mitä on kysytty ja miten vastanneet urheilijat ovat mieltäneet kysymyksen, Syväsalmi sanoo tutkimuksesta.

Lisäksi sillä on voinut olla vaikutusta, millä vuosikymmenellä urheilija on kisannut.

– Onko kyseessä urheilijoita, jotka ovat olleet huipulla 90-luvulla. He ovat kenties silloin käyttäneet aineita, jotka on myöhemmin todettu kielletyksi. Esimerkiksi jonkun lääkityksen osalta ei ole ollut erivapauskäytäntöä ja sitten käytäntö on tullut myöhemmin, Syväsalmi pohtii.

Kysymysmerkkinä on myös venäläisurheilijoiden määrä tutkimuksessa.

Viime vuonna selvisi, että Venäjällä on ollut valtiojohtoinen dopingohjelma käytössä jo Sotshin talviolympialaisissa vuonna 2014. Richard McLarenin johtaman tutkimusryhmän mukaan venäläiset yleisurheilijat olivat käyttäneet samanlaista systeemiä jo vuoden 2013 MM-kisoissa.

– Emme tiedä, oliko näin jo siellä Daegussa. Mutta se on mahdollista, koska seuraavissa kisoissa venäläiset urheilijat syyllistyivät kiellettyjen aineiden käyttöön.

Tutkimuksessa nostettiin esiin se, että Arabian mestaruuskisoissa (Pan Arab Games) yli 45 prosenttia urheilijoista myönsi kiellettyjen aineiden käytön. Siitäkään ei voi Syväsalmen mukaan sanoa paljoa.

– Minäkin voisin sanoa yleisellä tasolla, että eri puolilla maailmaa on hyvin eritasoisia dopingkontrollijärjestelmiä, Syväsalmi painottaa.

Tutkimuksen tehneet saksalaisyliopisto Tübingenin ja yhdysvaltalaisen Harvardin lääketieteellisen koulun tutkijat sanoivat, että tutkimuksen julkaiseminen on viivästynyt vuosia.

Tutkijat ovat heidän sanojensa mukaan riidelleet maailman antidopingtoimisto Wadan ja kansainvälisen yleisurheiluliitto IAAF:n kanssa siitä, miten tutkimus julkaistaan.

– Ei se ainakaan siitä johdu, että Wada ei haluaisi tehdä antidopingtyötä. Heidän motiivinsa on ollut kenties sen tyyppinen, että tutkimus ei voi olla luotettava syystä tai toisesta. En tiedä syytä, mutta Wadalla ei ole mitään syytä pimittää oikeaa dopingtietoa, Syväsalmi korostaa.

Lue lisää:

Karmea dopingpommi yleisurheilussa! Yli 30 prosenttia vuoden 2011 MM-kisojen urheilijoista myöntää kiellettyjen aineiden käytön

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat