1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Missä lajissa tämä on mahdollista? - maailmanlistan 124:s vei MM-kullan

Saksan Alexander Wieczerzak vastasi judon MM-kilpailuiden jättiyllätyksestä Budapestissä.

Saksalainen judoka Alexander Wieczerzak Kuva: EPA

Kun urheilijalle osuu oikeanlainen flow-tila, niin kaikki on mahdollista - ainakin judossa. Tämän todisti torstaina Saksan Alexander Wieczerzak, joka vei sensaatiomaisesti miesten alle 81 kilon sarjassa maailmanmestaruuden.

Tuoreimmalla maailmanlistalla 26-vuotias Wieczerzak on vasta sijalla 124. Kun mies on niin fyysisesti kuin henkisesti täydessä tikissä, niin ei tarvitse kunnioittaa nimekkäämpiä vastustajia.

Wieczerzakin turnaus oli lähellä päättyä heti avauskierroksella, mutta jatkoajalla sisukas ja hyväkuntoinen ottelija löysi eväät voittaa kanadalainen Antoine Valois-Fortier. Wieczerzakin itseluottamus kasvoi ottelu ottelulta ja ilman menestyspaineita otellut saksalainen päihitti muun muassa MM-välierissä Rion olympiavoittajan, kivikovan venäläisen Khasan Khalmurzaevin.

Wieczerzak joutui käyttämään päivän aikana kosolti voimavarojaan, sillä hän voitti kuudesta ottelustaan vain yhden ottelun ennen täyttä aikaa, kun MM-finaalissa kaatui toinen sarjan yllättäjä, italialainen Matteo Marconcini. 

Kahtena edelliskaudella Wieczerzak kärsi murtuneesta kylkiluusta, kävi olkapääleikkauksessa ja vioitti lisäksi polvensa nivelsiteet, eikä pystynyt haastamaan Rion kisapaikkajahdissa 81-kiloisissa maansa ykkösnimeä Sven Mareschia.

Wieczerzak on lahjakas judoka, joka juhli junioreiden maailmanmestaruutta alle 73 kilon sarjassa seitsemän vuotta sitten. Tällä kaudella Wieczerzak oli kuitenkin pimittänyt taitavasti nykykuntonsa ja osallistunut vain alemman kategorian kilpailuihin. Hän oli Belgian avoimissa viides ja voitti Euroopan Cupin Celjen osakilpailun kesäkuun lopussa. 

Rion olympiatatamilla nähtiin viime syksynä miesten alle 66 kilon sarjassa Wieczerzakin kaltainen hurmosottelija, kun italialainen Fabio Basile yllätti kaikki tahot viemällä huippuesityksillä yllätyskultaa. Budapestin MM-kisoissa Basilella ei ollut enää "pöljä" judopäivä ja voitot jäivät suurista odotuksista huolimatta enää yhteen.

Neljän kisapäivän jälkeen Japani on rohmunnut kahdeksasta jaossa olleesta judon MM-kullasta peräti viisi.