Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Saksan cupin välieräottelu Werder Bremen - Bayern München
  • Jalkapallon Saksan cup, välieräottelu
  • Jalkapallon Italian cupin välierän Milan - Lazio 2. osaottelu
  • Jalkapallon Italian cupin välieräottelu Milan - Lazio, kuvailutulkkaus
  • Urheiluruutu

Nähdäänkö SM-liigassa mullistava pelillinen murros? - Asiantuntijat vastaavat tähän

Yle Puheen SM-liigan ennakkolähetyksessä otettiin kantaa päivän polttavaan kysymykseen siitä, väistyvätkö yleisön inhokit eli keskialueen trap-miehitys ja viivelähdöt kotimaan pääsarjasta.

urheilu
Tappara juhli
AOP

Kuuntele Yle Puheen SM-liigailta kokonaisuudessaan täältä

Isossa kuvassa jääkiekon pelillinen nopeuttaminen on asia, johon valmentajat haluavat pyrkiä entistä vahvemmin alkavalla SM-liigakaudella. Monet uskovat, että jatkossa nähdään entistä vähemmän keskialueen sumppupuolustamista ja viivelähtöjä.

Ylen Urheilun konkariasiantuntija Kimmo Kuhta nostaa KalPan ja uuden päävalmentajan Sami Kapasen esille.

- KalPa pyrkii varmasti aktiiviseen peliin, kun puikoissa on Sami Kapanen. Tätä joukkue toteutti jo viime kaudella ja nuoren joukkueen fysiikkaa on alettu rakentaa pelitapaa varten. Sami tuntien hän haluaa, että joukkue on kovassa luistelukunnossa, on mahdollisimman urheilullinen ja hyvässä fyysisessä kamppailukunnossa, listaa Kuhta, joka valmentaa HIFK:n B-junioreita tällä kaudella.

Kuhta uskoo, että Kapanen haluaa tuoda omia mausteita viime vuoden KalPaan verratuna, mutta isoa muutosta tuskin tulee. KalPan tuore luotsi puhuu itse koko kentän prässistä ja aktiivisesta kiekosta.

- Pelitempoa olisi tarkoitus saada ylöspäin ja että se kestäisi koko 60 minuuttia. Viime kaudella oli jo paljon hyvää, hyökkäsimme ihan napakasti. Paremmin pitää pystyä pelaamaan myös ilman kiekkoa, mutta isossa kaukalossa nopeaa ja aktiivista peliä ei ole helppo toteuttaa, Kapanen näkee.

MM-kisat avasivat kiekkoväen silmät

Kapasen mukaan kiekkoihmisten silmät ovat viimeistään auenneet viime kevään MM-kisoista, jossa kaikki saivat seurata, miten nopeaa ja aktiivista peliä jokainen maa pelasi. Samin mukaan tällainen pelaaminen ei ole maajoukkueessa mahdollista, ellei sitä ole jalostettu jo seurajoukkueissa.

Ylen Urheilun uusi jääkiekkoasiantuntija Pekka Kangasalusta oli kolme edellistä kautta HIFK:n valmennusremmissä, mutta katsoo ja seuraa jääkiekkoa nyt ulkopuolelta käsin.

- En usko jääkiekon SM-liigan vallankumoukseen. Vähän epäilen, onko Suomessa tietotaitoa pelata nopeata pelaamista. Se vaatii nimittäin paljon, eikä isossa kaukalossa olla heti valmiita fyysisesti siihen.

- Liigassa on paljon pelejä, pitkä kausi, eikä harjoitteluun ole liiemmin aikaa. En usko, että kaikki yrittäjät onnistuvat tässä. Kaikki puhuvat nopeasta ja aktiivisesta pelistä, mutta itse olen vähän skeptinen siihen. Luulen, että "meidän peliä", eli trappia ja viivelähtöjä nähdään edelleen, Kangasalusta linjaa.

"Ilveksellä mahdollisuus nopeaan pelaamiseen"

Kuka sitten onnistuu tässä pelillisessä murroksessa SM-liigassa?

- Tapparalla on takana pitkä kulttuuri ja työtä on tehty määrätietoisesti tämän eteen. Siellä jätkät ovat niin treenattuja ja pelitapa kiveenhakattu. Lisäksi heidän fysiikkansa on auttamattomasti parempi kuin muilla jengeillä, korostaa Kangasalusta.

- Kun Sami Kapasen aisaparina on Marko Tuomainen, joka on tunnettu suoraviivaisena pelaajana, niin KalPa jatkaa myös edelläkävijänä pelin nopeuttamisessa. Itse nostaisin Ilveksen esille harjoitusotteluiden perusteella, kun puhutaan nopeasta pelaamisesta. Siellä on nuoria pelaajia ja kun kuntoa ja jalkojakin löytyy, niin nopeaan peliin on mahdollisuus, uskoo Kangasalusta.

Antti Miettinen häärii HPK:n valmennuksessa vastuuluotsi Antti Pennasen aisaparina.

- Nopeampaa peliä pyrittiin pelaamaan jo viime kaudella. KalPa oli siinä vielä meitä edellä, mutta uskon, että entistä useampi joukkue pelaa tällä tavalla tulevalla liigakaudella. Trendi tulee kuitenkin maailman huippujoukkueiden suunnalta, toteaa Miettinen.

Lue lisää:

Taistellaanko SM-liigassa vain kakkossijasta? – Tapparalla vain muutama vahva haastaja

SM-liigan toimitusjohtajan mukaan seurojen taloustilanne on kohentunut, vaikka osa teki miljoonatappiot

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat