Suora

  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Urheiluruutu
  • Yleisurheilun GP
  • Koripallomaaottelu Suomi - Venäjä
  • Stella Hagelstam haluaa olympiaratsastajaksi ja tehdä edesmenneen äitinsä ylpeäksi
  • Urheiluruutu
  • Koripallomaaottelu Suomi - Venäjä

Lauri Markkasen ympärillä hurja huuma – isäkin muuttaa poikansa mukana Chicagoon: "Monta sopimusta on työn alla"

Pekka Markkanen on yksi niistä, jotka hoitavat NBA-uraansa aloittelevan suomalaisen superlupauksen asioita kentän ulkopuolella.

koripallo
Lauri Markkanen ISLANTI
Lauri Markkanen villitsi Islantia vastaan.Tomi Hänninen

Kun nuori urheilija lyö läpi, ympäriltä löytyy nopeasti hännystelijöitä, jotka kuiskuttelevat korvaan rahakkaista sponsorisopimuksista ja kutsuvat kaikenlaisiin kissanristiäisiin.

Koripallotähti Lauri Markkasen, 20, ympärillä on pieni ja tiivis ryhmä, joka hoitaa nuoren pelaajan asioita ja pitää hännystelijät loitolla. Yksi Markkasen asioidenhoitajista on Pekka Markkanen.

– Pyrimme hoitamaan asiat niin, että Lauri saisi keskittyä pelaamiseen ja harjoittelemiseen. Muut hoitavat näitä käytännön asioita, Pekka Markkanen sanoo.

– Sehän on yksi suurimmista syistä, miksi lähden sinne Jenkkeihin ensi talveksi mukaan, että Lauri saisi keskittyä pelaamiseen. Minä hoidan niitä juoksevia asioita.

Isä-Markkanen muuttaa syyskuun lopulla Chicagoon, jossa hän aikoo viettää Laurin ensimmäisen NBA-vuoden. Markkaset asuvat kuitenkin eri asunnoissa.

Lauri Markkasen pelaaja-agentti Michael Lelchitski on yksi nuoren pelaajan lähipiirin jäsenistä, muut Pekka Markkanen pitää salaisuutena.

Ensimmäinen suuri sponsorisopimus tehty

Lauri Markkasen kesä on ollut melkoista pyöritystä. Kesäkuussa hänet varattiin NBA:han koko tilaisuuden seitsemäntenä, minkä jälkeen nuoren superlupauksen taustajoukkojen puhelin on soinut tiuhaan.

Pekka Markkanen.
Pekka MarkkanenJuhopekka Pietilä / Yle

Heinäkuussa julkistettiin iso sponsorisopimus urheilujätti Niken kanssa. Sopimuksen suuruutta ei kerrottu julkisuuteen, mutta todennäköisesti puhutaan miljoonista dollareista.

– Se sopimus on hoidettu Jenkkien päässä. Minulla ei ole siinä asiassa osaa eikä arpaa. Se on ainoa iso sopimus, joka on klousattu loppuun asti, Pekka Markkanen kertoo.

– Monta sopimusta on työn alla tällä hetkellä. Julkaisemme niitä, kun sen aika on.

Pelkkä NBA-tulokassopimus Chicago Bullsin kanssa tuo Lauri Markkasen taskuun 2,84 miljoonaa euroa. Kun siihen lyö päälle tukun sponsorisopimuksia, nuori tähti tekee melkoisen tilin jo ensimmäisellä kaudellaan ammattilaisena.

– Laurilla on lopullinen päätäntävalta näissä asioissa. Hän haluaa, että ne ovat sellaisia yhteistyökumppaneita, jotka ovat hänen imagolleen mieleisiä myös.

Loistava EM-turnaus nostaa markkina-arvoa

Ylen Lauri Markkanen -dokumentissa näytetään, kuinka nuori huippulupaus kirjoittaa nimmarinsa lukemattomia kertoja faneille jaettaviin kortteihin. Lauri sanoo, että onhan tämäkin ihan mukavaa, tavallaan, mutta ilmeestä näkee, että käsi alkaa jo vähän puutua.

Markkanen sai kesäkuun varaustilaisuudessa esimakua siitä, mikä häntä Pohjois-Amerikassa odottaa. NBA on show, jonka tähdet ovat paljon esillä ja edustamassa.

New Yorkin draft-pyörityksen jälkeen Markkanen sai viettää kesää Suomessa melko rauhassa.

– Lauri ei ole hirveästi joutunut kiertämään eri tapahtumissa, muuta kuin niissä, mitä nyt on maajoukkueen kanssa ollut. Olemme päättäneet niin, etten puutu siihen, kun Lauri on maajoukkueen matkassa. He hoitavat keskenään omat asiansa, enkä häiritse Lauria tai muuta porukkaa näillä meidän omilla asioilla. Niiden aika tulee näiden pelien jälkeen, Pekka Markkanen sanoo.

Markkanen fanit
Suomalaisfanit ovat ottaneet Lauri Markkasen omakseen.Tomi Hänninen

Viime viikon ajan Lauri Markkanen on ollut otsikoissa vielä enemmän kuin NBA:n draft-viikolla. Nuori koripalloilija on noussut koko kansan huulille EM-kotikisojen alkusarjan suorituksillaan. Suomi voitti Helsingissä pelatussa alkulohkossa neljä ottelua viidestä ja Markkanen oli joukkueen paras pistemies.

Seuraavaksi turnaus jatkuu Turkin Istanbulissa, jossa Susijengi kohtaa neljännesvälierässä Italian lauantaina. Menestys EM-turnauksessa nostaa varmasti Markkasen markkina-arvoa.

– Me olemme vasta alkutekijöissä Laurin kanssa, hän on vasta lyömässä läpi. En halua puhua bisneksistä yksityiskohtaisesti, ne eivät ole julkisia asioita ollenkaan.

Markkanen on viikon aikana todistanut, että hän pystyy pelaamaan huipputasolla Euroopan parhaita vastaan. Lokakuussa häntä odottaa vielä moninkertaisesti suurempi haaste, kun NBA alkaa. Sen vuoksi isä Pekka Markkanen ei matkusta Istanbuliin seuraamaan Susijengin otteita.

– Täytyy valmistella täällä Suomen päässä asiat kuntoon, että pystyn lähtemään Jenkkeihin tämän kuun lopussa. Nyt on niin monta asiaa hoidettuna, ettei se sovi aikatauluihin tällä hetkellä.

EM-kisojen neljännesvälierä Suomi–Italia lauantaina. Suora lähetys TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheessa klo 18.15 alkaen.

Lue myös:

Asiantuntija Susijengin murheellisesta tappiosaldosta Italiaa vastaan: Lauri Markkanen on nyt merkittävä etu

Markkasen tilastot häkellyttävät koko EM-kisoissa – myös Koponen ja Koivisto eliittijoukossa!

Espanjalaislehti hehkuttaa Markkasta - "Lapsenkasvoinen Pau Gasol"

Lauri Markkanen ei pelannut koulussa koripalloa - Cooperin testit ja yksipuolinen lajiopetus romukopassa

Markkanen pyysi lentolupaa – Katso hurja donkki!

Markkasta odottaa EM-kisojen jälkeen uran kovin haaste – "Vielä ei ole löytynyt tasoa, jolla hän ei olisi pärjännyt"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat