Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

SM-liigan puhutuimmassa joukkueessa vauhti ja vapaudet lupailevat viihdettä – "Muutos on radikaali ja poikkeuksellisenkin suuri"

KalPan peleissä saattaa räiskyä molemmissa kenttäpäädyissä, mutta päävalmentaja Sami Kapanen aikoo luottaa valittuun tiehen.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Eetu Luostarinen, KalPan maalintekijä
Eetu Luostarinen, KalPan maalintekijä Tomi Hänninen

KUOPIO. KalPan huoltaja Esko Rautamäki kehuu keränneensä kesällä mustikoita yli 40 litraa. Elokuun lopussakin vielä pari ämpäriä täyteen. Vaikka näitä marjoja tuskin popsitaan KalPan aamupuurossa, tarvitsee uusiutunut joukkue varmasti oman aimoannoksensa C-vitamiinia.

- Me halutaan olla paineistava joukkue, aktiivinen joukkue, mutta järki mukaan! päävalmentaja Sami Kapanen karjuu jäällä.

Ärhäkkä pillin vihellys käynnistää harjoituksen uudestaan. Viisikollinen veljmiehiä säntää hiomaan riistonjälkeistä vastahyökkäyspelaamista.

Muutos ja murros vilisee puheessa

- Muutos on radikaali ja poikkeuksellisenkin suuri, Kapanen kuvailee harjoitusten jälkeen joukkueen lähtötilannetta.

Pitkäaikaisen omistajan, mutta tuoreen päävalmentajan puheessa vilisee usein sanat muutos ja murros.

- Mielestäni näin vahvaan murrokseen on hyvä lähteä ajamaan uusia asioita sisään. Jos menneen kauden ryhmä olisi jatkanut, se olisi voinut olla asteen vaikeampaa, hän jatkaa.

Murrosta ja muutosta. Halli on kuitenkin Kuopiossa edelleen samalla paikalla kuin viime keväänäkin. Tai nimi on muuttunut. Sponsori on pudonnut pois ja nostalginen Niiralan monttu on virallistettu KalPan kotipyhätön nimeksi.

Mutta tätä Kapanen ei tietenkään tarkoita. Liigavalmentajauraansa aloittavalla ex-NHL-pelaajalla on ollut vahva näkemys siitä, mihin suuntaan jääkiekko on menossa ja tässä KalPa haluaa olla SM-liigassa edelläkävijä.

Kohti aktiivisempaa peliä

Syksyn sana SM-liigassa on aktiivisuus. Trap-pelaaminen on poissa muodista. Nyt pitää olla kiekottomana entistä aktiivisempi. Puolustaa eteenpäin, eikä jäädä passiiviseen muotoon 1-2-2 tai 1-4. Kun kiekko saadaan, hyökkäys käynnistyy nopeasti.

- Luulen, että aika monella silmät ovat auenneet viime kevään MM-kisoista. Miten aktiivisesti moni joukkue siellä pelasi, varsinkin Ruotsi, pisti omaan silmään, Kapanen sanoo.

Omaan näkemykseensä Kapanen sai myös vahvistusta, kun KalPa pelasi viime kaudella CHL-otteluita Djurgårdenia ja Skellefteåta vastaan.

- Ne olivat vauhdikkaita pelejä. Se pelityyli on miellyttävä ja samalla haastava. Saa mennä, mutta luovuus pääsee esiin, Kapanen perustelee.

- Ja haluamme viedä erityisesti nuoria kohti kansainvälisiä pelejä. Mitä paremmin pystymme toteuttamaan koko kentän prässiä, sitä nopeammin nuoret ovat valmiita kansainvälisiin peleihin, hän painottaa.

Ja nuoria KalPassa riittää. KalPan viime kevään hopearyhmästä on puolet poissa. Kaksi kentällistä niitä pelaajia, jotka pelasivat viime keväänä isoimmat minuutit ja keräsivät isoimmat pisteet. Nyt savolaisjoukkue on liigan nuorin ja kokemattomin.

Varsinkin keskikaistalla Joni Ikosella, 18, Eetu Luostarisella, 19 ja Balasz Sebökillä, 22 on tilaa ottaa suurta roolia. Myös Columbukseen toisella kierroksella varattu ranskalaishyökkääjä Alexander Texier, 17, halusi tulla KalPaan kehittymään.

Hengähtää ei voi hetkeksikään

Kova vaatimustaso ja työnteon kulttuuri ovat olleet KalPassa arkipäivää Pekka Virran ajoista lähtien. Sen tietää nykyryhmän tervaskanto, kapteeni ja nuoren ryhmän kokenein liigapeluri Tommi Jokinen, 28.

- Mutta nyt vaatimustaso on noussut luistelussa. Ei voi oikeastaan hengähtää hetkeksikään. Syötön jälkeen pitää olla heti aktiivinen ja joka paikkaan tehdä se jalkatyö, Tommi Jokinen kuvaa KalPan uutta nahanluontia.

- Se on fyysisesti ja varsinkin henkisesti vaativaa, kun pelaajan pitäisi saada itseään käskytettyä, Kapanenkin muistuttaa.

Jo viime kaudella KalPan A-nuoret pelasivat Tommi Miettisen johdolla sellaista peliä, joka on nyt edustusjoukkueen tähtäimessä. Se on Kapasen mukaan laskelmoitua, jotta nuorten olisi KalPassa helpompi nousta miesten peleihin.

Nyt tarvitaan hermoja

Harjoitusotteluissa ja CHL-peleissä KalPan otteet ailahtelivat rajusti. Paras esimerkki oli ottelu, jossa KalPa nousi Malmöä vastaan 1-4-tappioasemasta lopulta 6-4-voittoon.

- Meidän peli voi olla vielä sellaista run and gun -tyyppistä. Maalipaikkoja tulee molempiin päihin. Mutta tämä tie on valittu. Se on pitkä, mutta se vie eteenpäin, Kapanen toteaa.

Päävalmentaja kylläkin myöntää olevansa kärsimätön ja malttamaton. Nyt hermoja tarvitaan. Kun viime keväänä Kuopio tanssi ja soi finaalihurmiossa, niin sellaisen helposti odottaa toistuvan, vaikkei se tässä tapauksessa realismia olisikaan.

- Vaikka muutosta on tullut, niin tulosta pitää saada aikaan. Tavalla tai toisella ne voitotkin pitää pystyä luomaan, Kapanen muistuttaa.

Lue myös

KalPalle iso takaisku liigakauden kynnyksellä: Kai Kantola joutumassa pitkälle sairauslomalle

Kommentti: SM-liiga tarvitsee vauhdikkaan vallankumouksen, mutta mitä se vaatii?

Nähdäänkö SM-liigassa mullistava pelillinen murros? - Asiantuntijat vastaavat tähän

Taistellaanko SM-liigassa vain kakkossijasta? – Tapparalla vain muutama vahva haastaja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat