1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. koripallo

"Toiset puhuvat uhrauksista, Laurille harjoittelu on elämäntapa" – nämä miehet koulivat Markkasesta suomikoriksen suurimman lupauksen

Valmentajakolmikko Jussi Hirvonen, Antti Koskelainen ja Hanno Möttölä. Heidän opissaan Lauri Markkanen kasvoi kahdessa vuodessa huippulahjakkuudesta maailman mittakaavan superlupaukseksi.

Kuva: Tomi Hänninen

Koripallon EM-kisojen Helsingin A-lohko on ottelua vaille purkissa. Suomen maajoukkueen asuttaman hotellin yhdeksännen kerroksen lounge-tiloissa istuu kaksi hiljaista miestä. Ja mitä sitä turhia höpisemään, jos on tehnyt jo vuosia lähes päivittäin yhdessä töitä.

213-senttinen Lauri Markkanen on Suomen koripallon uusin tähti ja kirkkain lupaus. Jo vuosikymmeniä maajoukkueen mukana ollut fysiikkavalmentaja Jussi Hirvonen näyttää 20-vuotiaan hujopin vieressä pieneltä. Hänen panoksensa suomalaisen koripallon supertähden kehityksessä on kuitenkin ollut erittäin suuri.

- Lauri oli kolmetoista, kun tuli ensimmäistä kertaa koripalloliiton leireille. Ihan pieni poika vasta. Mutta tiesin, että Laurilla on hyvä tausta, että hän on loistava lahjakkuus tulla huippukoripalloilijaksi, Hirvonen muistelee parivaljakon ensimmäistä tapaamista seitsemän vuotta sitten. Pitkään maajoukkueessa töitä tehnyt valmentaja oli treenannut aikanaan myös Laurin isää Pekka Markkasta.

- Eihän sitä tietenkään etukäteen koskaan sataprosenttisesti tiedä, että mitä tapahtuu, miten kehittyy. Mutta kyllä Laurin kohdalla odotukset olivat ihan alusta saakka todella korkealla.

Siitä alkoi parivaljakon yhteinen taival. Kesäisin harjoiteltiin nuorisomaajoukkeleiritysten yhteydessä. Ja kun Markkanen siirtyi vuonna 2014 Mäkelänrinteen urheilulukioon, alkoi kaksikko treenata yhdessä kuusi kertaa viikossa.

- Jussi on varmaan se ihminen, joka kaikista parhaiten tietää, miten mun kroppa toimii. Hän tekee mulle henkilökohtaiset harjoitteet, ja nyt kisojen ajankin joka päivä me mennään yhdessä punttisalille lajiharjoitusten jälkeen, Markkanen itse kertoo.

- Kyllä hänellä on ollut todella suuri merkitys uralleni.

Harjoituspari. Lauri Markkanen ja Jussi Hirvonen. Kuva: Yle

Helsinki Basketball Academy, HBA Märsky

Jyväskylän junioriaikojen jälkeen Markkasen kehityksessä suurimmat harppaukset otettiin juuri kahtena Helsingin lukiovuotena, Mäkelänrinteen kentillä ja punttisaleilla.

- Hirvosen Jussille pitää antaa äärettömän paljon tunnustusta päivittäisestä työstä. Lisäksi Antti Koskelainen ja Hanno Möttölä – he ovat se kolmikko, jotka ovat tämän työn tehneet siellä taustalla, Suomen maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann kuvailee Matkalla supertähdeksi -dokumentissa Helsingin koripalloakatemian valmentajakolmikkoa.

Jyväskylästä pääkaupunkiin lukion toiselle luokalle siirtyvä Markkanen oli nuorisomaajoukkueissakin valmentavalle Koskelaiselle jo entuudestaan tuttu kaveri.

- Aranpuoleinen, pitkäjänteinen, näytti koripalloilijalta. Silloin toki teki vielä tiukkaa, että Lauri jaksoi viikon leirin kaikki harjoitteet vetää läpi, HBA Märskyn päävalmentaja Koskelainen muistelee ihka ensimmäistä tapaamista.

- Toisaalta muistan Dettmannin Henkan niiltä ajoilta myös. Hän sanoi jo silloin, että taitaa joutua valmentamaan vielä yhtä Markkasta maajoukkueessa.

Ja niin kävi. Dettmann luotsasi ensin 1990-luvun alussa koripallomaajoukkueessa Pekkaa, ja nyt on poika-Markkasen vuoro.

Lauri Markkasen vanhemmista sekä isä Pekka että äiti Riikka ovat esiintyneet koripallossa maajoukkuetasolla. Kuva: AOP

Sekä Suomen pienistä koripallopiireistä että toisaalta loistavasta valmennuslaadun keskittymisestä kertoo se, että myös Jussi Hirvonen on valmentanut Markkasia kahdessa sukupolvessa – ja tietysti myös Suomen historian ensimmäistä NBA-pelajaajaa Möttölää.

- Hirvonen edustaa yli 40 vuoden valmentajakokemusta maailman absoluuttisella huipulla, omalla erikoisalallaan fysiikkavalmennuksessa. Se kokemus, mitä hän päivittäin näiden nuorten pelaajien parissa jakaa, on kyllä kullan arvoista, Koskelainen toteaa Mäkelänrinteen valmentajakollegastaan.

- Jussi on tinkimätön valmentaja, 24 tuntia vuorokaudessa, 7 päivää viikossa. Jos joku haluaa lähteä treenaamaan, niin Jussi on aina ensimmäisenä jonossa lähdössä mukaan.

Tuttu näky HBA-ajoilta: Jussi Hirvonen, Hanno Möttölä ja Antti Koskelainen seuraavat silmä tarkkana Lauri Markkasen suoritusta. Kuva: Yle

Oman pelaajauransa viitisen vuotta sitten lopettanut Hanno Möttölä pystyi puolestaan Mäkelänrinteessä tarjoamaan Markkaselle harvinaislaatuisia neuvoja ja oppeja suoraan huippu-urheilun huipulta.

- Tietysti isona pelaajana oli luontevaa, että lähdettiin Laurin kanssa harjoittelemaan korin läheisyydessä hyökkäyspään asioita. Lauri itsekin myönsi tänne tullessaan, että ne ovat hakusessa. Hän ei paljon Jyväkslyän juniorivuosina ja divarissa ollut palloa korin alle pyytänyt, Möttölä naurahtaa.

- Hirveä halu hänellä oli harjoitella, halu tulla paremmaksi. Jos jokin ei onnistunut, hän jatkoi sen hiomista omalla ajallaan.

Amerikan yliopistosarja NCAA:n, kivenkovan NBA:n ja Euroopan huippusarjat kokeneen Möttölän mielestä pelitaito ja fyysiset ominaisuudet eivät edes ole 213-senttisen Markkasen suurin vahvuus.

- Melkein uskaltaisin väittää, että vieläkin kovempi lahjakkuus löytyy häneltä korvien välistä. Ei se, että hän on kylmähermoinen ottelun viime hetkillä, vaan se halu harjoitella ja tulla hyväksi. Kaikki haluavat voittaa, mutta kuinka moni on oikeasti valmis?, Möttölä kysyy.

- Toiset kutsuvat niitä valintoja uhrauksiksi. Laurille se on elämäntapa.

HBA Märskyssä ja Suomen uorisomaajoukkeissa valmentava Hanno Möttölä pelasi omalla urallaan yhteensä 162 maaottelua. NBA:ssa 209-senttinen iso laitahyökkääjä tahkosi kaudet 2000-2002 Atlanta Hawksin paidassa. Kuva: AOP

Terveisiä Teppo Nummiselta

Hirvonen allerkijoittaa Möttölän puheet Markkasen harjoittelumotivaatiosta. Vuodessa NBA:n kärkivaraukseksi ja miesten maajoukkueen ykköstähdeksi nousseella huippulupauksella oli sama polte silmissä jo nuorena.

- Lauri on ihmisenä ihan sama nyt, kuin mitä hän oli silloin. Päivittäisessä harjoittelussa Mäkelänrinteessä Lauri oli aina keulassa. Hän vetää kaikki harjoitteet ensimmäisenä, muut tulevat perässä. Siinä jo näki, että miehellä on kova tahto päästä huipulle. Se on ehkä tapahtunut vähän nopeammin, mitä on uskottu ja odotettu, Hirvonen pohtii.

- Huipulle on vielä pitkä matka, Markkanen keskeyttää.

- Huippua ei varmaan koskaan tavoitakaaan. Aina on jotain uutta saavutettavaa, Hirvonen komppaa suojattiaan.

Lauri Markkanen donkkaa EM-kisoissa Islantia vastaan. Syksyllä 20-vuotias yrittää samaa maailman kovimmassa koripallosarjassa NBA:ssa. Kuva: Tomi Hänninen

Hirvonen on vuosikymmenten aikana harjoitellut lukuisten suomalaisten huippulupausten kanssa yleisurheilusta jääkiekkoon ja koripalloon. Mutta löytyykö valmentajavelhon treenattavien joukosta Markkaseen verrattavaa luonnonlahjakkuutta?

- Voin sanoa, että niitäkin on ollut paljon. Mutta yksi näistä valmennettavista ja läheisistä henkilöistä on lähetellyt onnitteluviestejä nyt EM-peleistä: Teppo Numminen. Hän oli samanlainen valmennettava kuin Lauri.

Kiekkolegenda Numminen pelasi urallaan peräti 20 kautta NHL:ssä ja saavutti Leijona-paidassa muun muassa kolme olympiamitalia. Suomikiekon "teräsmieheen" verrattuna Markkasen matka on vasta alussa.

- Ihan makea fiilis tulla verratuksi kyllä Nummiseen. Puhutaan aika kovasta kaverista kuitenkin. Yritetään päästä samaan – vaikka onhan meillä jo yksi "teräsmies" tässäkin maajoukkueessa, Markkanen naurahtaa viitaten tätä kirjoittaessa 209 maaottelua Suomen paidassa pelanneeseen Tuukka Kottiin.

NBA-tähteys odottaa

Lauri Markkanen pelaa NBA:n debyyttikaudellaan Bullsin paidassa numero 24. Kuva: Chicago Bulls, NBA

Mäkelänrinne, Helsinki ja Suomi jäivät taakse jo vuosi sitten, kun Markkanen suuntasi Yhdysvaltoihin Arizonan NCAA-joukkueeseen. Huikea kausi Amerikassa huipentui NBA:n varaustilaisuuteen, jossa laitahyökkääjä varattiin suomalaisittain historiallisesti seitsemäntenä.

NBA-kausi alkaa lokakuussa legendaarisen Chicago Bullsin paidassa. Mutta miten Laurin ja Jussin yhteistyö jatkuu, kun harjoituspartnereiden välissä on Atlantti ja yli 7 000 kilometriä.

- Varmasti jatkuu. Viimeistään aina kesäisin. Sitä mitä kerkesin nähdä, niin Chicagossa tehdään onneksi paljon samoja asioita fysiikkaharjoittelussa mitä tehtiin Märskyssäkin, Markkanen vakuuttaa.

- Minähän olen aina käyettävissä. Laurin käytettävissä. Nämä nykyajan yhteydenpitovälineet pitävät onneksi välimatkat lyhyinä. Mitään suuria katkoksia ei tule. Jos tulee jotain kysymyksiä ja jotain ongelmia, niin sitten ainakin jutellaan, Hirvonen puolestaan lupaa.

Haastattelu on ohi. Markkanen ja Hirvonen nousevat ylös, kättelevät toimittajan nopeasti ja häviävät Susijengin omiin tiloihin.

Mitäpä sitä turhia höpisemään. On jo kiire treenaamaan illan ottelua varten.