Lauri Markkasen dominointi EM-kisoissa päättyi täyteen sulamiseen: ”On se huuma mitä tahansa, niin Koponen on Suomen paras pelaaja”

Lauri Markkanen pelasi vaisusti EM-neljännesvälierässä Italiaa vastaan, mutta Petteri Koponen osoitti jälleen kykynsä tiukoilla hetkillä.

Kuva: Lehtikuva

Lauri Markkasen ympärillä pyörivään huumaan tuli pieni kolaus Suomeksi viimeiseksi EM-kisojen otteluksi jääneessä Italia-neljännesvälierissä.

Pitkin viikkoa Helsingissä järjestetyissä alkulohkopeleissä Markkanen tykitti jatkuvasti komeita suorituksia, mutta Suomen 57–70 –tappioon päättyneessä ratkaisuottelussa suurlupaus jäi vain neljään pisteeseen.

NBA-huippujen tahtiin tuhoja EM-turnauksessa ennen Italia-peliä tehnyt Markkanen upotti reilussa 20 minuutissa vain kaksi kuudesta pelitilanneheitostaan. Levypalloja kertyi vain kolme. Plusmiinustilastoksi kirjattiin -11.

Yle Urheilun asiantuntijoiden Pekka Salmisen ja Ray Ailuksen mukaan Italian valmennusjohto oli tehnyt työnsä Markkasen kohdalla hyvin.

– Päävalmentaja Ettore Messinalle hatunnosto. Se oli mieletön suoritus, Salminen hehkutti valmentajalegendaa, joka on nauttinut viime vuodet palkkaa myös apuvalmentajana yhdessä parhaista NBA-organisaatioista San Antonio Spursissa.

Ailus korosti, että Markkanen ei pystynyt Helsingin alkulohkopelien tapaan haastamaan vastustajiaan yksi vastaan yksi –peleissä.

– Italian valmennusjohto sanoi ennen ottelua, että he pyrkivät pitämään Markkasen ja Koposen ilman palloa niin pitkään kuin pystyvät. Markkasen kanssa he onnistuivat siinä lähelle täydellisyyttä, Ailus totesi.

Salminen kehui Markkasen ensimmäistä arvokisaturnausta aikuisten tasolla fantastiseksi, mutta 20-vuotiaalle pelaajalle jää myös kehitettävää.

– Hänen täytyy totta kai tottua pelaamaan tällä tavalla, että joka päivä pelataan ja vielä matkustetaan. Siinä on Laurilla kasvamisen paikka, Salminen painotti.

Salminen hehkutti Italia-ottelun jälkeen Suomen pitkäaikaista johtotähteä Petteri Koposta. Olkapäävamman takia kesällä maajoukkueesta sivussa olllut Koponen oli Italia-ottelussa Suomen paras pistemies 13 pisteellään.

– Petteri meinasi nostaa yksin Suomen peliin. Hänellä oli omat vaikeutensa, kun hänet oli merkitty Laurin tavoin. Hänen oli todella vaikea pelata. Petteriä kohti hyökättiin ja hänet pakotettiin puolustamaan, Salminen painotti.

Salminen painottaakin, että Koponen on edelleen suomalaispelaajien vertailussa paras.

 – Petteriä runtattiin vähän, mutta hän oli Suomen paras pelaaja tässäkin pelissä. On se huuma mitä tahansa ja missä tahansa, niin Petteri Koponen on Suomen paras pelaaja tällä hetkellä, Salminen päätti.

Lue lisää: