Suora

  • Rakkauden ja särkyneiden unelmien korut
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Ruumis matkalaukussa

Näin Suomeen syntyi uusi urheilun supertähti – katso Lauri Markkasen uskomattomimmat suoritukset EM-kisoissa!

Lauri Markkanen nousi koko Suomen kansan huulille hulppeilla suorituksillaan koripallon EM-kisoissa. Katso 20-vuotiaan supertähden parhaat palat koko turnauksesta!

urheilu

1

Lauri Markkanen

Järisyttävä startti Ranskaa vastaan

Lauri Markkanen aloitti tiensä suomalaisten tietoisuteen hurjalla esityksellä uransa ensimmäisessä aikuisten arvokisaottelussaan. Hän pääsi Ranskaa vastaan kentälle alkuun hyvin säästeliäästi, mutta loppua kohden tahti kiihtyi.

Markkanen johdatti 22 pisteellään Suomen 86–84 jatkoaikavoittoon. Ranska on yksi koripallon suurmaista, joten voittoa voi pitää yhtenä Suomen koripallohistorian suurimmista.

Arvostettu ranskalainen urheilulehti L'Equipe hehkutti ottelun jälkeen Markkasta "suureksi vaaleaksi."

- En ota tähteydestä lisäpaineita. Aina on paineita, kun pelaa korista, Markkanen totesi ottelun jälkeen kuin vanha tekijä.

- Paineet ovat osa tätä lajia. Ja rakastan sitä. Se antaa lisämotivaatiota, nuori tähti sanoi itsevarmana.

2

Lauri Markkanen loukkaantui.JPG
Lauri Markkasen kauhunhetket

Lauri Markkasen kauhunhetket

Suomen ratkaisupelaajaksi nousseen Lauri Markkasen hieno turnaus oli loppua lyhyeen. Lauantain Slovenia-ottelun loppuhetkillä Susijengi haki tasoitusta ja pallo pelattiin Markkaselle. Nuoren tähden nilkka vääntyi heiton alastulossa. Markkanen kaatui irvistäen kentän pintaan, mikä hiljensi täyden areenan. Hetken aikaa näytti todella pahalta, kun Markkanen nilkutti kentältä pois.

Markkanen, 20, käveli kuitenkin lauantai-iltana hallilta pois omin jaloin.

– En pysty ennustamaan sitä nyt. En ole lääkäri, päävalmentaja Henrik Dettmann kommentoi ottelun jälkeen.

3

Lauri Markkanen
Markkasen donkki Puolaa vastaan

Nilkka ok? Nilkka ok!

Kotiyleisön helpotukseksi Markkanen pystyi pelaamaan sunnuntaina Puolaa vastaan. Hyvin nopeasti selvisi, että nilkka oli riittävän hyvässä kunnossa, kun Markkanen räjäytti areenan donkillaan.

Markkanen aloitti ottelun erinomaisesti päästyään kentälle vaihtopenkiltä avausneljänneksellä. Mikko Koivisto hämäsi heittävänsä vastahyökkäyksessä, mutta syöttikin niin kutsutun alley-oopin Markkaselle, joka löi pallon alaspäin koriin.

4

Lauri Markkanen donkkaa.
Markkanen Puola-ottelun loppuhetkillä

Markkasen johdolla voittoon, jonka ei pitänyt olla mahdollinen

Susijengi teki Puolaa vastaan mahdottomasta mahdollisen. Suomi kuroi kahdeksan pisteen tappio-aseman umpeen alle minuutissa. Koripalloanalyytikko Mika Honkasalon mukaan todennäköisyys Suomen voittoon oli "korkeintaan muutama yritys tuhannesta".

Ottelun ikimuistoisin hetki oli Markkasen tasoitus aivan varsinaisen peliajan lopussa. Markkanen katkaisi Puolan sivurajaheiton, ampaisi toiseen päähän ja tasoitti ottelun. Kahdella jatkoajalla nähtiin varsinainen Markkas-show, jonka parhaat palat eivät jätä ketään kylmäksi.

– Lauri oli Puola-ottelun jälkeen ihan ok. Slovenia-matsin jälkeen hän ei ollut kovinkaan ok. Siinä meillä kävi monella tapaa hyvä tuuri. nnen Puola-ottelun alkua oli epävarmaa, pystyykö Lauri pelaamaan. Päätös oli lopulta Laurin oma ja voimme varmaan kaikki olla onnellisia, että Lauri pelasi, Susijengin lääkäri Aleksi Kallioniemi kertoi.

5

Lauri Markkanen
Lauri Markkanen pyysi lentolupaa koripallon EM-kisojen ottelussa Kreikkaa vastaan.

Pyysi lentolupaa kesken hurmiollisen Kreikka-ottelun

Kreikkaa vastaan kolmannella jaksolla Lauri Markkanen vavisutti huolella korirautaa, kun hän donkkasi palloa voimalla alaspäin. Markkanen vei vei donkillaan Suomen jo ottelussa peräti 20 pisteen johtoon.

6

Kreikan Thanasis Antetokounmpo repii Lauri Markkasta paidasta.

Kreikka rappasi rumasti Markkasta epätoivoisesti viime hetkillä

Markkanen ei säilynyt kuitenkaan täysin ilman kolhuja Kreikka-ottelussa. Kreikka viritteli viimeisellä jaksolla vielä kaukaa takaa kirin. Viimeistä edellisellä minuutilla Suomen johto oli kutistunut enää kuuteen pisteeseen.

Markkanen oli nousemassa donkkiiin, mutta kreikkalaiset Thanasis Antetokounmpo ja Nikos Pappas repivät vielä epäurheilijamaisesti Markkasen kentän pintaan.

Suomen supertähti mätkähti rajusti kentän pintaan. Se sai Helsingin areenan katsojien lisäksi kuumaksi myös Yle Urheilun asiantuntijan Pekka Salmisen.

- Lauria on otettu koko ajan kovaa. Harjoituskaudella se oli oikeastaan vielä hirveämpää, kun häntä lyötiin oikein kunnolla. Tämä viimeisin temppu ylitti kuitenkin kaikki törkeyden rajat, linjaa Yle Urheilun asiantuntija Pekka Salminen.

- Siitä olisi pitänyt heittää mies ulos.

7

Lauri Markkanen
Lauri Markkanen donkkasi Italiaa vastaan.

Raivosa donkki jäi viimeiseksi urotyöksi

Istanbulin EM-neljännesvälierässä Italiaa vastaan Markkanen ei enää kyennyt yhtä moneen järisyttävään suoritukseen kuin Helsingin peleissä. Yli 20 pisteen keskiarvolla aiemmin turnauksessa tuhoja tehnyt Markkanen jäi Italia-tappiossa vain neljään pisteeseen.

Hänen toinen korinsa oli kuitenkin sitä komeampi. Markkanen pystyi Jamar Wilsonin kanssa puhkomaan Italian vaihtavan pallonskriinipuolustuksen näyttävästi viimeisen jakson puolivälissä.

Markkanen löi pallon raivollla korirenkaan läpi ja yritti nostaa Suomen vielä viimeiseen kiriin, mutta loppulukemat kirjattiin Italialle 57–70.

Vaisut otteet herättivät paljon ihmetystä.

– Hänen täytyy totta kai tottua pelaamaan tällä tavalla, että joka päivä pelataan ja vielä matkustetaan. Siinä on Laurilla kasvamisen paikka, Ylen asiantuntija Pekka Salminen painotti.

Chicagolainen NBA-asiantuntija Stephen Noh näki Markkasen vaisuuden syyksi Susijengin valmentajien väärän pelitaktiikan.

– Tapa, jolla Suomen valmennus käytti Markkasta, oli irvikuva. Kun saadaan vihdoin edun pick and rollista, niin Markkanen vaihdetaan pois kentältä, Noh lyttäsi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme