Suora

  • Urheiluruutu

Kaikkien osapuolien voitto KOK:n, Pariisin ja Los Angelesin tavoitteena

Kansainvälinen olympiakomitea kokoontuu tällä viikolla päättämään vuosien 2024 ja 2028 kesäolympialaisten isännyyksistä, joihin kiinnostuksensa ovat ilmaisseet vain Los Angeles ja Pariisi.

olympialaiset
Pariisi haluaa järjestää vuoden 2024 olympiakisat.
Pariisi haluaa järjestää vuoden 2024 olympiakisat.EPA

Heinäkuussa julkisuuteen tulleiden suunnitelmien mukaan Pariisi järjestäisi vuoden 2024 ja Los Angeles 2028 olympialaiset. Isännyyksiä ei ole vielä vahvistettu, mutta Kansainvälinen olympiakomiteakin on tietoinen kolmikantasopimuksen tarjoamista mahdollisuuksista.

- Vuosien 2024 ja 2028 olympialaisten jakaminen samaan aikaan olisi kultainen tilaisuus KOK:lle, Pariisille ja Los Angelesille. Emme suhtaudu tilanteeseen kevyesti, KOK:n verkkosivuilla kirjoitetaan.

- Tästä hyötyisivät molemmat kaupungit, ja se vahvistaisi olympialaiset yhdentoista vuoden ajaksi, sivustolla jatketaan.

Kesän aikana kolmen eri tahon välille syntyi yhteisymmärrys siitä, missä järjestyksessä isännyydet kannattaisi jakaa. Los Angelesin ottaessa vuoden 2028 olympialaiset, Pariisi saisi omansa neljä vuotta aiemmin. Samalla Pariisi voi viettää vuoden 1924 olympialaistensa satavuotisjuhlia.

Heinäkuussa Los Angelesin kaupunginjohtaja Eric Garcetti sanoi AFP:n mukaan, että kaupunki olisi tyhmä, jos se ei hyväksyisi vuoden 2028 isännyyttä. Los Angelesilla olisi yksitoista vuotta aikaa järjestää historiansa kolmannet olympialaiset.

Yhteistyötä ja kulut kuriin

Yleensä olympiaisännyyksistä kilpailee monta ehdokasta. Jokainen osapuoli haluaa poistua tilanteesta voittajana ja tällä kertaa jokainen on myös saamassa haluamansa lopputuloksen.

- Tämä on kultainen tilaisuus kahdelle ehdokkaalle, jotka ovat todella innostuneita sekä todella edistävät olympiakisoja ja -henkeä hienolla tavalla, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach sanoi heinäkuussa.

Pariisin ja Los Angelesin suunnitelmat ovat vakuuttaneet myös taloudellisuudellaan. Kumpikin on KOK:n agenda 2020 -hankkeen mukaisesti valmis käyttämään jo olemassa olevia ja tilapäisiä tiloja. Lisäksi kaupungit suunnittelevat yhteistyötä, jossa jaettaisiin tietotaitoa kisojen järjestämiseen liittyen.

Lue lisää:

Presidentti Macron sai haluamansa ja voitti Trumpin olympiaisännyyden haussa – "Kansallinen projekti ja prioriteetti"

Paljonko maksavat Pariisin ja Los Angelesin olympiakisat? Karu tilasto näyttää, miten kulut karkaavat käsistä

Seuraavien olympiaisäntien järjestys sinettiä vaille selvä – Pariisissa luvassa satavuotisjuhlat

Trump ja Macron mukana olympiakisataistossa – voittaako Pariisi vai Los Angeles?

KOK pohtii kaksien olympialaisten jakamista samalla kertaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat