Suora

 • Uinnin MM
 • Jonatan Johansson jalostaa jalkapalloaivojaan uudessa roolissa Skotlannissa
 • Jääkiekkomaaottelu Suomi - Ruotsi
 • Uinnin lyhyen radan MM
 • Uinnin MM
 • Hochfilzen, naisten pikamatka
 • Jääkiekon EHT: SWE - RUS
 • Jääkiekon EHT FIN - CZE
 • Jääkiekkokierros
 • Mestaruusliiga: LP Vampula - LP Kangasala
 • Jääkiekon EHT FIN - CZE

Jari Litmanen: Uusinta keväältä - tylsyttääkö Juve taas Barcan?

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen käy läpi tiistaina käynnistyvän Mestarien liigan ensimmäisen otteluillan herkkupalan Barcelona-Juventus. Kun joukkueet kohtasivat viimeksi, Juventus veti pitemmän korren.

Mestarien liiga
Lionel Messi koki kovia Juventusta vastaan.
AOP

Tiistain huippuottelu on uusinta viime keväältä. Joukkueet kohtasivat puolivälierissä ja lähtivät kohtaamiseen vähän eri tilanteessa. Barcelonalla oli takanaan uskomaton nousu sillasta PSG:ta vastaan, kun Juventus oli jauhanut omaa tehokasta peliään koko kilpailun alusta alkaen. Moni uskoi, että Barcelona oli saanut ison vaihteen päälle PSG-ihmeestä, mutta vielä mitä. Juventus jatkoi – positiivisesti sanottuna – konemaista etenemistään ja antoi Barcalle oppitunnin.

Juventus tylsytti Barcelonan hyökkäyspelin täysin, niin kotona kuin vieraissa. Barca ei pystynyt tekemään maalia kummassakaan ottelussa ja se on heille harvinaista. Barcelona haluaa ilman muuta tämän kyseenalaisen putkensa katkaista ja samalla vähän palauttaa mainettaan Mestarien liigassa. Juven pelaajisto on taas pitkälti sama kuin keväällä ja siellä on hyvin tiedossa, että Barcelonan voi pysäyttää, jopa Camp Noulla. Kun Juventukselle riittäisi oikein mainiosti vieraspiste tiistainakin, tuo tämä lähtötilanne hienoisen edun Juventukselle. Riskejä joukkueen ei tarvitse todellakaan ottaa.

Kumpikin joukkue on aloittanut kautensa erinomaisesti. Molemmilla on kolme peliä ja kolme voittoa. Juventuksen maaliero näissä peleissä on 10-2 ja Barcelonan 9-0. Näitä lukemia voi pitää vakuuttavina… Toisaalta, nyt on kummallakin edessä kauden ensimmäinen todellinen testi, huippujoukkuetta vastaan. Joukkueet eivät ole vain lohkonsa suursuosikeita vaan myös vahvoja ehdokkaita edetä kilpailussa hyvin pitkälle. Ei olisi ihme, jos molemmat olisivat tälläkin kaudella neljän parhaan joukossa.

Barcelona elää hyökkäyspelistään, Juve taas tunnetaan erityisesti loistavasta puolustuksestaan. Nyt huomio kiinnittyy enemmän ensin mainittuun. Neymar on vaihtanut maisemaa, eikä ”Tres Amigos” tule todennäköisesti koskaan enää pelaamaan yhdessä. Kun Luis Suarez on loukkaantumisen vuoksi pois, pitää Barcelonan löytyy uusia ratkaisijoita. Vai pitääkö? Lionel Messi on aloittanut kauden taas kerran loistavasti, mutta ei kai edes Barcelonassa voida rakentaa sille, että Messi ratkaisee pelejä toisensa jälkeen yksin. Paljon hän pystyy yksinkin tekemään, mutta ei ihan kaikkea. Muiden on noustava esiin, jos Barcelona haluaa kilpailussa pitkälle.

Myös Juventuksen yllä on kysymysmerkkejä. Miten joukkue kestää Leonardo Bonuccin lähdön? Bonucci oli todella tärkeä palanen vuosien ajan todennäköisesti maailman parhaan puolustuksen osasena. Dani Alves ehti nousta isoon rooliin ennen kuin matka jälleen jatkui. Toisaalta suurin osa tärkeistä pelaajista on yhä Juventuksessa ja he olivat kärsimässä katkeran finaalitappion keväällä Real Madridille. Omalla tavallaan siitä voi ammentaa paljonkin lisäasennetta tähän ensimmäiseen finaalitappion jälkeiseen testiin. Juventus voisi nyt näyttää, että yksi huono puoliaika koko viime kauden Mestarien liigassa oli sittenkin vain vahinko, joka tuli mahdollisimman huonoon aikaan.

Tiistain ottelu tarjoaa heti kättelyssä todellisen herkkupalan. Barcelonan haavoitettu hyökkäys vastaan Juventuksen haavoitettu puolustus. Kumpi kestää paremmin ison pelaajamenetyksen? Kumman vahvuuksilla pelataan? Camp Nou janoaa maaleja omiltaan. Olisi aikamoinen suoritus, jos kukaan pystyisi pitämään Barcelonan maaleitta kolmessa perättäisessä kohtaamisessa. Toisaalta, jos joku siihen pystyy, se on juuri Juventus.

Jari Litmanen

Lue lisää:

Mestarien liigassa heti jättiläisten kohtaaminen – Päästetäänkö Barcelonan miljoonahankinta irti?

Mestarien liiga alkaa - jatkuuko espanjalaisten hallinta?

Jari Litmanen: ”C-lohkossa yksi jää rannalle”

Suosittelemme

Tuoreimmat